МВФ намали двойно очакванията за ръста на България

Нов доклад
11 апр 2023 18:20, Росен Стойчев
15
МВФ намали двойно очакванията за ръста на България
Снимка: БГНЕС/EPA

Икономиката на България ще нарасне с 1,4 тази година, след като през 2022 г. ръстът ѝ бе 3,4 на сто. Това се посочва в обявената днес пролетна прогноза на Международния валутен фонд, чийто управляващ директор е Кристалина Георгиева.

Още по темата
Оттам очакват инфлацията у нас през 2023 г. да се понижи до 7,5 на сто след ръста от 13% на усреднена хармонизирана база за 2022 г.

За 2024 г. организацията, оглавявана от Георгиева, очаква икономиката ни да нарасне с 3,5 на сто, а инфлацията да се забави до 2,2%, съобщи Нова.

Предишната оценка, дадена от МВФ за икономиката на страната ни, е от октомври миналата година. Тогава от Фонда посочиха, че очакват през 2023 г. БВП на България да нарасне с 3%, а очакванията за инфлацията бяха тя да се понижи до 5,2 на сто. Според данните безработицата се прогнозираше да бъде 4,7%.

Миналата седмица Световната банка прогнозира забавяне на икономическия растеж на България до 1,5%, а на инфлацията ни - до 8,7 на сто през настоящата година. Пак тогава Министерството на финансите у нас представи своята Макроикономическа прогноза, където се залага ръст на БВП от 1,8% за текущата година и инфлационен темп от 5,6% в края на година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е що така би вие от МВФ. Нали тука министъра ни казва, че икономиката ни е супер. Нещо МВФто се е объркало, ние по стъкмистика сме си топ.
9
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма ли да ни дадеш пак една мека възглавничка,или това е привилегия само за Бойко?
8
1
 
2
 
! Отговори
Проз рение преди 1 година
Тая. Е май . Анти българин. .
7
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Очакванията са за зануляване на България до 30 години .
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прогнозите се базират на правителство на ГЕРБ.
5
1
 
4
 
! Отговори
ха-ха-хи...вЕЕЕрваме преди 1 година
Кристалинка си играе на ТОТО 6 / 42....
4
2
 
5
 
! Отговори
Аре, бе преди 1 година
Тия МВФ да не са гербаджии. ПромЕната откога тръби, че такъв подем като по тяхно време не се помни. Сеа кой лъже? Кажете чесНо. ПромЕната?
3
2
 
3
 
! Отговори
иванчо преди 1 година
Ако не бяхте свалили боко сега щеше да произвеждаме атомни подводници и магистрала до луната щеше да ходим по магистралата която щеше да е готова !!!
2
1
 
8
 
! Отговори
Брокер преди 1 година
Аа, не така Сталинке, ръста може да падне двойно, но и софийските панелки ще ги надуем двойно и пак ще се редят на опашка шараните.
1
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това са щетите от ПП, ако управляват още веднъж това ще е краят ни.