Плюсове и негативи да се разплащаме в лев и евро

Икономисти анализират
29 юни 2023 15:37, Росен Стойчев
62
Плюсове и негативи да се разплащаме в лев и евро
Снимка: БГНЕС

„Финансовият министър само загатна и не даде много подробности. Най-вече дали това би било със задължителен характер, или е по договаряне, както той цитира трансакциите между фирми. Трябва да се прецени каква полза носи, предвид контекста на напрегнатата икономическа, политическа и финансова действителност в България. И дали няма да изплаши хората”.

Още по темата
Това каза пред Нова икономистът Евгений Кънев, според когото разплащането с две валути е възможно да стане технически, но е въпрос на смисъл.

„Трябва да се внимава много повече с темата за еврото. По-добре е да се работи от страна на правителство, така че да получим дата за влизане и да си влезем в еврозоната. Ако има вероятност догодина да има, например, референдум за еврото, заедно с европейските избори, и ако ние в началото на годината вкараме лева и евро, ако не е ясно как е станало, ако има вероятност да се спекулира с курсове - това по-скоро би стресирало хората”, смята изпълнителният директор на Българската предприемаческа асоциация Добромир Иванов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още по темата: общоикономистевро
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
С въвеждане на еврото трябва да се зосили контрола на държавата над спекулата и движението на цените.
52
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
52 Ако намекваш за руския пазар, откажи се. Руските пари са мръсни пари днес, заради санкциите. Освен това, Русия отдавна сложи непосилни мита за български стоки, повечето от които забрани, за внос. Остана "свободен", само финансовия"пазар"с руснаците, т.е. прането на мръсни руски пари, което ДАНС и прокуратурата трябва да следят.
51
0
 
1
 
! Отговори
В. преди 10 месеца
Всяка държава се бори за по-голям пазар. Първо, да се разбива пазара е глупаво. Ще станем държава на две скорости. Второ, всички, които имат право, ще се юрнат да сменят.
50
1
 
1
 
! Отговори
До 50 преди 10 месеца
Всъщност е ясно, че нямаш никаква представа за какво говориш. Мухахах
49
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
И сега няма никакви минуси от различни плащаня. Като ти трябва $, внасяш $ в банката и после теглиш $ от банката и плащаш без да сменяш. Като ти трябва лев теглиш лев плащаш и пак не сменяш. Еврозоната само ликвидира лева или втория вариант, но щом премахва не значи че е подобре.
48
0
 
4
 
! Отговори
От сега преди 10 месеца
Потриват ръце търгаши, спекуланти, далавераджии.
47
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До опетков Зависи какво е богат. Може и да е кредитен милионер като ограбва другите.
46
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
еврото и шенген са политическо решение скоро няма да стане тука
45
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен ФРГ е пропаднала ислямска държава. Техните млади бегат от безработицата в САЩ и стават нарко а ФРГприемат ислями сега че нямат работна ръка. Нещо познато и сега в бг е същото.
44
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
балгария е бълха да живее Украйна
43
2
 
3
 
! Отговори
В. преди 10 месеца
Паралелните валути ще доведат до разделяне на пазара!Търговия на дребно, бюджетни и социални плащания в лв. Търговия на едро и туризъм в евро.Търговците в лева ще си начислят премия за риска. Пак инфлация. Депозити и заеми ще се превърнат за една нощ в евро. Какво ще стане с междуфирмените задължения? Ще има свръхпечалби за банки и магураджии.
42
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
След излизането си от валутния борд в края на 60-те години на 20-ти век Германия седем години е на червено. Повечето може и да не знаят, но марката на ФРГ е била вързана към долара поне 25 години.
41
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До До До До 26 Точно това и в бг става с приемане на евро и махане на дисциплина. Държава задлъжнява както в Гърция и тегли нови заеми в евро без да произвежда нищо. Заемите после се отлагат за след 200 г. както в Гърция но си стоят за децата.
40
3
 
6
 
! Отговори
До До До 39 преди 10 месеца
Къде съм бил 97ма? Плащаше ми се едва ли не всеки час, че имаше вариант вечерта да не взема нищо. При това в долари, понеже възхвалявания лев, ставаше само за тоалетната. Без борд залагам на същото положение, турските лири ще ни се видят скъпи! С борда както казах и 20 ст не можеш да изсечеш, монетарна политика нямаш. Лева умря 97ма
39
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Не са само разплащанията. Стига сте манипулирали. Тоя се единствения плюс на скапаното евро. Всичко друго около него ще ни дойде вътрешно
38
5
 
2
 
! Отговори
В. преди 10 месеца
Това ще торпилира Валутния борд!
37
4
 
4
 
! Отговори
До До 39 преди 10 месеца
следва 97ма? пак ли МВФ ше стискат 1 милиард заем, докато седесарите се наскачат и партията спечелила изборите върне мандата, за да го дадат на ваньо синия венец? аз 97 съм я живял (и доста преди това де...), въпроса е ти къде си бил тогава? на мадан на сбор? :)
36
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
заплатата ми е в бг лв.,имам разпл.сметка с дебитна карта плащам почти всичко безкасово сега друга сметка в евро със съотв.***.карта трябва да имам ,банките ще ни одерат кожите,а стотинките за ресто,дали ще закръглят в полза на клиента ,не разбира се 1 хляб е 1.65лв колко евро ще е, 1 евро нали,ама заплатата ми в лева и не в посока нагоре като цената.
35
2
 
8
 
! Отговори
До 39 преди 10 месеца
Ако не си разбрал, то и в момента си роб, нищо че си с лев! Мести си го къде щеш. Борда е равно на робство, без борда следва 97ма...
34
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
е именно! чии са парите....са ако ни кръцнат еврата кво? преместваме си го в другия крачол и продължаваме в левове....ей тая "независимост" искат да ни вземат....искат те да ни командват.... ама някой ги кефи да са роби...