България е неоткриваема на световната карта за културен туризъм

Гърция е лидер сред дестинациите извън България, следвана от Сърбия, Турция
18 апр 2023 21:19, Анисия Иванова
62
България е неоткриваема на световната карта за културен туризъм
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Факт е, че България е много богата, не само на паметници на културата, но и на занаяти. Имаме да предложим много, но за жалост тук възникват и проблемите, защото никой не припознава обектите - кои са на общината, кои на държавата - въпросът кой трябва да се грижи за промотирането им винаги стои отворен. Ежегодно ние пропускаме огромни финансови постъпления. България е неоткриваема на световната карта на културно-познавателния туризъм. Това каза Константин Занков, Институт за анализи и оценки в туризма, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Роселина Петкова.

Политиката на страната ни е ориентирана към ваканционния туризъм и статистиката също е ориентирана именно към този дял, а приходите от културно-познавателен туризъм остават неясни. Това е една устойчива, целогодишна форма на туризъм и точно за това трябва да го ценим, добави гостът.

България е морска дестинация и има митове, че 70-80% от приходите идват от ваканционен туризъм през лятото. Едни 20% идват за зимен туризъм и едва ли не много малък процент отстава за други форми на туризъм, което не е така. Имаме културо-познавателен, градски туризъм, хоби туризъм, балнео и спа и много други форми. В България институциите не са се припознали като стопани на тези исторически обекти, подчерта събеседникът.
 По думите му в публично-частните партньорства е ключът към успеха в културно-познавателния туризъм;

Около 100 млн. лв. са приходите за българския туризъм по време на Великденските празници. В къщите за гости, т.нар. бизнес на гостоприемството, първо свършиха местата, след което българите се обърнаха към спа курортите, след това планинските курорти, следвани от туризъм в градска среда, а след това имаше и резервации по морето, посочи Занков. По думите му Гърция е лидер сред дестинациите извън България. Следвана от Сърбия, Турция, която също имаше атрактивни предложения, някои европейски столици и изключително атрактивни предложения за чартърен туризъм, това, което се разви много по време на пандемията - наистина атрактивни пакети към Египет, Тунис и много други екзотични посоки.

"Пандемията ни даде това - българският хотелиер да се покаже пред българския турист. Тези, които успяха да се покажат и предоставят качествена услуга, сега продължават да имат български туристи. Изградиха лоялни клиенти, особено локации, които не бяха известни - семейни хотели и къщи за гости в планините. Те се развиват и сега", обясни гостът.

Изводите от зимния туристически сезон са, че той беше добър, въпреки по-високите цени. Все още очакваме финалните статистически данни, но очакваме да достигнем до нивата от 2019 година и дори да ги задминем, когато говорим за ски и сноу борд туризъм, но имаме много други форми като културно-познавателния, които трябва да промотираме, включително и зимата, заяви Занков.

Нужна ли е реформа в българския туризъм? От кого трябва да дойде инициативата за цялостна, съвременна и целенасочена промоционална туристическа политика? Защо туризмът не получи своето място в Плана за възстановяване и устойчивост? Какви са очакванията на туристическия бранш от новата власт? Какъв е пътят на разрешаване на проблема с кадрите в туризма?

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
4
 
! Отговори
Фибуначи преди 1 година
Културния туризъм умре в цел свет вуе.Вече само места за селфита,кексове пудрене и лежане на плажо или в спато е модерно.Хомо смартфонис си има култура Кардашиянки,Брезелиянчовци,Чеченеца и прочиетипажи.
47
0
 
1
 
! Отговори
Сед бът тру преди 1 година
Леки наркотици,жени и казина там е парата цела година.В Слънчака един "Амстердам" целогодишно ще жъне...
46
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 45, в Сърбия имат обслужване :) Ако не си бил там, да ти кажа. За разлика от мизериите, които тук ти сервират... там храната става за ядене. Не е задължително да има дворци или море! Ако не знаеш, научи! Има различни видове туризъм. България се проваля във всички видове. И го казвам като човек с 15 години стаж в туризма. Качеството на туристическата услуга в България е по-ниско дори от страни в третия свят! Тук местните батки смятат обслужването на туристи под нивото!Грозно, но факт!
45
0
 
2
 
! Отговори
Научен учен преди 1 година
Съседчетата отгоре правеха купон и се заслушах каква музика си пускат, понеже и без това се чуваше. Неизненадващо: само мазна чалга. Нито едно парче в друг стил, нито дори Славчо. Навремето, когато бяхме тийнейджъри, слушахме най-модерната музика в класациите на Европа по онова време. Тук идваха и най-големите звезди тогава. Сега това е "бъдещето на България". И всички ни пропускат от музикалните си турнета. Толкова по въпроса за културата.
44
0
 
0
 
! Отговори
Вежди преди 1 година
Елате в България да се насосаме, да се снимаме с Бойко, да се снимаме с Мултигруп, опа грешка
43
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Сърбия няма ни море, ни дворци, ни планини и е лидер, дали сте се объркали или
42
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Сърбия да не би да има дворци, я се разкарайте бе, само мрънкате.
41
0
 
3
 
! Отговори
Ами нека оставим преди 1 година
мутрите да трошат културни паметници от СВЕТОВНО значение, а после да се изненадваме, че сме невидими.
40
2
 
11
 
! Отговори
... преди 1 година
Я да помислим коя БГ забележителност е от ранга на Версай? Или Белведере? Или Колизеума? Познавайки цяла Европа и България.... съжалявам, но България не предлага почти нищо забележително и уникално! Да гледаш хурки и чакръци не е уникално! И природата ни не е забележителна, имайки предвид, че е идентична с тази в Румъния, Македония, Сърбия :) Стига с това надуване колко сме уникални! Празнословието трябва да свърши сега! А държава, че няма.... знаят всички!
39
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само със един Стоичков не става вече колко години
38
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тука само алкохолици и наркомани идват на "туризъм"
37
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какъв културен туризъм сънува тоя? Културен туризъм е да разгледаш Берлин, Париж, Рим, че даже и Букурещ. Какво ще гледаш тука? На Вежди Рашидов глупостите? Камбаните на Витоша? Паметника на Альоша в Пловдив? Царевец? Тое е жега, камънак и яко брулене за пари нашия туризъм. Как излиза по-евтино да караш ски в Алпите, отколкото на Витоша? Как излиза по-евтино почивка в Гърция, отколкото в Приморско? Не разбирам. Ако някой има отговор - моля да сподели. Ама няма да стъпя на тия *** в хотелите.
36
5
 
7
 
! Отговори
Коментатор преди 1 година
Копейкин ще направи Руски културен център във всяко населено място.
35
3
 
17
 
! Отговори
мхм преди 1 година
Мутри ни управляват над 30 години от къде да дойде тази култура??
34
2
 
15
 
! Отговори
Италия преди 1 година
Преди 20-30 год идваха чужденците заради мацките. Сега и за това не идват. То само силикон и надути фръцли. Каква ти култура!
33
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какъв ви туризъм, бе ненормалници? Отидеш някъде и плонж на капака на колака вече имаш един дебелак, който крещи "платен паркинг". После може и да се престрашиш нещо да хапнеш - то не е ресторант, а направо курс по древна история. Това да цъфти всичко наоколо и да вадиш някакви мамути от фризера... Че по-нормално е да ида в Гърция или Турция. Ама една стотинка няма да ви дам за тъпия бетон. Сами се прецакахте. И тоя ненормалник. Културен туризъм??! В Слънчев бряг? То е мозайка от повръщано!
32
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има много аспекти този проблем, но няма как да очакваш от хора, които са готови да свалят статут "паметник на културата" и от много ценни и красиви в исторически план сгради, само и само да вдигнат на тяхно място някаква безумна кооперация или офис сграда, да развиват културен туризъм.В това отношение Варна е истински кошмар в последните десетилетия, но доколкото чувам подобни неща се случват и в Пловдив и в София
31
0
 
17
 
! Отговори
Бай Чеп преди 1 година
Реклама трябва, но качествена! То сега за лого има една нарисувана "роза" от непознаваем вид "гюрлюк" и толкова. А забравих, има и още един рекламен клип за "спа", дето едни голи каки под звука на индиански ритми се влачат към "лековит" басейн. С почина "Ти ни открий за да ти одерем кожата" така ще си останем- НЕОТКРИВАЕМИ!
30
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колко културен може да е един народ, който 12 години държи на власт на един пpocт човек.
29
1
 
8
 
! Отговори
loves2drive преди 1 година
Беше преди години, ама не 20. Цените си бяха написани ясни на табло до касата. Спорих с касиерката. А приятелят тогава ми е мъж днес.