27 000 работници се търсят за Южното Черноморие, сезонът пред провал

Работодателите чакат персонал от Узбекистан, Бангладеш, Киргизстан
16 апр 2024 11:23, Анисия Иванова
226
27 000 работници се търсят за Южното Черноморие, сезонът пред провал
Снимка: БГНЕС, архив

Летният сезон е пред провал, предупреждават хотелиери и работодатели по Южното Черноморие. Причината - задълбочаването на кризата с липсата на работници и персонал за туристическите обекти. Само по Южното Черноморие за предстоящия сезон се търсят 27 хиляди работници. Междувременно посолствата в трети държави извън ЕС, откъдето се чака работна ръка, са спрели да приемат документи за обработване и издаване на визи.

Работодателите по Южното Черноморие чакат над 5-6 хиляди работници от Узбекистан. За трета поредна година се търсят работници от азиатската държава, защото те имат професионална подготовка и говорят руски, което улеснява комуникацията с тях. Тази година има 30% завишено търсене на работна ръка от Узбекистан. До момента обаче обработените документи с одобрените визи са много малко. Причината - въвеждане на нова шенгенска система в посолствата ни в трети страни извън ЕС, както и в усложнените процедури за престой и работна виза за повече от 3 месеца.

От седмица обработването на документите и издаване на визи в посолството ни в Узбекистан и в други държави извън ЕС са спрени, потвърди пред БНР адвокат Пламен Дотов.

В Агенцията по заетостта и Дирекция "Миграция" процесът е дълъг и има забава. Тази година има особено завишаване на желаещите да работят в България, уточнява той. На туристическия пазар в Бургас навлизат вече и работници от Турция и Киргизстан, допълва Дотов.

Работниците от Узбекистан са много съвестни, много работливи, коментира той пред БНР. "Бариерата с езика почти я няма – те са основно рускоговорящи, поназнайват и турски език."

Заради забавянето Пламен Дотов вижда предпоставки за "абсолютен провал" на началото на сезона и определя положението като "много критично".

Кризата с кадрите за туристическия сезон е много голяма, твърди и хотелиерът Веселин Налбантов, който очаква работници от Бангладеш и Киргизстан.

"Просто няма хора. Имаме много нужда от работници. Аз съм заявил 8 от Бангладеш, 20 от Киргизия."

На фона на заплахата за провал на сезона Налбантов отправя упреци към "тази мижава администрация в България, бюрокрация" и призовава министъра на туризма Евтим Милошев моментално "да хване бика за рогата".

За да се реши проблемът с осигуряването на работници от трети страни извън ЕС, според адвокат Пламен Дотов следва да се предприемат спешно мерки "всичко да стане в електронен вид и да бъде в една база, където всички да виждат какво се случва".

Забавянето е от 3 месеца нагоре, когато документите тръгнат към Дирекция "Миграция", изтъква той.

Ако досега си мислихме, че само зимата може да ни изненада, то е защото не подозираме какви изненади може да ни поднесе летният сезон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


226
Още от Страната
ПСС: Ветровито е в по-високите части на планината
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
172
0
 
17
 
! Отговори
Ъ преди 4 седмици
Да потърсят и на луната.
171
1
 
25
 
! Отговори
Мими преди 4 седмици
Аз живея в София. Не се забелязват по никакъв начин обяви на фирми от българското крайбрежие, които да търсят хора за работа.
170
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
А защо не казават каква е причината да има криза и липса на кадри?!?
169
0
 
41
 
! Отговори
:) преди 4 седмици
бачкаш 6 дена по 18 часа и дават 1700 лева, кой е луд ? Аз по-добре да прося пред билата в София.
168
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Слава Богу! Дано най-накрая започнат фалитите на псевдобизнесмените от сферата на туризма и ресторантьорството! Не ми пука за вас и сезона ви, дано фалирате всички! Работодатели били, виждаш ли! Изме.кяри!
167
0
 
