Лъчите в Адронния колайдер стигнаха рекордна енергия

Ускорителят счупи рекорда на американския Теватрон
30 ное 2009 10:50,
104
Лъчите в Адронния колайдер стигнаха рекордна енергия
Снимка: CERN

В нощта на 29 срещу 30 ноември учените, работещи по Големия адронен колайдер, вдигнаха енергията на всеки от лъчите елементарни частици до 1180 гигаелектронволта, пише elementy.ru.

Двата лъча, циркулиращи в противоположни посоки, за известно време са били задвижвани с такава енергия.

Още по темата
Ако физиците не открият неизправности в колайдера, много е вероятно скоро да бъде направен експеримент за сблъсък на двата лъча с тази енергия. По-рано бе съобщено, че към края на 2009 г. енергията на лъчите ще достигне 1,7 тераелектронволта.

В понеделник Големият електронен колайдер счупи рекорда на другия колайдер – американския Теватрон. На този ускорител протоните и техните „двойници“ от антиматерията се движат с енергия 980 гигаелектронволта (0,98 тераелектронволта).

Големият адронен колайдер беше пуснат повторно на 20 ноември 2009 г. Първите пробни сблъсъци на лъчи с енергия 450 гигаелектронволта бяха направени на 23 ноември.

Най-мощният на Земята ускорител на елементарни частици започна работа на 10 септември 2008 година. След девет дни експериментите на колайдера бяха прекратени заради авария.

По време на ремонта инженерите размразиха всички сектори на колайдера, а после отново доведоха температурата до работна (1,9 келвина, или минус 271,25 градуса по Целзий).
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Пълни глупости! Повечето технология са разработени и приложени първо от военните, но това не значи, че човечеството няма нужда то тях! Технологичния прогрес на човечеството е продължи независимо какво мислиш ти!
60
0
 
0
 
! Отговори
hahaha продължение преди 14 години
съюзниците с витловите самолети нямат шанс срещи реактивните. Небето щеше да се държи от нацистите.- атомните подводници. Още малко да почне серийно производство да слага мини реактора в подводниците и тогава и водата щеше да принадлежи на немците..Се хубави полезни открития. Намерили са приложение навсякъде в наши дни.. само дето първоначално са създавани за оръжия и воени целиТака че то е ясно че няма да ви кажат какво точно правят в Кулайдера, но въпроса е кой и къде смята да го използва?
59
0
 
0
 
! Отговори
hahaha продължение преди 14 години
Се хубави неща но с лоша цел на употреба. Ако още малко бе продължила войната, ако още малко бе удържал хитлер сега щяхме да копаеме картофи и да шпрехаме немски защото щеше да стане следното:-изтрелял е около 12 ракети. Инъче щяха да са много повече. Изтрелва ги от германия и удра цели в Англия. Яко нали. Съюзниците не са разполагали с адекватно оръжие- да започне серийно производство на реактивни самолети. Произвел е 7 прототипа. Вдигат 900 км/ч. Съюзниците с витловите самолети просто ....
58
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Винаги съм се чудел, защо някой хора изказват мнение за нещо, което мозъка им не може да асимилира. Хора прочетете какво е квантова физика, що е то теория на струните и т.н. и може би ще проумеете, че тази СЕРИЯ от експерименти ще ни помогнат да разбирем не само какво е станало след Големия взрив и въобще защо я има Вселената, но и въобще как функционира цялата Вселена, може би ще възникнат и много нови теории, може би много от досегашните ще бъдат отхвърлени и т.н.!
57
0
 
0
 
! Отговори
hahaha продължение преди 14 години
Ето и още 1 пример:Хитлер е създал и прототип на атомна подводница. Не на хартия а в лаборатория. Разбира се пленена е и по късно използвана от руснаци и американци.Създал е и е пуснал първия реактор за тази подводница. Не че до тогава хората не са познавали урана. Познавали са го но не са го ползвали. Хитлер е затрил много хора в мините за уран за да добие гориво за прототипа си на атомна подводница
56
0
 
0
 
! Отговори
hahaha продължение преди 14 години
Хитлер на базата на това изобретява и първата ракета-бомба на този принцип. Удрял е англичаните. 1 ракета около 10 хил жертви.Създал е и реактивни самолети и е чакал знакова битка да ги вдигне. В момента те са пленени и окичени в музеите. Благодарение точно на неговите реактивни самолети руснаци и американци констоират бъдещите си космични подвизи.Още 1 пример. Хитлер е имал прототип на атомна подвоТака че въпроса е не какво правят а кой и къде смята да го използва и под каква форма на оръжие
55
0
 
