Посрещаме Джулая

Някога той започва като протест срещу властта
41
Посрещаме Джулая
Снимка: БГНЕС, архив

За поредна година рано сутринта на 1 юли млади и стари посрещат изгрева на слънцето на брега на морето и на други места в страната. По традиция "Джулай морнинг" символизира желанието за свобода.

Джулая (по името на известната песен на „Юрая Хийп“ от 1971 година „July Morning“) е традиционният хипи празник в България, възникнал в средата на 80-те години на миналия век.

Той е уникален за България поради естеството на неговото възникване и не се наблюдава в други европейски страни. Твърди се, че е започнал като протест срещу комунистическата власт, изразен в символиката на едноименната песен на Юрая Хийп.

Символичното посрещане на изгрева е било като посрещането на едно ново начало и едно по-добро бъдеще за първоначалните участници. След падането на комунистическия режим в страната движението продължава да съществува, но липсата на първоизточника за протест променя с времето основната идея.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още по темата: Джулай Морнинг
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
10
 
13
 
! Отговори
мда преди 10 месеца
Това е празник на американските наркомани които си въобразяват че са свободни.
12
2
 
9
 
! Отговори
im-ДртiйDiN0man! преди 10 месеца
В техта нийде не иде реч за борба, битка, бой, протест, недоволство, етс. с/у комЮнизма... There I was on an July Morning; Looking 4 Love; With the strength of a new day dawning And the Beautiful SUN.At the Sound of the 1st bird singing,I was leaving 4 home, With the storm and the night behind me, and The Road of my own. With the day came the resolution I'll be looking for YOU... т.е. става дума за любов, чувства, лирика, усещане за едно цяло, желание, стремеж към любимата и др. душевни пориви..
11
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Празник на свободния дух. Не е за комунисти.
10
1
 
20
 
! Отговори
Хипсария преди 10 месеца
Дечурлига ,родени след 80та,не сте в час ,протеста който си представяте ,няма нищо общо със слободията и тюрлю гювеча на жълтите павета ! Това беше един празник на рока в който се чуствахме свободни да пеем заедно с Байрон и да се опияняваме от китарата на Мик Бокс....Няма как да го разберете и не коментирайте и не пишете г.л.у. пости!
9
1
 
18
 
! Отговори
В. преди 10 месеца
Денят е хубав!
8
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Скъпи дописнико полувината неща дето си написал си ги изсмукал от някъде.Далече си много от истината.
7
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Фед Красивия Твоята национална теадиция е друсането на гьобеци.
6
9
 
14
 
! Отговори
Фед Красивия преди 10 месеца
Смотаните медии почнаха и тва да налагат.От рокаджийска сбирка,ще вземе да стане национална традиция...
5
0
 
24
 
! Отговори
Стар преди 10 месеца
Тези които помним Дейвид Байрон и Кен Хенсли и Юрая,го посрещахме със страхотни емоции и любов!........Днес това е мода с която младите нямат това усещане и няма как да е другояче !!!
4
14
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
След падането на комунистическия режим в страната движението продължава да съществува, но участниците разбраха, че са били излъгани. Свободата отново им се изплъзна и сега чакат призовки от Тагарев за украинския фронт.
3
1
 
22
 
! Отговори
Някой преди 10 месеца
Твърди се. Може би. Възможно. А хайде прочети малко. Защо се събират. Всичките се борили срещу СОЦИАЛИЗМА. Напишете от кога е имало комунизъм. Събирали са се хора който слушат рок. Нещо като хипитата.
2
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Честит ви Джулай!
1
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ДобрЮтро! Посрещнахме го с изгрева на слънцето. Бях там и аз и тъсих любовта.