27 000 работници се търсят за Южното Черноморие, сезонът пред провал

Работодателите чакат персонал от Узбекистан, Бангладеш, Киргизстан
16 апр 2024 11:23, Анисия Иванова
226
27 000 работници се търсят за Южното Черноморие, сезонът пред провал
Снимка: БГНЕС, архив

Летният сезон е пред провал, предупреждават хотелиери и работодатели по Южното Черноморие. Причината - задълбочаването на кризата с липсата на работници и персонал за туристическите обекти. Само по Южното Черноморие за предстоящия сезон се търсят 27 хиляди работници. Междувременно посолствата в трети държави извън ЕС, откъдето се чака работна ръка, са спрели да приемат документи за обработване и издаване на визи.

Работодателите по Южното Черноморие чакат над 5-6 хиляди работници от Узбекистан. За трета поредна година се търсят работници от азиатската държава, защото те имат професионална подготовка и говорят руски, което улеснява комуникацията с тях. Тази година има 30% завишено търсене на работна ръка от Узбекистан. До момента обаче обработените документи с одобрените визи са много малко. Причината - въвеждане на нова шенгенска система в посолствата ни в трети страни извън ЕС, както и в усложнените процедури за престой и работна виза за повече от 3 месеца.

От седмица обработването на документите и издаване на визи в посолството ни в Узбекистан и в други държави извън ЕС са спрени, потвърди пред БНР адвокат Пламен Дотов.

В Агенцията по заетостта и Дирекция "Миграция" процесът е дълъг и има забава. Тази година има особено завишаване на желаещите да работят в България, уточнява той. На туристическия пазар в Бургас навлизат вече и работници от Турция и Киргизстан, допълва Дотов.

Работниците от Узбекистан са много съвестни, много работливи, коментира той пред БНР. "Бариерата с езика почти я няма – те са основно рускоговорящи, поназнайват и турски език."

Заради забавянето Пламен Дотов вижда предпоставки за "абсолютен провал" на началото на сезона и определя положението като "много критично".

Кризата с кадрите за туристическия сезон е много голяма, твърди и хотелиерът Веселин Налбантов, който очаква работници от Бангладеш и Киргизстан.

"Просто няма хора. Имаме много нужда от работници. Аз съм заявил 8 от Бангладеш, 20 от Киргизия."

На фона на заплахата за провал на сезона Налбантов отправя упреци към "тази мижава администрация в България, бюрокрация" и призовава министъра на туризма Евтим Милошев моментално "да хване бика за рогата".

За да се реши проблемът с осигуряването на работници от трети страни извън ЕС, според адвокат Пламен Дотов следва да се предприемат спешно мерки "всичко да стане в електронен вид и да бъде в една база, където всички да виждат какво се случва".

Забавянето е от 3 месеца нагоре, когато документите тръгнат към Дирекция "Миграция", изтъква той.

Ако досега си мислихме, че само зимата може да ни изненада, то е защото не подозираме какви изненади може да ни поднесе летният сезон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


226
Още от Страната
ПСС: Ветровито е в по-високите части на планината
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
192
0
 
20
 
! Отговори
ссс преди 4 седмици
Боли *** за туризма и съсипаното черноморие... да фалират
191
1
 
24
 
! Отговори
Поканете преди 4 седмици
27 000 американеца. Предложете им да работят за 1200 лева
190
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Господа "бизнесмени". Имайте предвид, че когато предлагате 1200 лв (било то нето), това е все едно да предлагате 500 лв през 2018 г. Имайте го предвид това.
189
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
"Плащам добри заплати не защото съм богат, а съм богат, защото плащам добри заплати." - Робърт Бош - Основател на фирма Бош. Виждате ли ? Вашата алчност ви краде парите, нищо повече. Ако бяхте съвестни към работника, ако бяхте щедри, щяхте да сте по - добре. Няма как един стиснат човек да е добър бизнесмен. Може да му върви известно време, но това ще е временно. Изгонихте българите и те са си намерили мястото. Как очаквате да се върне някой ?
188
1
 
