Лъчите в Адронния колайдер стигнаха рекордна енергия

Ускорителят счупи рекорда на американския Теватрон
30 ное 2009 10:50,
104
Лъчите в Адронния колайдер стигнаха рекордна енергия
Снимка: CERN

В нощта на 29 срещу 30 ноември учените, работещи по Големия адронен колайдер, вдигнаха енергията на всеки от лъчите елементарни частици до 1180 гигаелектронволта, пише elementy.ru.

Двата лъча, циркулиращи в противоположни посоки, за известно време са били задвижвани с такава енергия.

Още по темата
Ако физиците не открият неизправности в колайдера, много е вероятно скоро да бъде направен експеримент за сблъсък на двата лъча с тази енергия. По-рано бе съобщено, че към края на 2009 г. енергията на лъчите ще достигне 1,7 тераелектронволта.

В понеделник Големият електронен колайдер счупи рекорда на другия колайдер – американския Теватрон. На този ускорител протоните и техните „двойници“ от антиматерията се движат с енергия 980 гигаелектронволта (0,98 тераелектронволта).

Големият адронен колайдер беше пуснат повторно на 20 ноември 2009 г. Първите пробни сблъсъци на лъчи с енергия 450 гигаелектронволта бяха направени на 23 ноември.

Най-мощният на Земята ускорител на елементарни частици започна работа на 10 септември 2008 година. След девет дни експериментите на колайдера бяха прекратени заради авария.

По време на ремонта инженерите размразиха всички сектори на колайдера, а после отново доведоха температурата до работна (1,9 келвина, или минус 271,25 градуса по Целзий).
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Тамън до към 2012 ше приключат с опитите.
40
0
 
0
 
! Отговори
Саздов преди 14 години
ако гледаш много време към бездната,тя почва да гледа към теб...........
39
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Относно някои теории и земетресенията между ушите ти. Драги теоретико, такива като теб хвърлят народонаселението в паника и търсят дивиденти за лично удовлетворение. Кога ще спрете с глупостите и простотията, с която парадирате по форумите? Гледането на популярни филмчета май ви се отразяват от зле към по-зле. Сега ти остава да чакаш 12.12.2012 и да изтърсиш нова "теоретична" супермисъл с настъпването на края на света се отлага за 13.13.2013 и да направиш нов календар с 13 месеца.
38
0
 
0
 
! Отговори
EU преди 14 години
Много си прав номер 34! В САЩ реваха доста срещу европейския колайдер и нищо чудно и те да са го саботирали предния път, когато спря при съмнителни обстоятелства.
37
0
 
0
 
! Отговори
онбашията преди 14 години
нищо няма да постигнат с тоя колайдер, дори и да открият разните му там хигс мигс бозони, това не е от голямо значение. хората четат разни научно популярни книжки за квантова механика, нищо не разбират от написаното и си мислят че това са много яки неща и тия които се занимават с тях са много умни. хванете обаче някой дето "разбира" и го питайте колко виртуални фотона се обменят за секунда между електрона и ядрото в атома. всеки с усет към хората ще усети че разбирача увърта когато чуе отговора.
36
0
 
0
 
! Отговори
Dan до Анонимен 25 преди 14 години
Много благодаря коментара ти е много образователен, научих много за живота и за вселената абе за всемира въобще, личи си твоята компетентност и ярък по скоро дълбок ум, благия ти характер допълнително ме кара да мисля, че ти си БУДА??? Ти ли си??? Направо се чувствам като...Шотландския боец в последната серия когато придоби цялото знание, невероятно е твоят коментар ме направи друг човек образован и всезнаещ благодаря ти!
35
0
 
0
 
! Отговори
Апис преди 14 години
Абе то се е видяло, че ще се пробват опити в колайдера :))) който рзбира разбира, който не може да бъде манипулиран :) аз не разбирам, но съм "За" опитите :) в крайна сметка светът е доста склучен и нещо тряба вече да се промени :)))
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Разбира се пропагандата на американците е огромна!Тва е тяхното разбиране като не притежават нещо и то ги надминава търсят начини да го почернят и скандализират!
33
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
нещо са ти объркани познанията за черните дупки. Черните дупки могат да бъдат с различна големина и маса . Тоест съвсем възможно е да се получи малка черна дупка която да живее само няколко хилядни от секундата.
32
0
 
0
 
! Отговори
Dan до - До Dan преди 14 години
А при анихилацията би ли обяснил какво става защото съм невежа и мисля не като физик а като нормален човек , не се заяждам наистина не знам , моето мнение от това което съм чел за случая е че се получават така наречените АДРОНИ и за това се казва адронен колайдер! И знам че ако се получи т.н. черна дупка би трябвало да изчезне със скорост 10 на 23-та степен или на 21 беше нещо такова, но това "би трябвало" ме притеснява!
31
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Още се тества, дали няма някакви проблеми и в началото на другата година ще е на максимална мощност и тогава реално ще се правят тестовете (разбира се, ако нещо не се повреди).
30
0
 
0
 
! Отговори
EU преди 14 години
Европейския колайдер се намира на границата между Франция и Швейцария, спонсориран е от 20 страни членки на ЕС и е доста по-голям - 27 км дължина от американския колайдер - който е едва - 6.28 км.
29
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Гравитацията от своя страна обуславя привличането на по-малките обекти към обекти с по-голяма маса, намиращи се в тяхна близост. И тъй като на субатомно равнище играят други сили като "Weak Nuclear Force" "Strong Nuclear Force" - които са милиони пъти по-силни от силата на гравитацията. И точно защото към момента учените не могат да направят връзката между силите които движат планетите и силите които важат в субатомния свят, се строи този колайдер !!!
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Няма как да се получи черна дупка при такива микронни размери, не разбрахте ли вече? Черната дупка има изключително голяма маса и малък обем, поради което изкривява време-пространството и поглъща всичко, което се намира в нейна блозост. Сега ми кажете кое точно ще я създаде, при положение че черните дупки са формирани от супернови, а те от своя страна - от звезди с изключително голяма маса, които пък от своя страна са се сформирали под действието на гравитацията.
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Да, само исках да уточня, че Европа и ЕС не са едно и също нещо. И няма нужда от обиди.
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
к`вото за цял свят, т`ва и за гол Хасан....
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ъхъ трусове в главата ти има, между 9-10 степен по скалата за простотия. *** се образовай!
24
0
 
0
 
! Отговори
Апис преди 14 години
Евентуално може да се получат миниатюрни черни дупки, но за много кратко...и все пак те не могат да знаят тъй като до сега не са правили подобни експерименти. Общо взето мисля, че шанса да изчезнем е малък, но все пак го има, което е достатъчен повод да намалят рисковите експерименти.
23
0
 
0
 
! Отговори
EU преди 14 години
Тъпан, проекта е европейски и Европа плаща милиардите евро за него!
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Швейцария не е в ЕС!