Поражения след силните ветрове и дъждове, токът спря в редица селища

Реките в софийско се покачиха с половин метър
Обновена: 4 ное 2023 14:19 | 4 ное 2023 14:17, Александър Попов
30
Поражения след силните ветрове и дъждове, токът спря в редица селища
Снимка: БГНЕС

Силните дъждове предизвикаха завирявания и спирания на тока в редица селища в страната.

Смолян без ток заради бурята

Буря остави без електрозахранване Смолян. Още през нощта в областния град започна преваляване от слаб дъжд, но преди час за минути се разрази буря със силен вятър придружена с проливен дъжд. Има съборени дървета и затворени общински пътища. В социалните мрежи има десетки снимки за наводнени пътища, паднали дървета и камъни по пътни участъци.

Електрозахранването в трите квартала на Смолян се възстановява поетапно.   

В областта продължава да вали обилен дъжд, съпроводен от вятър със затихващи пориви.  

Отнесени са керемиди от покривите на две постройки в с. Тикале, каза за БТА кметът Юри Кацаров. Екипи на кметството продължават огледите из селото, за да се установи дали има още засегнати от бурята постройки.

Повалени от бурята дървета има в общините Смолян, Мадан, Чепеларе, Баните. От РДПБЗН предупреждават шофиращите, че паднали дървета има по много пътища в областта.

Паднали дървета и клони затрудняват движението на много места в Казанлъшко след силната буря

Множество сигнали за паднали клони и дървета са получени в Районната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" (РСПБЗН) след силната буря в региона на Казанлък, каза за БТА старши инспектор Михаил Михов, началник на група "Оперативен център" към Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в Стара Загора. Създадена е организация на службата съвместно с Община Казанлък и се работи по отстраняване на щетите.

Сигналите са предимно за паднали дървета в околностите на град Казанлък, уточни началникът на РСПБЗН главен инспектор Станимир Тончев. Такива има на Околовръстния път, на пътя между селата Дунавци - Копринка, Дунавци – Хаджидимитрово, Хаджидимитрово – Шейново, както и на прохода "Шипка". На място има един пожарен екип, предстои да се включи и втори такъв, каза още той. Движението в тези участъци е затруднено.

В две села в община Калояново е прекъснато електроподаването вследствие на бурята

В селата Житница и Дуванлии в община Калояново има аварии и е прекъснато електроподаването вследствие на бурята. Екипи работят по отстраняването на аварията. Възможно и на други места да има временно прекъсване на електрозахранването.

В Пловдивско

В Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” в Пловдив са получени седем сигнала за паднали дървета, съобщи говорителят ѝ Таня Костадинова.

По-сериозни са три от тях в с. Бегунци, с. Нареченски бани и в района на Карлово, където дървета са паднали върху пътни платна. Към този момент няма сигнали за наводнения.

В софийско реките повишиха нивото си с 40-50 см, но опасност няма

По разпореждане на кмета на София Йорданка Фандъкова във връзка с валежите общинските аварийни служби са на терен, съобщиха от Столична община (СО).

От сутринта екипите на дирекция „Аварийна помощ и превенция" са реагирали на пет сигнала свързани със завирявания. Те са в районите "Красна поляна", "Витоша", "Кремиковци". Екипите извършват и обходи на терен в различните райони на Столична община, както и на Южната дъга на Околовръстен път.

Продължава непрекъснато наблюдение на реките и общинските язовири - "Мрамор", "Мърчаево", "Суходол 2", "Иваняне 2", "Обреща 1 и 2, "Братинска". Язовирите са в норма и са с осигурени свободни водни обеми, посочиха от Столичната община.

Към момента се наблюдава повишаване на речните нива с около 40 – 50 см, но е осигурена проводимост на водните количества и няма опасности от преливане, допълниха от СО.

По данни на Българската академия на науките над София са паднали около 15-20 литра на кв. м, информираха от общината.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още по темата: бурядъжд
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Пропуснали са село Требич.
23
0
 
2
 
! Отговори
Наше село преди 5 месеца
Как ще гласувате утре като няма ток.Да се хвърля ези -тура и които почерпи печели вота.
22
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Доста извратено!
21
1
 
2
 
! Отговори
Котаракът Еркюл преди 5 месеца
До АнонименТъй я, мъжката. Аз гледам интернета на свещи. Туря две от двете страни на екрана и глей.
20
1
 
0
 
! Отговори
Котаракът Еркюл преди 5 месеца
До АнонименКва хартия? Направо в гърненцето, после през прозореца на улицата, както по времената на френцузките Луи-та.
19
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
лошо
18
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Времето наистина е кофти.Но ще издържим без ток и без интернет ако трябва.Дръжте се мъжки,а не да ревете като жени.
17
0
 
13
 
! Отговори
до 14 преди 5 месеца
Или си промит мозък или си от тях!!! Оърво на Костов му беше крив комунизма, после на царя му трябваха 800 дни, но не стана , че пак предните бяхва виновни. После на Бойко 12 години му бяха виновни комунизма, Сергей и Корнелия, сега на тези им е виновен Бойко... Измамници измамници и от време на време предатели! Подариха 100 БТР-а м на следващата седмица хората сами се спасяваха от наводненията с частни джипове, а държавата гледаше умно и се оправдаваше как НЯМА!!! ПРЕДАТЕЛИТЕ НА СЪД!!!
16
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Бая вали.Май пак Путин ви е виновен мушмороци русофобски.
15
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Запасете се с много тоалетна хартия. Става страшно.
14
10
 
3
 
! Отговори
ВИКАЙТЕ ПУТИН.. преди 5 месеца
ДА СПАСЯВА ПОТЪНАЛИТЕ И УДАВЕНИ БГ ПУТИНОФИЛИ...
13
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Времето ще опорочи изборите. Санкции за намеса в изборния процес. Путин манипулира времето. Гледайте само BBC и CNN.
12
1
 
8
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 месеца
ДЕНКОВ И ГАБРИЕЛ СА В ИЗРАЕЛ. НЯМА КОЙ ДА ВИ ОБЪРНЕ ВНИМАНИЕ БЪЛГАРИЯ. ТЪРСЕТЕ ДРУГИ
11
7
 
10
 
! Отговори
До Честита Промяна! преди 5 месеца
Това е резултат от 12 години крадене от ГЕРБ. Все пак агент Буда създаде новия комунизъм в България. Но трябва да можеш да помниш с повече от 2 години назад. Все пак Бойковите "калинки" са в държавните администрации, кметства, общински съвети. Зависими от неговото шкафче фирми събират инертни материали от реките, строят или ремонтират пътища и т.н. Неговите коалиционни партньори от ДПС изсякоха горите, а Бойко мълчеше. Те управляват дървената мафия. За това стават тези бедствия при всеки дъжд
10
13
 
7
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 месеца
ТОКЪТ СПРЯ И БЪЛГАРИТЕ СЕ ВЪРНАХА ВЪВ ВРЕМЕНАТА КОИТО ТОЛКОВА МНОГО ВЪЗХВАЛЯВАТ... СОЦИАЛИЗЪМ, ТЪМНИЦА, ДЕФИЦИТ НА ТОАЛЕТНА ХАРТИЯ.
9
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Айде да идва пак лятото, че Созопол ми липсва
8
2
 
14
 
! Отговори
Гиги преди 5 месеца
Не се чудете от къде идва всичко това на държавата Това показва че Господ наказва всеки който дръзне да унищожава собствения си народ Жалко че страдат не дотам невинни защото ако мислят разумно няма да е така Господ вече се отказа да е българин
7
13
 
32
 
! Отговори
Честита Промяна! преди 5 месеца
Вятър и мъгла ни вкарват в бедствено положение! Важно е да пращаме за Украйна! Нашите баби по селата не са приоритет за Тагаренко и Харварда!
6
13
 
7
 
! Отговори
Джндърас преди 5 месеца
Това е ужас просто. Няма ток. Няма Интернет. Имам една чертичка обхват до прозореца. Не мога да вляза в Инстаграм.
5
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ето това е ден за разсмисъл. Нещо много бъркате в изборите, че да ви изпратят потоп и ураган. Някой не харесва тези клоуни, рапъри, шоумени и чалгари, където ги избирате да ви управляват и ви изпраща предупреждение какво ще ви сполети, ако продължавате да ги избирате тези клоуни.