Важни сгради у нас нямат режим за опазване

МК подготвя промени в Закона за културното наследство
24 авг 2023 14:25, Росен Стойчев
3
Важни сгради у нас нямат режим за опазване
Снимка: БГНЕС

Министерството на културата подготвя промени в Закона за културното наследство. Целта е да бъдат съкратени сроковете за съгласуване на проектите, както и да се облекчат административните процедури в системата на културно-историческото наследство. Това съобщи заместник-министърът на културата арх. Чавдар Георгиев на работна среща с представители на Камарата на архитектите.

Още по темата
Обсъжда се възможността за еднофазно съгласуване на проектите при определени категории паметници на културата.

На срещата е коментиран и проблемът с липсата на режими за опазване на много недвижими културни ценности у нас. Често те нямат окончателен статут и липсва регламент за допустимите намеси в тях. Това ги поставя в опасност, предупреждават от Камарата на архитектите.

В момента сроковете за одобряване на инвестиционни проекти за сгради, които представляват ценности, официално са 4 месеца, но реално се разтягат до близо година, понякога и повече, поясни пред БНР арх. Мартин Христов, който е заместник-председател на Камарата на архитектите.

Ако притежавате сграда културна ценност и направите проект, той трябва да се съгласува в Националния институт за недвижимо културно наследство и в Министерството на културата. Експертите в министерството, които подготвят становища за цяла България, са едва трима, посочи той.

"Това е физически невъзможно да се извърши по този начин. Поне трябва да се увеличи съставът на тези хора, за да се спазват сроковете."

Една от идеите е само паметниците от национално и световно значение да останат на двустепенно съгласуване, уточни арх. Христов.

Обмисля се да се открият звена в големите градове, тоест процесът да се децентрализира. Това би ускорило процедурата по съгласуване, смята специалистът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: сградиправила
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Държавна политика т.е никаква
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Сега просто ще изритат хората от домовете им, като ще ги дадът на някой, деот ще точи евросредства а подръкжата на историческите сгради ...
1
3
 
1
 
! Отговори
Сандански преди 8 месеца
Кое е важното на едни тухли и бетони и арматура? Нещо са измислили лекарство против рак тия къщи или какво?