На вкусен бабек и руйно вино в Цалапица

Над 30 производители ще покажат майсторлъка си
30 мар 2024 09:41, Петър Бойчев
8
На вкусен бабек и руйно вино в Цалапица
Снимках БНР

За четвърта поредна година Цалапица очаква гости от цялата страна за празника, представящ местните традиции и кухня. Гостите ще могат да опитат от известния цалапишки бабек и да се почерпят с вино от местни производители, а фолклорната програма ще продължи през целия ден, съобщи БНР.

На сцената ще се представят 62 танцови и певчески състава от 56 населени места като специално жури ще оцени най-добрите. Комисия от дегустатори пък ще избере победителите в конкурса за най-добрите бабек и вино, като участие са заявили над 30 производители.

Екипът на читалището преди няколко години решава, че подобен празник ще провокира интереса на много хора от страната към селото.

Георги Телкийски, хореограф и участваш заедно с местните фолклорни състави в различни прояви в цялата страна разказа, че където и да се появявали цалапишките певчески и танцови групи, всички на шега ги питали  - "А къде ви е бабека"?

Така с кмета Ивайло Данаилов обединяват идеята да направят събитие, на което гостите и местните хора хем да опитат от вкусните деликатеси, хем да се насладят на изпълненията на певците, танцьорите и музикантите. Още първият фестивал показал, че са на прав път.

Със всяка следваща година все повече местни производители се включват в това събитие. То стана традиция, което за нас е много радостно, каза кметът Ивайло Данаилов.

Рецептата за бабек се предава през поколенията. Вкусният деликатес се прави в почти всеки дом, а тези които вече произвеждат и в по-големи количества, не само за консумация в семейството, стават все повече допълни Ивайло Данаилов. Но предупреди, че има и търговски спекуланти, които използват марката на цалапишкия бабек, без тези продукти да са такива.

"Цалапишкият бабек не е много лют, най-важно е да има хубаво свинско месо и да се добави черен пипер, червен пипер, кимион, сол, каза Данаилов.

"Месото обаче преди да стане на бабек се оставя смляно или кълцано една седмица месото заедно с подправките се омесва всеки ден, за да поеме максимално от ароматите, чак след това се пълни в черво, после се опушва на дървени трици от широколистно дърво. Няколко месеца след това стои на сенчестата стреха на къщата, за да се суши, в миналото готовият бабек се е съхранявал в сандъчета с дървесна пепел, за да е на студено, той е издържал така от март до жътва и гроздобер, сподели тайните Данаилов.

Затова и празникът е позициониран в последната седмица на месец март, уточнява кметът на Цалапица, който още един път набляга на това , че местният бабек си е със специфичен и неповторим вкус.

Празникът е и повод да популяризираме виното в района, сподели още Ивайло Данаилов.

Ръководейки местния фолклорен състав, Георги Телкийски  е горд с това, че има приемственост, а в момента трупата наброява близо 100 души. Имало е периоди, в които три поколения от една къща танцуват и пеят, подчерта хореографът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: виноЦалапицабабек
Още от Страната
Затвориха АМ "Тракия" заради горящ ТИР
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
2
 
! Отговори
пияница мистик преди 4 седмици
*** Г A H Я
7
0
 
7
 
! Отговори
пияница мистик преди 4 седмици
Е тук вече признавам, че *** е най-добрия на света. Цял ден да седи на софра и нищо да не прави, само да нагъва тежки меса и да льoka вино и рикия. Да му пеят народни песни разни фолклорни ансамбли и да му дрycат хора, a той с компетентен тон да бистри политиката пред сътрапезниците си и от всякаква тема да разбира на професионално ниво и да дава мнение :))))))))))
6
1
 
4
 
! Отговори
Бабо Маро преди 4 седмици
До баба мараПротестите и траура не ги хранят, а и не само негативизъм! Живите трябва да живеят!
5
2
 
4
 
! Отговори
4 ти преди 4 седмици
До АнонименЧе той бабека върви и сбира, лошото е че сега жените поркат повече от мъжете, а и като се напият ти налитат!Кой издържи, издържи
4
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
У таз жега кой ше плюска бабек зимата мина и виното свърши вече сме на бира :)))
3
1
 
6
 
! Отговори
Европейски ценности преди 4 седмици
Празнуват 20 години в НАТО.
2
2
 
2
 
! Отговори
Българ преди 4 седмици
До баба мараЕ ние сме едни бай ***, ко на интересува някво си убийство. Нали на нас няма как да се случи...
1
5
 
8
 
! Отговори
баба мара преди 4 седмици
там нали са в траур и протести какъв бабек какво вино