48
 
! Отговори
Нормално преди 4 седмици
Като заплатите не достигат за живеене е съвсем нормално и хората да не ви достигат? Кой нормален ще дойде да работи по 18-19ч. на ден за минимална, работна заплата? Търсете си не в Киргизстан а ако искате и в Сомалия...
166
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До РуедаБългарите ще работят в държавната администрация и МВР докато държавата ни запълва свободните места в бизнеса с чужденци.Ако няма места в МВР ще се открият рпу-та и в села с 100 човека.
165
1
 
23
 
! Отговори
Ковид Варварина преди 4 седмици
Какво всяка година ви казвам по това време сезонът е пред провал. Е накрая се оказва, че не се е провалил, ама аз да си кажа.
164
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Най-лесно бройката може да се запълни като туристическия бранш започне да рекламира работните места на хората завършващи дадената година средно образование. Според мен много биха се съгласили за да може на есен като почнат студетството да имам заделени пари.
163
1
 
40
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 4 седмици
Проблема ще се задълбочава.Кой ще иска да работи тук, като може с шенгенската си виза да отиде да работи в някоя нормална държава?Ние това нашето не е държава а по-скоро конюшна или свиинарниик.Работа за минимална заплата при това с един куп изисквания за да получиш тази минимална заплата от 900 лева.Един приятел миналата година работи в един пет звезден хотел в Слънчев бряг.В договора му пишело, че има два почивни дни в седмицата а реално имал само един. И така с всички служители в хотела
162
1
 
9
 
! Отговори
Антрополог преди 4 седмици
До Политикос Не са суринамци , а от Миянмар, суринамците са афрорасаа, миянмарците са от жълтата раса.
161
0
 
2
 
! Отговори
до Адам Смит преди 4 седмици
Така е сервитьоре.
160
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
А ВИЕ КАКВИ МИСЛИТЕ,ЧЕ РАБОТЯТ ПО РЕСТОРАНТИТЕ В ЛОНДОН,ПАРИЖ И БЕРЛИН?ИМИГРАНТИ ОТ СЪЩИТЕ ТЕЗИ СТРАНИ И ТОВА Е СВЕТОВНА ТЕНДЕНЦИЯ...ЗНАМ АЗ БЪЛГАРСКИЯТ ЧОРБАДЖИЯ ИСКА ДА МУ РАБОТЯТ РУСИ И КРАСИВИ ДЕВОЙКИ ПО 12 ЧАСА НА ДЕН В КУХНЯТА НА 45 ГРАДУСА ЦЕЛЗИЙ ЗА БЕЗ ПАРИ...Е НЯМА КАК ДА СТАНЕ...ДА СА БЛАГОДАРНИ,ЧЕ ПОНЕ ТАКИВА ОТ БАНГЛАДЕШ И КИРГИЗСТАН СЕ СЪГЛАСЯВАТ...
159
7
 
1
 
! Отговори
Иван преди 4 седмици
Работна ръка от Турция, иначе няма оправия ...
158
1
 
8
 
! Отговори
112 преди 4 седмици
Знаеш ли какво е Шенген.
157
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До 154Не е проблема заплащането. Проблема е, че трябва да работиш само 3-4 месеца докато трае сезона. А след това търсиш друга работа. Кой нормален човек освен студент който иска да прекара лятото на морето и да заработи някой лев би се съгласил да работи по този начин.,
156
0
 
15
 
! Отговори
Руеда преди 4 седмици
ИТ тата индийци, в туризма виетнамци, в строежа таджикистанци, в завода сирийци , брокерите рускини, лекарите иранци, а българите ще ходим на неделни танци по салса само.
155
8
 
10
 
! Отговори
ads преди 4 седмици
Искахте шенген. На ти шенген. Искаш работници - няма работници.
154
0
 
30
 
! Отговори
asdasd преди 4 седмици
не разбраха ли че на всички им е през оная работа за хотелиерите и ресторантьорите, особено тези на морето, стига сте ни занимавали с техните глупости, по-голяма шайка от тях трудно може да се намери, никой друг нормален бизнес не се ползва с техните привилегии, а плачат до безкрай, фалит и тва е като не могат.
153
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Работници има, но балами да работят за жълти стотинки няма!