Цената на водата за дома ще нараства, загубите у нас - над 60%

В ЕС искат "Синя сделка" за защита на водните ресурси
17 апр 2024 13:01, Анисия Иванова
44
Цената на водата за дома ще нараства, загубите у нас - над 60%
Снимка: Pixabay

Цените на водата за домакинствата ще нараства, а само най-бедните ще получават някакви компенсации. В рамките на ЕС е необходим общ подход за разбиране на водната бедност, а цената на водата трябва да покрива пълния размер на разходите за доставката.

Това са част от основните промени, за които настояват от Европейския икономически и социален комитет, стана ясно по време на конференция за интелигентно управление на водните ресурси, организирана от АИКБ, съобщава "Труд".

Трябва да дефинираме водната бедност, цената на водата да следва икономическия си ход, но всички, които имат нужда, да бъдат подпомогнати, каза президентът на КНСБ Пламен Димитров.

В момента има таван на цената на водата. Законът за водите изисква цената на водата да бъде социално поносима. Това означава при минимално месечно потребление от 2,8 куб. м на човек цената на водата да не надхвърля 2,5 на сто от средния месечен доход на домакинствата.

При въвеждане на водна бедност цената на водата няма да има таван и може да расте без ограничения, а само най-бедните ще получават някакви помощи.

Основен дял на разходите на ВиК компаниите са за ремонти по мрежата и за ток. Но от Годишния доклад на КЕВР за ВиК сектора за 2022 г. става ясно, че общите загуби във водоснабдителната система се увеличават до 61%, вместо да намаляват.

През 2021 г. средно за страната загубите по мрежата са били 59,78%. Средно за Европа загубите на вода са 50%, каза по време на конференцията Пиетро Франческо Де Лотто от Европейския икономически и социален комитет. Оказва се, че загубите в България са по-високи от средните в Европа.

В ЕС имат амбиция да бъде създадена “Синя сделка” с основна цел защита на водните ресурси от климатичните промени. Сред основните принципи на подготвяната “Синя сделка” е необходимостта от разработване на технологии, позволяващи ефективно използване на водата, рециклиране и намаляване на замърсяването, както и да се гарантира правото на използване на водата за стопански дейности.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още по темата: водаценанарастванеЕС
Още от Страната
Над 190 000 туристи посетили Банско през зимния сезон
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Загуби ли, нещо, което природата го дарява на хора, животни и растения безплатно, защото е жизнено необходимо. Прокарани тръби от миналия век - Тошово време, но нови водомери, а таксите все нагоре.:))
43
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Толкова години западни компании се грижат за водата в Бг, е вложиха много, но все е малко, водата е природно богатство на Бг и хората, но.....:))
42
0
 
6
 
! Отговори
Пладнешки обир преди 1 седмица
По градовете има цели махали,които вода не плащат и това е ясно дори и на бездомните животни. В рези махали нямат дори водомери,а им начисляват служебна консумация и никой не плаща. Говоря за сметки от 10-50000 лв. По-лесно е да го наденеш на редовно плащащите от колкото да си свършил работата и да събираш парите от всички. За изтичащата вода дни наред при аварии да нв говорим. Редовния платец е дискриминиран спрямо нередовния. Получават помощи и пак не плащат. Други имат пари просто не желаят
41
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Е то по тая логика цената на водата винаги ще се покачва. Ще праснат една статистика че средният месечен доход в София е 50000 лева (защо не и повече) и сметката за вода може да е 3-4 хиляди.
40
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ремонти по вик мрежата не се правят, но цената постоянно расте, защото се налага да плащаме и загубите, това е абсурдно
39
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Значи да обобщим .... и следват високотехналогичните им 15минутни "градове на бъдешето", и никъде няма да ходите, и няма да има къде да отидете.
38
0
 
