Да разделиш сиамски близнаци

"Паякът" се завърна на софийска сцена
11 сеп 2013 17:33, Петя Славова
0
Да разделиш сиамски близнаци
Снимка: ТР Сфумато

Проблемът за близостта и необходимостта от нея изследват режисьорите Димитър Димитров и Йордан Славейков в "Паякът".

Това се случва чрез опознаване на главните персонажи - сиамските близнаци, изиграни от Пенко Господинов и Анастасия Лютова. На героите им предстои да бъдат разделени, непосредствено преди рождения им ден. В такъв силен емоционален момент от живота им те се впускат в тъмните лабиринти на неказани думи, забравени престъпления, неизживени любови и парадоксално различни желания за свобода.

Пиесата се завърна у нас след голямо презокеанско пътуване. Постановката, която беше показана на Бродуей през август и спечели овациите на американските театрални критици, ще бъде показана на 13 септември в Театрална Работилница „Сфумато”.

„Паякът” е първият съвместен творчески проект на двамата млади режисьори Димитър Димитров и Йордан Славейков, които са и автори на текста. Пиесата получи номинация „Аскеер” в категорията „Нова българска драматургия”. Димитър е студент от класа на проф. Леон Даниел, а Йордан е ученик на проф. Киркор Азарян.

И двамата режисьори са преподаватели по актьорско майсторство в младежката организация за независимо театрално и филмово изкуство МОНТФИЗ. Образът на паяка е метафора на неосъществените желания и копнежи, чиято паяжината води към тъмната страна личността.

Това лято „Паякът” беше представен и на десетия юбилеен международен фестивал на камерните театри и малките театрални форми „Славянский венец” в Москва. Проектът беше отличен с престижната награда за най-добър актьорски дует.

След това взе участие в межуднародния фестивал Fringe в Ню Йорк, в рамките на който пиесата се превърна в едно от най-обсъжданите заглавия. The Village Voice и New York Times публикуваха блестящи рицензии.

„Паякът” има награди и от Международния фестивал на камерните театри и малките форми „Арт Окраина”, Санкт Петербург. актрисата Анастасия Лютова бе удостоена с приза „най добра женска роля”, а постановката беше отличена като „най-добро представление/ силен театрален експеримент на режисурата и екипа, създали представлението”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари