27 000 работници се търсят за Южното Черноморие, сезонът пред провал

Работодателите чакат персонал от Узбекистан, Бангладеш, Киргизстан
16 апр 2024 11:23, Анисия Иванова
226
27 000 работници се търсят за Южното Черноморие, сезонът пред провал
Снимка: БГНЕС, архив

Летният сезон е пред провал, предупреждават хотелиери и работодатели по Южното Черноморие. Причината - задълбочаването на кризата с липсата на работници и персонал за туристическите обекти. Само по Южното Черноморие за предстоящия сезон се търсят 27 хиляди работници. Междувременно посолствата в трети държави извън ЕС, откъдето се чака работна ръка, са спрели да приемат документи за обработване и издаване на визи.

Работодателите по Южното Черноморие чакат над 5-6 хиляди работници от Узбекистан. За трета поредна година се търсят работници от азиатската държава, защото те имат професионална подготовка и говорят руски, което улеснява комуникацията с тях. Тази година има 30% завишено търсене на работна ръка от Узбекистан. До момента обаче обработените документи с одобрените визи са много малко. Причината - въвеждане на нова шенгенска система в посолствата ни в трети страни извън ЕС, както и в усложнените процедури за престой и работна виза за повече от 3 месеца.

От седмица обработването на документите и издаване на визи в посолството ни в Узбекистан и в други държави извън ЕС са спрени, потвърди пред БНР адвокат Пламен Дотов.

В Агенцията по заетостта и Дирекция "Миграция" процесът е дълъг и има забава. Тази година има особено завишаване на желаещите да работят в България, уточнява той. На туристическия пазар в Бургас навлизат вече и работници от Турция и Киргизстан, допълва Дотов.

Работниците от Узбекистан са много съвестни, много работливи, коментира той пред БНР. "Бариерата с езика почти я няма – те са основно рускоговорящи, поназнайват и турски език."

Заради забавянето Пламен Дотов вижда предпоставки за "абсолютен провал" на началото на сезона и определя положението като "много критично".

Кризата с кадрите за туристическия сезон е много голяма, твърди и хотелиерът Веселин Налбантов, който очаква работници от Бангладеш и Киргизстан.

"Просто няма хора. Имаме много нужда от работници. Аз съм заявил 8 от Бангладеш, 20 от Киргизия."

На фона на заплахата за провал на сезона Налбантов отправя упреци към "тази мижава администрация в България, бюрокрация" и призовава министъра на туризма Евтим Милошев моментално "да хване бика за рогата".

За да се реши проблемът с осигуряването на работници от трети страни извън ЕС, според адвокат Пламен Дотов следва да се предприемат спешно мерки "всичко да стане в електронен вид и да бъде в една база, където всички да виждат какво се случва".

Забавянето е от 3 месеца нагоре, когато документите тръгнат към Дирекция "Миграция", изтъква той.

Ако досега си мислихме, че само зимата може да ни изненада, то е защото не подозираме какви изненади може да ни поднесе летният сезон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


226
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
152
1
 
20
 
! Отговори
Българска поговорка! преди 4 седмици
Чорбаджия видиш ли ... не го мисли ... ами го граби!
151
2
 
8
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 4 седмици
От Таджикистан ще внасяме ли?
150
3
 
9
 
! Отговори
Леля от Обеля преди 4 седмици
В Бангладеш има добра свободна ръка-180 милиона народ живеят на площ като в БГ. Да взимат от там нашите алчни "работодатели" ,за 10 евро на ден братчедите ще правят чудеса в туризма!
149
5
 
5
 
! Отговори
Географски вести преди 4 седмици
До Ивелин МихайловИсторически парк е до гр Девня - химическя долина с постоянен смог , а не до Варна...
148
6
 
5
 
! Отговори
1 бау-бау=1 тик так преди 4 седмици
До Исторически парк Тебе пък кой те излъга че строежа Исторически парк до Девня е на морето ? А суринамците и жиетнамците са будисти или кумунисти.
147
1
 
19
 
! Отговори
Микробиолог преди 4 седмици
Поне за жълтеница и туберколоза тестват ли ги тези вносни звезди в туризма.
146
0
 
28
 
! Отговори
Политикос преди 4 седмици
Нищо не търсят. Тези обяви са формални. Отдавна са си внесли суринамци и виетнамци, но пускат обяви ей така за да ревът , че нема кой да им бачка за две минимални заплати за цял сезон .
145
0
 
24
 
! Отговори
УЖ "КАПИТАЛИСТИ преди 4 седмици
...А ПЛАЩАТ ,КАТО КОМУНИСТИ...ха,ха,хаааааааа
144
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Българи стоят гладни докато нашите пишман хотелиери и ресторантьори вкарват пакистанци и индийци да им работят. Така е когато имаме ФАШИСТКО управление!
143
0
 
28
 
! Отговори
СМЕХ... преди 4 седмици
НЕ РАБОТИМЕ ЗА "БЕЗ ПАРИ"..!
142
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Работниците им работеха повече от 8 часа къртовски труд, което е незаконно и им плащаха ниски заплати, а често и не им плащаха заработеното изобщо, някои работеха много часове или без почивни дни, които им се полагат, до изтощение и болест и след това, даваха парите си за лекари, лекарства, затова избягаха работниците и им показаха среден пръст, това беше преди години, сега не знам дали е все още така!
141
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Министърът на туризма какво ще обяснява сега??
140
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Така ви се пада, руско-турски чорбаджии ненаситни. М***ймуните от бившия СССР ще обслужват бедните м***ймуни от Нова Индия (Великобритания), Нова Западна Африка (Франция) и Нова Турция (Германия), докато българите почиват в Гърция.
139
4
 
10
 
! Отговори
Исторически парк преди 4 седмици
Това е ислямизация на Черноморието!
138
0
 
30
 
! Отговори
Дзъ преди 4 седмици
Внесете си от Виетнам. Поколението на б а л а м и т е , т.н. работещи бедни свършИ.
137
0
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Хора има, но робите свършиха.
136
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
А ще трябва ли да си плащат, че ви работят? Един приятел пита.
135
0
 
38
 
! Отговори
Онзи преди 4 седмици
Иска ми се да кажа демографска криза, но не е. Да се разберем, кой ще отиде да работи на морето (сезонно) ако парите, които печели няма са му стигнат да покрие другите месеци? Ако няма работа през тях какво прави? Просто е. Вдигнете летвата и намалете печалбите. Както вие, така и работниците ви искат сезон година храни.
134
2
 
18
 
! Отговори
до 133 преди 4 седмици
ти чак сега ли загря всичко в турция е менте, те с най-големия производител на ментшка стока като процент от всички произведени стоки в света. Ниско качество, а вече цената не е ниска, а за кочовете си прав, в Турция мсовос е колят животни над 3 години - овце, кочове, биикове и крави, пръчове, много много рядко агнета (само богаташите)
133
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Основният принцип в пазарната икономика е търсенето и предлагането. Когато има голямо търсене и малко предлагане,се покачват цените, а когато има голямо предлагане и малко търсене, падат. В случая има голямо търсене на персонал, но малко предлагане. Защо? Ами явно защото предлагам ниски заплати. Ако ги вдигнат, ще има достатъчно кандидати. Преди години, когато имаше голямо предлагане на персонал,бъларските бизнесмени ги изгониха с ниските заплати. Това показва недалновидността им.Дано се научат.