Служителите на Държавния архив на протест за заплати

Недофинансирането е хронично, хората напускат
Обновена: 26 апр 2023 13:56 | 26 апр 2023 09:21, Стела Стоянова
0
Служителите на Държавния архив на протест за заплати
Снимка БГНЕС

Служителите на Държавна агенция "Архиви" готвят протест, за да защитят правото си на справедливо заплащане. Те настояват за 30% увеличение на заплатите, но проектобюджетът залага ръст от 10%.

"Последното вдигане на нашите възнаграждения беше в края на миналата година, но беше твърде символично.В ДА "Архиви" вземаме заплати доста под средните за сектора в страната. В течение на години сме пренебрегвани, ние сме просто забравени", поясни пред БНР Златка Мицова, главен експерт в отдел "Държавен архив" – София.

Възнагражденията на архивистите са значително под размера на средната месечна заплата за София, изтъкна тя. "При нас недофинансирането е хронично, но тази галопираща инфлация го направи непоносимо."

Отливът на кадри е значителен. Обучени, подготвени хора напускат в търсене на по-добри финансови условия. Няма и постъпване на желаещи да работят, описа ситуацията Златка Мицова. По думите ѝ това не може да осигури "жизнеспособността" на тяхната работа и за целта се налагат управленски решения.

"Явно се изчаква хората да излязат на улицата, за да им бъде обърнато внимание."

Златка Мицова съобщи за протестна готовност в цялата страна.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: протестДазаплати
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари