6-годишният Мартин хвана кръста на Мъжкото хоро в Калофер

Стотици са зрителите на ритуала
Обновена: 6 яну 2024 08:31 | 6 яну 2024 08:25, Нели Христова
166
6-годишният Мартин хвана кръста на Мъжкото хоро в Калофер
Снимка: БГНЕС

6-годишният Мартин хвана кръста тази година в ледените води на Тунджа. Мартин е на 6 г. Миналогодишният носител на кръста Теодор е на 2 г. и 6 месеца, той също участваше днес в ритуала, както и още 4-5 деца, предаде БГНЕС. По традиция кръстът се дава на един от малките участници в Мъжкото хоро в Калофер.

Точно 5 минути преди 8 часа сутринта, млади момчета и по-възрастни мъже- над 250 души, нагазиха във водите на река Тунджа. За ежегодния ритуал, в града на Ботев са дошли хора от почти цяла България.

Стотици са зрителите на ритуала. Преди да влязат във водите, участниците в хорото бяха благословени по традиция, от там шествието с тъпани и народни хора тръгна към Черковския мост на река Тунджа.

Мъжете пеят песента "Залюбиела е Василка".

По традиция в ледените води на реката първо влизат местните, а след това и желаещите от гостите.

И тази година лед и сняг няма, но водите на реката са достатъчно студени, за да пречистят и калят смелчаците.

Тук "спасяване" на кръста на Йордановден не се извършва така, както по другите краища на България, но и затова пък калоферци предават кръста на най-младия участник в хорото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
1
 
1
 
! Отговори
Бонев е Петър преди 4 месеца
С кларинетите, акордеонистите и гайдарите ни, ще им я честитим Новата 2024. Както и поредните им избори на политолозите и социолозите им. Честита да е на г-н Митьо от Враждебна. Ами, приятели ми е, а и е най-добрия български гайдар. Той ми е е казвал, че с тази неговата си гайда е лягал, а и с нея е ставал, докато е бил дървосекач в Коми. ХАЙДЕ, засвирете им ги, тези които можете. На тези от поредното им НС. Ами, приятел ми е г-н Митьо от Враждебна. Дори и гайдата си искаше да ми даде.
66
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До кара колю - ми ние сме на запад бе мой! Питай рашките ако не вярваш. Имаш лек проблем с ориентацията.
65
13
 
9
 
! Отговори
кара колю преди 4 месеца
До Анонимен 96 Ми отивай си на запад,къв го дириш тука!? Ние си пазим традициите,лапаме шкембе чорба с люти чушки,и си пием домашно вино!Айде хващай пътя,еврод жен дър сбъркан!Ейи,аман от начервисани и обезкосмени *** нде ли!!!
64
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Някой трябва да им обясни, че в традициите на евроатлантизма е да се дава път на различните. Никъде не видях знамето на Прайда, а е задължителен атрибут в Европа. Освен това сред хороводците нямаше нито един метросексуаленмъж или жена! Дори бащата на хорото Хекимян го нямаше...Варвари!
63
2
 
2
 
! Отговори
Милиардер преди 4 месеца
Владко Бенд поздравява политиците и техните лидери С песните си. Той когато ги запее, аз ги слушам и пустосвам. Написано с други думи, ще им ***. На политиците ни. При това, не савмо аз, но и много ти ми приятели. Все пак, съвсем нормално си е, човек на почти 60 г. да има много. При това, от тези истинските. Като шофьорите и техните приятелки, когато са самотни.
62
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Най си обичам Хелоуин!!! Най-българския празник!!!
61
2
 
8
 
! Отговори
КОПЕЙКАТА преди 4 месеца
С ЧЕРВЕНА РЕЗБА ПАК СЕ МЪЧИ ДА ТРОВИ ПРАЗНИКА НА БЪЛГАРИТЕ.... ШМ. АТКА
60
18
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Това племе трябва да му се забранят тия дивотии! Простотия, *** потури, наливане от дни с червено вино и търкаляне вместо в свинското гьолче в реката под предтекст, че било традиция! Е как после да има Шенген!? Как да има евро!? Как да сме европейци!? Как бе? Отговорете ми! На Запад си имат Ден на Благодарността, Хелоуин, да благодариш, да се радват децата, тука само първобитни езически изцепки! Срам!
59
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До USA SUPER КИРО НОФ.. 83...точно..руснаците бяха.....
58
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Типичния български патреот например гласува за Слави който спечели изборите и каза че не иска да управлява ами си прави партия да си запълва времето :D
57
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 84 Не се прави на интересен, номерът няма да мине. Има и мъжаги с образование. Ти поне техникума изкара ли го докрай или имаш само гимназия, 10-и клас?
56
1
 
6
 
! Отговори
Богат избор преди 4 месеца
Днес е моментът която няма гадже или съпруг да избира - едни играят ледено хоро, други пишуркат на клавиатурата. Тук образованието и произходът не са от звачение, по-друг е критерият. Който разбрал, разбрал.
55
13
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Образа на патриота, който се налага е крещящ чобанин, пиян до козирката, развяващ знаме и играещ хоро в реката. Преди време направих експеримент да питам подобни "патриоти" дали знаят втория куплет на химна. Никой не го знаеше. Иначе били патреоти, разбираш ли.....
54
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
БРАВО КАЛОФЕР,БЪДЕТЕ ЖИВИ И ЗДРАВИ,ПРОДЪЛЖАВАЙТЕ ДА СЪХРАНЯВАТЕ ДУХЪТ БЪЛГАРСКИ И БОГ ЩЕ ВИ ВЪЗНАГРАДИ!!!
53
7
 
0
 
! Отговори
До 71 преди 4 месеца
Кво пръскаш ти с твоите братушки ве kл0ун ? Айде на бас че като свърши войната левскари ще обясняват колко от твоите братушки са на пихтия ?!?
52
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Хекимян навряха ли го и него пака или този път избяга?
51
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
до 71 Кравар, не се прави на жалък смееешник! Оня левскар дето отиде доброволец и дето нямаше 1500 лева да си купи военна екипировка, че приятелите му събрали парите и го пратили да се бие левскарския фашист. Само че един месец изкара и дотам. Пръснаха му зелката братушките. Ти какво леля си дириш още тук? Последвай примера му- отивай да защитаваш Украйна, краварски фашист!
50
3
 
9
 
! Отговори
Банго Уасил преди 4 месеца
Маа тва големо културо имат българите да фърлят къчове и мятат гюбеци у дерето!
49
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
до Унижавам Русофили... Как ще ни унижиш? Като фашиста ултрас на Левски ли дето го очистиха братушките, кравар? Муахахахаах...
48
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
до 75 Ти що не отиде с оня левскарски фашист в Украйна ве? Нали си много отворен? Нали искаш да избиваш всичко що е руско и русофилско? А? Кажи ве фашистки кравар?