20
 
! Отговори
До 190 преди 4 седмици
Все повече хотели се строят по нашето Черноморие....що ли??????
187
1
 
14
 
! Отговори
Хотелиер преди 4 седмици
Търся 4 човека за закуска шведска маса.........От 6.00 часа до 11.00 часа...............Отсервиране, почистване, измиване маси и под......Храна на закуска, квартира......1200лв заплата и осигуровки....
186
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Не е ли малко нагло така нар. бизнесмени да реват и негодуват срещу държавата свалила им от години ДДС ? Същите тия и такива, като вас които изгонихте стотици хиляди българи в разцвета на силите си на запад заради мижаво заплащане на труда им? Търсещи с триците поредните маймуни? Свърши се пичове! Който не иска да плаща добри заплати, шайбата го изхвърля и обявява фалит.В други времена живеем а за вас времето е спряло и все търсите под вола теле...
185
3
 
11
 
! Отговори
До 181 преди 4 седмици
За мигрантите украинци плаща ЕС....само другарите не го проумяха.
184
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Колко украинци докарахте, поне 3 пъти по толкова и ви се нанесоха в хотелите, па изюркайте ги да бачкат.
183
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Вместо да седят по хотелите украинците да ходят да работят
182
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До 185 Ти си функционално неграмотен и оак нищо не си разбрал. Руският език е нужен за да се разбира шефът-българин с работниците-узбеки. Къде прочете за руски туристи.
181
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Хайде сега да напишете истината. Не че работниците от Тимбукту и Папуа Нова Гвинея са много съвестни и работливи и се разбираме отлично на руски, при положение, че няма туристи Руснаци в България, а просто са от още по-бедни страни и са склонни да бачкат по 12 часа на ден за 1000-2000 лв на месец.
180
1
 
50
 
! Отговори
1231 преди 4 седмици
Преди 15 години работих за 2 месеца на морето Заплатата ми беше 1000 лв. Сега пак толкова! Толкова по въпроса защо нямате работници!
179
0
 
41
 
! Отговори
Лупи преди 4 седмици
БГ работодателите по морето са си изградили толкова лош имидж, че вече много малко хора се навиват да рискуват. Едно че масово са в сивия сектор, второ че имат склонност да не плащат това, което са обещали.
178
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Анонимен 171 На нас ни е ясно защо, за жълти стотинки никой няма да им работи,ама всичките чорбаджии се правят на умрели лисици!
177
9
 
35
 
! Отговори
абсурдистан преди 4 седмици
150 000 украинци на Безплатен олинклузив вече 3-та година ,що не ги хванете да работят или да се махат ? Гледам хотел в Несебър иска по 240 лв на човек на ден ! -5 дена 3600 лв. една стая .
176
0
 
45
 
! Отговори
теслатъ преди 4 седмици
Проблема на нашите "хубостници" в Бг - собственици и арендатори на хотели - е, че търсят да си наемат роби, а не работници за 3-4 месеца, в доста случаи без трудов договор! Заплащането.... я, го има, я го няма или пък не отговаря на договореното с уговорката "няма поситители", това касае особено арендаторите!
175
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
очаква работници от Бангладеш и Киргизстан - ПОСЛЕ ДА НЕ ПИТАТЕ ЩО БЪЛГАРИЯ СЕ ПЪЛНИ С "ТЪМНОЦВЕТНИ МИГРАНТИ" .... ВИДЯХТЕ ЛИ КОЙ ГИ ВИКА. НЕЩАТ ДА ПЛАЩАТ НА БЪЛГАРИ И ПИЩЯТ
174
0
 
28
 
! Отговори
:) преди 4 седмици
фалит и да се молят някой да дойде да изяде една умряла цаца за 2.40лв. И понеже съм клиента искам на собственика жена му и дъщеря му да ми играят на масата за още 2.60 за да ги направим 5 лева/
173
1
 
9
 
! Отговори
10 000 евро преди 4 седмици
на месец и се хващам