5500 лв. ще взема пловдивският кмет, по 3200 лв. районните

Общинските съветници ще се подписват срещу 2800 лв.
1 фев 2024 13:08, Петър Бойчев
14
5500 лв. ще взема пловдивският кмет, по 3200 лв. районните
Снимка БГНЕС

Заплатите на кметовете и общинските съветници в Пловдив се вдигат, като се предвижда Костадин Димитров да взима 5500 лв. Сега възнаграждението му е 3350 лв. Районните кметове вече ще се разписват срещу 3200 лв. Повече пари ще взимат и съветниците - с около 1000 лв. на месец и сумата нараства до около 2800 лв. Променя се и начинът, по който се изчисляват техните възнаграждения.

Принципно те са част от заплатата на председателя на местния парламент, който пък взима 80 на сто от това, което получава кметът. По сега действащия правилник редовите съветници получават заплащане за участие в заседания в залата и за комисии, имат право и на представителни разходи - за гориво, наеми на приемни, консултантски услуги и др. Възнаграждението за заседание е 15 на сто от това на председателя, предвижда се съотношението да се вдигне до 27%. Двойно скачат и парите и за участие в работата на някоя от постоянните комисии - от 2 на 4 на сто от заплатата на съветник №1. По сега действащия правилник това правеше между 800 и 900 лв. на месец.

Променя се и текстът, който гласи, че общото възнаграждение на съветник не може да бъде повече от 38 на сто от парите на председателя, в бъдеще таванът ще е 70%. Намаляват се обаче парите за представителни разходи, които се доказват с фактури. Досега тези средства бяха максимум 1070 лв. на месец, предстои да бъдат ограничени до около 500 лв. Това обаче става за сметка на "твърдите" възнаграждения за работата в комисиите и залата, защото за тях не се искат документи като фактури.

Предстои съветниците сами да гласуват по-високите си възнаграждения, както и новите заплати на кметовета на общината и на районите. "В София съветниците взимат по около 7000 лв., така и че новите ни възнаграждения не са високи. Популизъм е да се смята, че обществена дейност може да се върши добре за малко пари", коментира пред "24 часа" член на местния пралмент с опит.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Олее защо толкова!
12
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Пловдив като има 13-14 под зам кмета.. това прави 400 000лв на месец за "услугите" им.. да се ктчат с грамоти и да имат топло място в Общината. Пак избирайте национал-социалисти.
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
То затова имаше по 100 кмета кандидати за големите градове ,някои хвърляха по 100, 150 000 лв за реклама ,знаят че ако стане кмете за 2...3 месеца след обществени поръчки и ще си върнат парите )
10
1
 
4
 
! Отговори
Защо преди 2 месеца
Всеки като стане кмет си оправя заплатата.още нищо не свършил,заплатааатаааа.гласува се от съветниците,и те за това гледат колкото повече получава кмета,и те по вече да вземат.
9
0
 
3
 
! Отговори
Въпреки преди 2 месеца
В крайна сметка, около колко лева ще взима един съветник.
8
0
 
2
 
! Отговори
На отраканите-- преди 2 месеца
--- заплатата върви влог ! Новобранците за една седмица сас готови и тяхната тръгва влог -- да са живи и здрави като са хванали птиченцето ,а ние отворените ще се облизваме и дрънкаме по форумите .
7
2
 
4
 
! Отговори
Мара преди 2 месеца
Може да си без образование и да си неграмотен, но щом си от ГЕРБ може да станеш даже президент. България е страна на ''чудесата''. Заприличахме на Индия, братче.
6
2
 
6
 
! Отговори
Пена преди 2 месеца
и Пловдив се превърна в бунище. всичко е разкопано за да се крадат пари от обществени поръчки. никой не мисли за хората реално.
5
1
 
5
 
! Отговори
Джо преди 2 месеца
те крадат толкова много че тази заплата за тях е едно нищо
4
1
 
1
 
! Отговори
Пенсионер преди 2 месеца
Нормално . Даже е малко при тази инфлация.
3
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да ви кажа че половината от бюджета на пловдив отива за заплати тоест теглят се кредити за финансиране на администрацията
2
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Те кметовете не работят заради заплатата а за ради процентите от подписаните обществени поръчки т. е. комисионните обикновено е 10% тях.
1
1
 
3
 
! Отговори
Ром"с преди 2 месеца
3500 евро..време е за еврото,а народа ,а народа...