13
 
! Отговори
Значи да обобщим преди 1 седмица
"зелената сделка" има за цел да затрие енергетиката, а "синята сделка" да монополизира достъпа до вода. Голяма далавера от тоя ЕС, голямо чудо! :D
37
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Бля-бля, ама не растеж, а контрол! Ами безцветна сделка ще има ли, за въздухът, който дишаме в стаите по домовете си? Впрочем, "загубите" са толкова, колкото ни кажат тези, които определят цените и събират парите и имат интерес парите да са повече! 59% загуби на вода, ама горе-долу и цената е 59% по-висока от нормалното.Не е ли забавно? А едни по-високо интелигентни водомери западно производство, естествено не искат ли да "обновим" ВИК "услугите". Щото така или иначе звучи като ВИП-услуги.
36
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Лъсна и поредната ГРАНДИОЗНА ЛЪЖА! Дали дадоха водата на концесия, за да се смени водопроводната мрежа и да няма загуби? По тази прричина на концесионера се дадоха редица отстъпки и предимства. Защо сега 60% е загубата, след като ежегодно ни вдигат цената на водата????
35
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
2,8 литра на човек е водна мизерия. Хитреците пак слагат непостижим за човек лимит, който да го принуждава или да живее във водна мизерия, като африканец Чад, или пак да си плаща за нормален живот. Винаги лъжат по един и същи начин. Лимитът трябва да бъде нормален и да не води до водна мизерия. Десните лъжливи партии и десните менте синдикати са определили 2,8 кубика за живот във водна мизерия. Значи нормалният лимит за нормален живот е двойно по-голям - 5,6 - 6 литра на човек.
34
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
а защо вик не са подменили тръбите, според тях сме плащали недостатъчно, но и малкото което сме, не е отишло за ремонти, а за какво? за заплати на тези които ЩЕ правят евентуалния ремонт?...би трябвало първо да подобрят услугата и после да вдигат цените!
33
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Колкото по-ценна, необходима и незаменима е една стока, толкова по-висока трябва да бъде цената и. Защото сме капиталисти. Токът и водата са едни от най-ценните и незаменими стоки, затова ще ви ги продаваме на пазарни цени. Вие не искате социална справедливост и социална държава. Вие гласувате всеки път за десни партии, либертарианци. Защото не искате да живеете в социална държава. Искате див капитализъм и да ви управляват десните партии. Гласувате за тях, процентите на левите партии намаляват.
32
2
 
14
 
! Отговори
Самата преди 1 седмица
идея, че водата е нечия собственост, за мен си е безумие. На всичко отгоре даже и тръбопроводите не са изградени от тези, дето щели да определят "водна бедност". Оляха се вече.
31
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не се оплаквайте. Гласувайте за левите партии. Защото другото е мазохизъм или шизофрения.
30
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Колкото и да ни вдигате водата и тока, ние пак ще гласуваме за десните партии. Не искаме социализъм, не искаме даже социална държава. Ние не сме бедни, можем да си плащаме скъпите ток и вода. Няма бедни хора в България, затова няма кой да гласува за левите партии, социалисти, социал-демократи. Даже нашите пенсионери и всякакви бедняци гласуват за десните партии.
29
2
 
4
 
! Отговори
рендетУ преди 1 седмица
Тия вече полудяха!!!!!! Направо да направят Литър Вода на цената на Литър Бензин, никакви Кубици, все пак живеем в Пустинята Бг!!!
28
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Токът и водата трябва да са скъпи, защото живеем в капитализъм и не обичаме социализма. Токът и водата са много важни за човека, затова пазарната икономика ги продава скъпо на населението.
27
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Плащаме скъпо и пре-скъпо водата, а те нищо не са подменили. Добре, че има още тръби от лошите кумунисти, които са на по 50 и повече годни и държат, пък било със загуби. Колко км. тръби са сменени, че нещо не съм срещщал такива новини. Колко искате да е загубата, ако само прибирате печалбата, а не я реинвестиратав инфраструктура?
26
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
България е ужасна антихуманна държава! постоянно се чудят какво да ти спрат и какви цени на жизненоважни потребности да ти увеличат....Още малко ще наложат данък върху мръсния въздух, който дишаме! Водата е хигиена, необходим комфорт. сега трябва да спрем да се къпем, перем или да почистваме дома си с капки? Да се върнем в първобитните времена.
25
1
 
8
 
! Отговори
Майорс преди 1 седмица
Срамотс да искате потребителите на вода и всичко друго да плащат загубите! Нямате ли кумова срама?