Българите имат свободни пари и ще продължат да купуват имоти

Стойчева: Потребителските цени изпреварват цените на жилищата
7 мар 2023 16:05, Анисия Иванова
176
Българите имат свободни пари и ще продължат да купуват имоти
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Петдесет процента от клиентите в България купуват недвижим имот с ипотечно финансиране, но 50% купуват с пари в брой, тоест инвестират парите си. В същото време парите в банковите депозити на населението не са намалели значително и се предполага, че има пари, които не са в банките, които са свободни и които ще продължат да бъдат инвестирани. Това каза Снежана Стойчева, мениджър на сайта за недвижими имоти Imoti.net, в предаването „Бизнес старт” с водещ Роселина Петкова.

Водещият сайт за обяви на недвижими имоти Imoti.net, част от Investor Media Group, организира втори бизнес форум в София на тема „Предизвикателствата пред пазара на имоти – политически, икономически, технологични“.

По думите на Стойчева сериозните фактори, които крият рискове за пазара на недвижими имоти, са промяната в лихвените проценти на ипотечните кредити, инфлацията, повишаването на цените на строителните материали и на цената на труда на хората, заети в строителството, демографският срив, както и политическата криза, в която се намира България.

Стойчева коментира, че потребителските цени в нашето ежедневие в много голяма степен изпреварват цените на жилищата.

"Когато някой говори за балон при имотите, трябва винаги да се има предвид и това - че имаме растяща инфлация, едно много сериозно повишаване на цените на продуктите от ежедневието ни и тогава да мислим за скока на цените на имотите. Те всъщност са в застой, а в някаква степен са паднали”, изтъкна събеседникът.     

Стойчева посочи, че е имало надценени имоти и сега те са се върнали към нормалните си цени  от началото на 2021 година, дори 2019 година, но това е една разлика, която касае само надценените имоти.

"Имотите на добра локация и с качествено строителство ще продължат да държат добри цени. Нищо не предвещава цените да паднат и то най-вече, защото новото строителство е по-скъпо и то ще става по-скъпо, защото цената на строителните материали се повиши и няма да падне. Предстои и увеличаване на цената на труда в строителството с около 25%. Цените на новото строителство дърпат цените на старото”, обясни експертът.

Коментирайки очакванията за пазара на недвижими имоти през 2023 година, събеседникът отбеляза, че е трудно да бъде направена прогноза, но че максималният спад на цената на имотите, който може да настъпи тази година, е от 10%.

В България - за разлика от други европейски страни, се оказва, че лихвите по ипотечните кредити са в пряка връзка с лихвите по депозитите. За да може да се поддържа този баланс, у нас много внимателно се пристъпва към увеличаване на лихвите по депозитите. По този начин и лихвите по ипотечните кредити не растат с някакви големи числа. В дългосрочен план при теглене на ипотечен кредит това не е голяма сума и няма да се отрази значително на размера на вноската, подчерта Стойчева.

Каква е спецификата при пазара на недвижимите имоти в другите градове на страната и достигнаха ли цените на жилищата във Варна тези в София? Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ха ха ха преди около час излезе статията за излушването на шефа на Федералния резерв на САЩ пред Сената - знаете ли какво е казал ?Заради упоритата инфлация ако трябва ще ускорят още повече вдигането на лихвите и затягането на паричното предлагане .Крайните нива на увеличенията на лихвите ще бъдат още по-високи отколкото се очакваше ,до часове и утре новината ще излезе навсякъде и в България който се интересува ,така че това е ! Идват още по скъпи пари и кредити и за България !
92
0
 
33
 
! Отговори
Димитър преди 1 година
Знаете ли съседна Румъния какво направи за да спре хората да си харчат парите и да увеличават инфлацията? Пусна депозити с 9.0% лихва. Така няма да има много пари за харчене и няма да се стимулира инфлацията, а при нас юруш на апартаментите, пък какво ще ги правим не се знае.
91
1
 
35
 
! Отговори
Мен преди 1 година
2007, ке. М в Лозенец беше 1700 евро, Иван Вазов беше 1800 евро, докторска паметник от 2500 до 4000 евро, младост 1000 евро. Дойде 2012, цените станаха както следва Лозенец 950, Вазов 1100, докторски 1400,, младост 500 до 700.защо си мисли тази баба че цените никога повече няма да паднат. Цените навсякъде по света ВЕЧЕ ПАДАТ.
90
0
 
33
 
! Отговори
Купувай народе! преди 1 година
Поредната плитко скроена рекламка за обичайните клиенти.Прогнози за пазара на недвижими имоти не се правят от агенти за продажба на имоти.Всеки си хвали стоката!
89
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Явно работата отива хепен на изуй ***
88
0
 
39
 
! Отговори
Мале преди 1 година
3-та статия за няколко дена. Балона здраво се пука.
87
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи разбрах , че моите пари като са си в мен се обезценяват , а като ги дам на таз леля , в нейните ръце вече не се обезцеват , логика -чудо
86
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз като имам жилище и като и сина има жилище , как да участваме на пазара , ние просто ги ползваме .Тоест евентуално след 20 години , може леко да има търсене
85
0
 
22
 
! Отговори
Лопе преди 1 година
Имаме свободни пари ама няма да ви ги дадем
84
0
 
24
 
! Отговори
... преди 1 година
Цените на имотите от доста време са абсурдни. Инфлацията изпреварва доходите, хората обедняват. Как разумен човек би взел 20-30 годишна ипотека?! Разбира се - всеки трябва сам да си направи сметката. Едни могат, други не могат. Вторите се увеличиха значително последните янколко години. Броя на сделките намалява. Посоката е ясна.
83
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имотния пазар е горе-долу активен от 2006 , тоест още няма 20 години история , за да се вземат ипотеки за 20 години . Не ви ли светва лампата когато някой ви казва , че ше си зашитите парите с бетон и тухли .Те като ви ги вземат в техните ръце не са ли обезценени.Мислете логично
82
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това нещо да уточни за кои българи иде реч.
81
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българите имат, ама си ги харчат за имоти в чужбина, а не за трикратно завишени коптори в България
80
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не се лъжете по такива плоски лъжи - в момента друга новина интересна излезе -СПАД С НАД 34% В ОБЯВИТЕ ЗА РАБОТА В ИТ СЕКТОРА!!-Данните са в Капитал пак .Този Февруари 2023 година има спад с 34% за търсенето на кадри в ИТ сектора спрямо 1 година назад!Сектора беше УЖ добре платен но съкращенията на Запад и в Щатите явно и тук ще се отразят а и затова лъгаха че видиш ли България била стабилна ,лъжи ,лъжи само лъжи
79
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Купух 2 унции злато , може и да згубя , но ми в ръцете
78
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма да купя, защото цените на имотите само ще растат и не искам да прецаквам продавачите. Все пак след две години ще вземат с 50 процента отгоре.
77
0
 
28
 
! Отговори
Банкер преди 1 година
100 000 кредит , при 8 % лихва , има вноска по около 1100 лева за 20 години , крайна сума за връщане 180 000 лева . а вдигането на лихвите предстои . Не се подвеждайте , че имате фиксирана лихва
76
0
 
13
 
! Отговори
Другаря Плевнелиев преди 1 година
каза, че мнозинството трябва да живее на квартири, както било на Запад! За палатки е прекалено...
75
0
 
19
 
! Отговори
Аз Кочо преди 1 година
ПЪРВИТЕ паникьосали се продавачи са печеливши
74
0
 
7
 
! Отговори
Nick преди 1 година
С две думи - сива икономика и корупция.А аз като от балъцот имам над 10к само данъци платени само миналата година