Лесно ли е да "Да разлаем кучетата"

Премиерата е на 8 и 9 октомври
8 окт 2013 17:34, Петя Славова
0

Снимка: Театър "Българска армия"

Лесно ли е "Да разлаем кучетата" ще разберем от дебюта на Иван Урумов в театър "Българска армия" .

Премиерните представления са тази вечер и утре. Действието се развива в деня на първата годишнина от
смъртта на съпруга на Софка, затова тя спазва "благоприличие" - не позволява на Даскала /Георги Кадурин/, развеждан три пъти, да прескача оградата й тази вечер - заради скръбната годишнина тя ще отиде при него.

Всъщност е Беси понеделник - Денят за тричане, в който веднъж годишно се гонят бесовете. Кучета, вързани с въжета, се въртят и след това се къпят. А с екскрементите, отделени от кучетата при стреса, хората се мажат за здраве и берекет.

От Брюксел подкрепят екозащитниците, противници на обичая, и се обръщат към българските власти. Резултатът е - жандармерия в едно от селата, където тайни комитети поддържат традицията, обявена за престъпление с поправка в Наказателния кодекс.

Телевизионен репортаж за събитието е подтикът за автора да напише пиесата по собствените му думи. Той се гордее с бунта на хората - след прекалено дълго мълчание и изтърпяване на всякаквитегоби, - отстояващи традициите и идентичността си.

В ролята на Попа се редуват Васил Михайлов и Иван Налбантов. Борислав Стоилов е Кмета, Мирослав Косев - Кръчмаря, Милен Миланов - Полицая. В ролите на бунтарите, отявлени поддръжници на обичая, са Тигран Торосян - Кукера, и Георги Къркеланов - Коста Испанеца. Гергана Данданова е капризна тв репортерка, Анастасия Ингилизова - студентка хипарка с екомислене, преводачка на "високия гост" от Брюксел Ван дер Хор - в изпълнение на директора на ТБА Мирослав Пашов.

Химнът на Европа - "Одата на радостта" от Бетовен, във фолклорен аранжимент, е лайтмотивът в музиката на Дони към представлението. Сценографията и костюмите са на Нина Пашова.

"С тази си скромна творба искам да кажа на всички - всяко зло, всяка криза може да бъде преборена само ако останем верни на традиции и история. Нека до уши да сме затънали в говната, нека големите ни казват какво да правим, ние обаче трябва да се бунтуваме! Трябва всяка година да тричаме и да гоним бесовете от този свят! Защото пропуснем ли, дори и един, единствен път да го направим - светът нас ще трича! Всичко ще се разпадне и ще отиде по дяволите", убеден е Емил Атанасов.

Според Иван Урумов всеки със своята неповторима идентичност може да бъде ценен в "глобалното село", в което цветното и пъстрото, а не сивото и скучното правят съществуването ни богато и красиво. Вероятно смисълът е да се учим и да се обогатяваме взаимно, а не да се конфронтираме и да се делим заради това, че сме различни. Въпросът не е или - или, а е световна глобализация и национална идентичност - заедно и поотделно, смята режисьорът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари