Лъчите в Адронния колайдер стигнаха рекордна енергия

Ускорителят счупи рекорда на американския Теватрон
30 ное 2009 10:50,
104
Лъчите в Адронния колайдер стигнаха рекордна енергия
Снимка: CERN

В нощта на 29 срещу 30 ноември учените, работещи по Големия адронен колайдер, вдигнаха енергията на всеки от лъчите елементарни частици до 1180 гигаелектронволта, пише elementy.ru.

Двата лъча, циркулиращи в противоположни посоки, за известно време са били задвижвани с такава енергия.

Още по темата
Ако физиците не открият неизправности в колайдера, много е вероятно скоро да бъде направен експеримент за сблъсък на двата лъча с тази енергия. По-рано бе съобщено, че към края на 2009 г. енергията на лъчите ще достигне 1,7 тераелектронволта.

В понеделник Големият електронен колайдер счупи рекорда на другия колайдер – американския Теватрон. На този ускорител протоните и техните „двойници“ от антиматерията се движат с енергия 980 гигаелектронволта (0,98 тераелектронволта).

Големият адронен колайдер беше пуснат повторно на 20 ноември 2009 г. Първите пробни сблъсъци на лъчи с енергия 450 гигаелектронволта бяха направени на 23 ноември.

Най-мощният на Земята ускорител на елементарни частици започна работа на 10 септември 2008 година. След девет дни експериментите на колайдера бяха прекратени заради авария.

По време на ремонта инженерите размразиха всички сектори на колайдера, а после отново доведоха температурата до работна (1,9 келвина, или минус 271,25 градуса по Целзий).
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
0
 
0
 
! Отговори
Томов преди 14 години
Но няма от какво да се безпокоите от черните дупки, защото далеч по енергийно заредени частици се сбълскват с земята всяка секунда, пък още сме си тук. Що се отнася до Хикс Бозон-а който търсят, не се знае дали при тези енергии ще го открият. Не се знае и супер симетрия дали ще открият. Въобще точно затова е интересен този проект, като поглед в неизвестното е.
80
0
 
0
 
! Отговори
Томов преди 14 години
Все още не е ясно какво ще донесе адронния колайдер на човечеството. Предишни версии намериха доста елементарни частици, спомогнаха за създаването на Интернет протоколите. Принципно не се опитват да добият нов тип енергии или нещо подобно. Просто сблъскват протони с голяма енергия за да видят какви *** ще изкочат от вътре като се разбият. Има една теория за мини черните дупки. Всъщност не теория а хипотеза, не е доказана.
79
0
 
0
 
! Отговори
Васко преди 14 години
Що се ровят в неща дето не разбират само незнам.
78
0
 
0
 
! Отговори
gandoni преди 14 години
Дано да направят една черна дупка без фъндаци , че да има какво ново да чукаме..
77
0
 
0
 
! Отговори
hahaha продължение преди 14 години
за да се освободи енергия трябва да се земе от някъде. Закон за баланса. Нищо не се губи. Не може да дойде от някъде енергия без да има баланс, без да се вземе от някъде. Това само става в анимационото филмче Костенурките Нинджа. Каквото и да правиш щом контролираш това "вземане от някъде" когато поискаш спираш да "взимаш" и каквото там става спира да става. Атомнята бомба е направена след серия "научни" малки ядрени експлозийки, никому ненавредили
76
0
 
0
 
! Отговори
въпрос преди 14 години
Абе ще стане земетресенийце, ако се освободи енергия, която не могат да я контролират. При освобождаване на енергия е възможно да се случат разни работи. Но ако освободената енергия, могат да я контролират - не виждам до какви катаклизми може да доведе този ускорител.
75
0
 
0
 
! Отговори
hahaha продължение преди 14 години
имаа общо! Предполага се а и най вероятно те са предназна4ени за нов тип подводница. Над това навежда и малкия размер който са се стремяли да постигнат. Това е бил реактор в почти завършен вид. Въпрос на време е било. Що уран е изкопал и колко хора е затрил в урановите мини....
74
0
 
0
 
! Отговори
опа преди 14 години
Дае и реактор в подводница, и с извънземни е говорил хитлер, като ги е посещавал на техните платени с ядрено летящо килимче....Преz войната германците са работели над ядрени реактори (с прословутото участие на Heisenberg, ако сте чували за срещата в Копенхаген например), но това не е имало нищо общо с подводница. Те даже ток на сушата не са успели да направят...
73
0
 
0
 
! Отговори
Черните дупки преди 14 години
Един камион возел дупки, но една изпаднала. Върнал се камионът да я вземе и паднал в нея :)
72
0
 
0
 
! Отговори
идиот преди 14 години
ние си оправихме батака на земята.
71
0
 
0
 
! Отговори
hahaha продължение преди 14 години
прототипа на атомната подводница е 1. РАБОТЕЩ и готов реактор. Било е въпрос на време само да бъде пусната. Немците са затрили много хора при добива на УРАН. Съпротивата е знаела че добива но тогава не е знаела защо и за какво му е било на хитлер урана. Еми ТОЗИ РЕАКТОР РАБОТЕЩ Е ИЗЛОЖЕН В МУЗАЙ ПАК! Дали са били повече не знам. Само 1 е намерен.. .100% работоспособен МИНИ реактор подготвен за подводница. ТОВА СА ФАКТИ! Ти до сега спал ли си??? Задръстен балкански "разбирач по всичко"
70
0
 
0
 
! Отговори
hahaha продължение преди 14 години
реактивните самолети са отмъкнати, също както и документацията от американци и руснаци. Самите УЧЕНИ ОБАЧЕ СА ОТКАРАНИ В АМЕРИКА! Руснаците НЕ УСПЯВАТ да пленят никой от тях...ТЕЗИ УЧЕНИ СА С МЕДАЛИ НА ВСИЧКОТО ОТГОРЕ... гледайте телевизизя... ама не българската пумия... наскоро имаше репортажи защо америка е дала на тези учени медали... Защото те са спомогнали много за ракетната космическа програма на американците по време на студената война. Имаше спор дали да им бъдат отнети медалите
69
0
 
0
 
! Отговори
hahaha продължение преди 14 години
Реактивните самолети - мисля че бяха 7. УМИШЛЕНО НЕ СА ГИ унищожили когато са почнали да губят. Оставили са ги за престиж НАРОЧНО. 1945 САМО И ЕДИНТВЕНО 1 Американец е направил кратък полет.Този американец е ЖИВ или поне до скоро беше. Как се казва за домашно!Офицялно е само той летял от съпротивата. Това става на самото летище където са намерени. Някой друг екземпляр е ИЗЛОЖЕН В МУЗЕЯ! ТОВА СА 100% ЛЕТАТЕЛНИ ЗАВЪРШЕНИ ПРОТОТИПИ! 900 км/ч, превъзхождащ от всякъде витловите самолети.
68
0
 
0
 
! Отговори
hahaha продължение преди 14 години
абе ***. НЕ РАКЕТА А РАКЕТИОлигофрен ти за пръв път ли чуваш?!? Къде спа?Хитлер като начало е създал и е ИЗТРЕЛЯЛ по англичаните такива ракети с същото гориво за което е създал реактивните си самолети. Изрелял е около дузина такива ракети. Максималния брой жертви е достигал 10 хил.Говори се че за направата на 1 такава са умряли почти толкова. ФАКТ! Една ракета прелитала хиляди км.
67
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Абе *** първо научи история, защото си написъл пълни глупости! Коя е тази ракета изобретена от немските инжинери през ВС, която е била способна да убие 10 000 души или по-точно да унищожи един малък град? Кой използва първи ядрено оръжие ли? Хитлер ли? Това атомната подводница пък е без коментар, защото до 1945 год. на учените им било трудно да построят експериментални ядрени реактори пък да не говорим да ги пригодят за подводници!?
66
0
 
0
 
! Отговори
SS преди 14 години
Като чета коментарите ....стигам до заключението, че българинът е експерт по всичко !!! Нямо политика , няма наука , няма спорт ...всичко знаем и всичко можем, явно затова сме на това дередже !
65
0
 
0
 
! Отговори
hahaha продължение преди 14 години
мозък, аз не казвам че щеше да е по добре ако ги нямаше. Те по единили друг начин щяха да бъдат открити може би по късно ако не беше Хитлер. Може би сега щяхме да сме в 80-те. Но чесно да ти кажа предпочитам да сме 80-те от колкото света да преживява световни войни. Съжелявам не съм аз измислил историята. Не съм аз този който определя за какво ще се ползват всички новооткрития. Историята показва. НЕ АЗ!
64
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ти явно си от хората с твърде ограничена мисловна дейност! Много повече хора щяха дя умрират днес, ако човечеството нямаше достачно познания и технологии! Днешния живот е немислим без ел. енергия, а най-евтиния и ефективен начин за добиване на енергия е ядрения синтез! Щом искаш да живееш като първобитен се изнеси в гората /може и майката да вземеш/, но останалата част от чевечеството винаги ще се стреми да подобрява стандарта си на живот!
63
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Идеята е добра, но човечеството все още няма нужната технология - не забравявай, че все още знаем твърде малко за черните дупки! Иначе теоретично така може да се добива огромно количество енергия от всякакво вещество.
62
0
 
0
 
! Отговори
hahaha продължение преди 14 години
и аз това казвам. Много полезни открития и полезни за прогреса. Само дето много хора са умряли заради тяхното първоначално приложение...Кулайдера казват ли ти какво правят там?!? Има инфо колкото да ти фърлят прах в очите.Кой ще получава резултатите от тези открития сега? Ти ли? Или ***?