0
 
! Отговори
hahaha преди 14 години
ВЪПРОС:колко пъти в човешката история са правени открития за благото на човечеството?А колко пъти са правени научни открития за използването им като оръжие или в война?Давам ви първи пример, а вие продължавайте:Пример 1. Реактивните самолети. Хубаво е че ги има нали? Но първите научни разваботки са от немци от 1927 някъде. Не са стигнали далеч, по скоро на етап теоретични възможности. Обаче Хитлер взима тези наченки и ги реализира, строй лаборатории тестове прототипи ги построява
54
0
 
0
 
! Отговори
ИТАР_ТАСС преди 14 години
25% участие във финансирането на Колайдера има Столична голяма община като инвестиция в технологии за утилизация на софийските *** след балиране. Повечето от тези пари са дарение от консорциума Дойче Бан-БДЖ , който ще превозва балите до наскоро изграденото депо на брега на Женевското езеро, откъдето белите бали ще се отправят към черните дупки. Очаква се първата партия *** да се отправи към дупките под звуците на специално композираната за случая рок-опера "Сливи за смет".
53
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Абе тези питаха ли Симеон Дянков ,че да пускат протони без платен акциз
52
0
 
0
 
! Отговори
Апис преди 14 години
Отварят черни дупки и използват гравитацията им за правене на енергия :))))) ето една гениална идея!!!
51
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Утре черна дупка и готово ... Но ББ и нея на прокурата ще даде ... ТО е непобедим
50
0
 
0
 
! Отговори
до Азъ преди 14 години
Подкрепям!Единственото мнение, което според мен се доближава до истината. За да вложиш толкова пари е логично да очакваш възвръщаемост. Въпроса как е създадена вселената не е толкова скъп и необходим. Виж въпроса може ли да извлечем евтина енергия от елементарните частици е друго нещо ....Отговора ако е положителен ще си струва усилията
49
0
 
0
 
! Отговори
Азъ преди 14 години
В този форум има едни двама дето само пишат + и - като на състезание. Ама то луд умора няма, само пие вода поти се и продължава ...
48
0
 
0
 
! Отговори
Азъ преди 14 години
Всичко е пари и власт, власт и пари. До сега това ставаше чрез петрола и въглищата но вече ще е друго и ЕС ще е начело а ние сме част от ЕС. Очаквам да се опита саботаж от страна на презокеанските ни "партньори". Дано не успеят да напакостят много.
47
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Икаш нещо умно ли? Готово: " вероятността да се образоваш от коментарите в настоящите форуми е близка до точката на замръзване, както и вероятността да поумнее населението е отрицателна".
46
0
 
0
 
! Отговори
Азъ преди 14 години
Мисля си, че нещата с колайдера са много по прости от колкото си мислим. Просто енергийните ресурси са на привършване и на човечеството му трябва заместител. Това е основното за което се наливат и харчат пари. Изследванията са насочени за овладяване нов вид непозната енергия която е безкрайна и неизчерпаема. В нашият свят който владее енергията владее всичко. Ето за това и САЩ са против европейските експерименти. Ако тези експерименти са успешни САЩ минават на втори план.
45
0
 
0
 
! Отговори
moregnmeiorgm преди 14 години
И за какво е всичко това някой знае ли?
44
0
 
0
 
! Отговори
Dan до Анонимен 39 преди 14 години
Очаквах да кажеш нещо "умно", ама че .."търся дивиденти за лично удовлетворение".. ме разтърси от вътре, ще декодирам с помоща на криптографи съобщението ти и се надявам да намеря скритото послание, да знаеш че + т.е. палица на горесъм го сложил аз, защото ме кефиш!
43
0
 
0
 
! Отговори
Доц.д-р Хонорис Кауз преди 14 години
Вчера правих един експеримент. Блъснах си двата протона в една черна дупка и така няколко стотин пъти. Нищо не стана, само малко ми се зави свят накрая. Сега чакам удобен момент да повторя експеримента и ако отново се окаже успешен, ще мисля вече за дългосрочна изпитателна програма.
42
0
 
0
 
! Отговори
Азъ преди 14 години
До Dan; Човече ти си *** ли си. Някой се опитва да говори с теб и ти обяснява нещо, както го разбира, а ти ще се разтопиш от сарказъм. Кажи и ти нещо съществено не се подигравай с хората който знаят и могат.