Предстои ли скок на лихвите по ипотеките и охлаждане на жилищния пазар у нас?

Има опасение, че хората рязко ще започнат да продават
5 мар 2024 20:05, Анисия Иванова
82
Предстои ли скок на лихвите по ипотеките и охлаждане на жилищния пазар у нас?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Охлаждането на трудовия пазар в България е сериозен фактор, който не бива да бъде пренебрегван. Някои фирми съкращават работна ръка в момента, други – наемат. Забавянето на трудовия пазар със сигурност ще ограничи бързия ръст на доходите, а това ще доведе до плавно охлаждане на жилищния пазар, до оттегляне на купувачи и до активизиране на част от продавачите, особено при увеличение на имотните данъци. Това коментира Деян Василев, зам.-председател на Асоциацията на кредитните посредници в България, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Данни на БНБ за кредитирането през януари показват, че отново няма повишение на лихвите по жилищни кредити, което се очаква от банкери и други пазарни участници. Напротив – средният лихвен процент за новите ипотеки се понижава леко до 2,57%. А обемът на изтеглените жилищни кредити продължава да расте с бързи темпове – през първия месец на 2024 г. са отпуснати кредити за общо 430,3 млн. лв. (без предоговорените кредити и кредитите за рефинансиране), което е ръст от 38% спрямо януари 2023 г.

Една от причините за тази тенденция е свръхликвидността в банковия сектор. Продължаващият ръст на спестяванията води до огромна конкуренция между банките при кредитирането и тази борба за пазарен дял поддържа ниската цена на кредита, заяви гостът. Промоциите за новите клиенти са запазени до края на март, като цената на привлечения ресурс е нараснала в края на януари месец. Постепенно през март и следващите месеци банките ще предлагат по-добри лихви по депозитите, което бавно ще води и по-високи лихви по кредитите.

Гостът обясни, че българинът вярва в инвестиционната стойност на имотите, което води до по-голяма инвестиция в имоти и по-голям процент на необитавани жилища в големите градове. Има опасение, че може хората да се отприщят и да започнат рязко да продават. Столична община има право да определя имотните данъци, което според гостът, ако се вдигне този данък, за второ и повече жилища, от една страна ще донесе повече приходи в общината, а от друга може да стимулира хората да отдават под наем или да продадат жилищата постепенно.

Ако се даде възможност за инвестиции на физическите лица в български държавни ценни книжа с по-висока доходност, това би стимулирало хората да се насочат към ДЦК, вместо да пазят пари в банките и да събират за имоти.

Все още съществуват лошите практики, с които се увеличават оценките на имотите, за да се отпуснат повече средства срещу тях.

"Все още има натиск да се увеличават оценките на имотите, но повечето банки в България са част от международни холдинги и имат много добра политика за следене на оценките на обезпечението. Една контрастатистика – БВП на България също расте, както и депозитите, доходите на хората растат, така че нивото на кредитиране в България е около 10% от стойността на БВП и само Румъния има по-ниско съотношение ипотечни кредити, разделено на БВП. Спрямо растежа на БВП кредитирането за миналата година е нараснало само с 1%. Има перспективи, които показват, че нещата не са чак толкова горещи в сектора.“

Гостът смята, че влизането на България в еврозоната не би се отразило значително на лихвите по жилищни кредити, като факторите за нормализирането са другаде и няма да видим сценария на Хърватия, в който след присъединяване в еврозоната лихвените проценти се увеличиха.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
3
 
11
 
! Отговори
ТУСК преди 1 месец
Само чакай да видиш майтап, ако почне масова разпродажба. Много "инвеститори" ще има да се мятат от покриви балкони и тераси. Брокерите ще вият на умрял. А, аз просто ще си взема пуканки и ще се наслаждавам на шоуто. В наследство имоти получавам повече от достатъчно така че не ми трябва да купувам, ама да му мислят тия дето нямат а им трябва независимо от цената или тия дето взимат просто "за да има"
44
3
 
0
 
! Отговори
дсадс преди 1 месец
До Общинския бекПросто имат много пари, това е .. няма как да вдигаш лихви само по-кредити трябва и по депозити... едни хора събраха много пари в банките
43
2
 
19
 
! Отговори
Общинския бек преди 1 месец
Някои се питат защо бамките държат една-две години лихва 3% при 6% инфлация и раздават кредити. Ами просто зарибяват, после инфлацията ще е 3%, а лихвата 6% и това ще продължи 10 години. Найс, а?
42
5
 
5
 
! Отговори
Брокера преди 1 месец
Аз друго искам да попитам.Нали на банката целта им беше да раздаде яко кредити и после да вдигне лихвите и да вземе апартамента после.Аман от разбирачи на нашата територия.
41
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Предстои скок, чакаме го от трста хиляди години :))))) Ама не им отърва да вдигнат лихвите и по депозитите. Щото бугарския народ си държи парите под дюшека (в банката ама с такса)!!!!!
40
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До ... Синчето на Стоян Александров нали прибираше имота ако не върне заема. Ако вдигнат лихвата, ще прибере още повече имоти и ще владее пазара и ще качи цените пак.
39
0
 
24
 
! Отговори
... преди 1 месец
значи инфлацията в БГ за последната година е 6% лихвите по кредитите са 2% Както и да го смяташ банката е на загуба! После лихвите по заемите в ЕС са от 4.5 до 5.5% Лихвите по държавните ценни книжа с 5 годишен падеж достигат 4.5% И сега ти даваш заем за 30 години с лихва 2% Еми ... нящо в БГ не е както трябва! Или яко се перът пари в жилищната мафиля или , не друго няма! Перът се пари и държавата нищо НЕ може и НЯМА да направи!!! Това е истината!
38
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен Все някога ще спре да купува от провнцията защото няма къде да се строи повече в София. И тогава какво ще свалат лихвата ли хахахаха
37
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 59 Не ги чето като не си на село. Кой си то бе
36
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 57 Лъжецо
35
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ди всички разбирковци по-долу!! Що не си доите кравите на село ами пишете глупости в нета?!?!
34
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен Никой не ти иска мнение Всеки си казва какво мисли. Ти кой си сигорно си от ДПС и ГЕРБ в бНБ
33
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен (55) Ей тъФак, не давай акъл за неща от които нищо не разбираш. Не си завършил и осми клас ама финансова политика бистри. Аман от неграмотни селяни!!!
32
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Лихвите на банките в Бг са измислени и нереални с което обслужват мафията. Ако българите бяха поне малко умни досега да бяха свалили правителството и обесили шефа на БНБ но нали сте таилета та само мучите и гледатИ тъпУ.
31
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен БНБ нищо не може да напрзви и са бесмслена. Изгодна е само за политиците които стават началници и вземат тлъсти заплати в БНБ на гърба на народа. Ако БНБ вдигне лихвата на 100 % защо не го направи досега като е добре. Не е добре защото веднага парите ще тръгнат не към имоти а към магазините и като искупат ще стане хиперинфлация както 1995 и ще почнат да купуват $ кяквото имаи накрая ще обеднеят всички а банкерите ще забогатеят а народа няма заплати ще плаща дългове за бъдеше
30
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
средната сума на кредит за ритейл е 150 000 лева за ипотечен кредит ! Ръста на цените на жилища изпреварва много по-бързо ръста на доходи. Това означава, че ако БНБ не се намеси , ще саморазруши банковата система , чрез масова невъзможност за обслужване на кредити и свръх задлъжнялост на домакинствата . Ако увеличат лихвата , пак няма да окротят пазара защото цените на материали скачат. Просто отпускането на кредит трябва да става по-трудно ! А сега банките са без реал контрол ! БНБ ги изтърва
29
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 50 Именно ЕС отива към распад или ядрена война с Русия защото нямат нефт и ток.
28
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен Хиперинфлация ще направи само революция и много политици ше бъдат избити. С лихва или не нищо не помага вече защото САЩ са задлъжнели много.
27
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен В САЩ държавата е най-големия длъжник. И тя няма интерес да се дига лихвата. Ще прави нови дългове за да плаща старите и така.
26
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен Тогава с лихва имотите ще поевтинеята или ще поскъпнат. Ако си прав трябва да скочат и те с хиперинфлацията. Така че не прават нищо с лихва а става още по-зле.. Само отписване на дълга решава но тогава няма смисал от пазара защото накрая държавата пак плаща и се срива и САЩ ще се распадне без война.