Повишават стипендиите на студентите

Общежитията остават без ремонт
Обновена: 3 авг 2023 13:57 | 3 авг 2023 13:54, Росен Стойчев
11
Повишават стипендиите на студентите
Снимка: БГНЕС

Студентите очакват повече пари за стипендии. В бюджета са заложени исканите допълнителни 6 млн. лв. Това каза пред БНР Даниел Парушев - председател на Националното представителство на студентските съвети.

Още през април входирахме писмо и искане за увеличение на средствата за стипендии, припомни той и каза, че още не са ги получили, но в бюджета са отбелязани.

Още по темата

"През 2021 г. имаме 60 млн. за стипендии, през 2022 г. - 74 млн., сега вече са 80 млн. Това ще ни даде възможност да разгледаме вдигането на праговете".

По думите му допълнителните средства са само за докторантски и студентски стипендии. Той посочи, че долната граница на стипендиите към момента е 85 лв., а максималната - 180 лв. Масово във висшите училища се дава минималният размер, отбеляза Парушев и обясни, че това се прави, за да може повече студенти да получат стипендия. Заради това предлагаме минималният праг да бъде повишен на 120 лв., а максималният - на 200 лв. от новата академична година, обяви Даниел Парушев. Той изчисли, че при долната граница увеличението ще е над 35%.

Просветният министър пое ангажимент да се опита да постигне 17 млн. лв. повече за ремонти на общежитията, в бюджета обаче ги няма, посочи той и добави: "Рано или късно ще бъдат завършени тези 10 блока, но в момента ние караме студентите да си търсят квартири".

"Общежитията са социален елемент. Един наем в София е 500 лв. за 1 стая, а в същото време един студент може да плаща за общежитие 60-70 лв. с включен ток и вода", отбеляза Даниел Парушев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Между 1975 и 1980 стипендиите се увеличаваха с 5 лева при всеки следващ курс и с 5 лева за всяка половин единица от изпитите. Мисля, че в пети курс можеше да стигне и до 100 лева или повече. Повечето учеха 4 години или 4,5 години. Сега максималната била 180 лева, което е все едно десетина лева през 1975-1980 години.
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Цитат: Той посочи, че долната граница на стипендиите към момента е 85 лв., а максималната - 180 лв. +++ Много бе! По мое време преди 1980 година, започнах със стипендия от 50 лева и после се увеличи постепенно до 70 лева, а жена ми взимаше 100 лева стипендия
8
0
 
2
 
! Отговори
До Анонимен 3 преди 8 месеца
Да не би да имаш предвид стипендиите, давани на някои отличници в гимназията? Не знам какъв е бил размерът им, но чувах от по-възрастни хора, че такива стипендии е имало, макар и рядко. Едва след промените нещата са станали други и учениците с висок успех могат да взимат по някой лев месечно. Относно заплатите на висшистите, през 80-те години стартова заплата за млад висшист без трудов стаж е била 170 лв. Като махнеш удръжките, не знам колко е оставало. С по-високи са почвали в МВР и военните.
7
1
 
1
 
! Отговори
70-те г. на 20-и в. преди 8 месеца
До ОБЕКТИВЕН - През социализма общ успех над "отличен (5.50)" ти гарантираше, че ще получиш стипендия 50 лв (най-високата по онова време), независимо от това какъв е общият месечен доход на родителите ти. Ако обаче успехът ти е (5.49), а сборът от заплатите на вашите е 501 лв, стипендия не ти се полага. При общ семеен доход под 500 лв стипендия се даваше на всекиго, а размерът й зависеше от успеха на студента. Най-ниската беше в размер на 30 лв. Заплатата на млад висшист - 105 лв, после 155 лв
6
0
 
2
 
! Отговори
Относно ремонт преди 8 месеца
Колко пъти ще ги "ремонтират" тези общежития. Правят ли проверки какво е направено?Правят ли се проверки за парите, които отиват за храна на студентите? Някой знае ли колко пъти Пешо се хранил на стола през учебната година? Кой проверява?
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Студентите които учат лесното не трябва да получават стипендия
4
0
 
3
 
! Отговори
ОБЕКТИВЕН преди 8 месеца
Стипендиите са много несправедливо разпределени.В СУ стипендии взимат около 2000 души.Дава се процент на всеки факултет и на специалност.Така излиза,че студент с по-нисък успех(зависи от специалността)може да вземе стипендия а такъв - с 5.80-не може.Преди 1989 г. стипендии се даваха за отличен 5.50.Това е било все пак стимул да учиш.Сега успехът е много раздробен.Но студентите не протестират.Те работят и между другото ходят на лекции,взимат диплома и са функционално неграмотни.
3
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
През 1989г.стипендията за отличен успех беше 18лв.на месец. Заплатата на вишист без стаж е била някъде около 140лв. По мои сметки (където се казва без кръчмар) стипендията е била 1 седма от заплата. Двеста лева сега са малко на този стандарт. Който си учи и е отличник - не учи за стипендия. Стипендията е само знак за стимул да се учи.
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Мизерия
1
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Неголямата сума, която студентът ще получат вповече в рамките на една учебна година тъкмо ще му стигне за освежаващ ремонт на стаята в общежитието, ако обедини усилията си с тези на другите един-двама студенти, с които ще дели обща стая