По-внимателно с извънземните

Учени наричат изпращането на твърде много послания в Космоса "вселенски спам"
9 мар 2010 19:45,
117
По-внимателно с извънземните
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

През 2008 година НАСА изпрати във Вселената песента на Бийтълс Across the Universe като послание към евентуален извънземен разум. „Много добре, НАСА. Поздрави на извънземните от мен“, зарадва се тогава Пол Макартни.

Въпреки добрите намерения на подобна идея някои учени критикуват многобройните послания, реещи се из Космоса, като вселенски спам, пише Die Welt.

Има и несъгласни с това тесен кръг да определя посланията, които трябва да говорят за всички земляни.

Трети пък предупреждават, че с объркващи съобщения може да привлечем върху себе си вниманието на евентуално враждебно настроени цивилизации.

Още по темата

„Голяма част от нещата са подбрани с чувство за отговорност, но за някои, които се изпращат, се питам: какво е това“, обяснява Алберт Харисън, професор по социална психология в Калифорнийския университет.

Има снимки на звезди, рекламни клипове на чипс, любовни писма до рокпевци. Който привлича по този начин вниманието върху себе си, трябва много да внимава какъв образ си изгражда.

„Може да ни приемат като заплаха. Ние не знаем как се интерпретират тези послания и докато научим, може да минат много години“, предупреждава Харисън.

Желанието на хората да осъществят контакт с извънземни цивилизации е старо. На изпратените през 1972 и 1973 година американски изследователски сателити Pioneer 10 и 11 са качени таблици със схеми на голи хора и символи, които трябва да покажат мястото на Земята и Слънцето.  

Voyager 1 и 2, изстреляни през 1977 година, носят записи със звуци и картини от Земята.

Все пак ще изминат 40 хиляди години, докато Voyager 1, първи от четирите носители на посланията, изобщо се доближи до някоя звезда. Никой не знае дали там ще има интелигентни същества, които да  вземат капсулата на времето и дали човечеството изобщо ще доживее да получи отговор.

По-бързо може да протече комуникацията с извънземните чрез електромагнитния спектър. От 50 години изследователи дебнат сред звуковете на Вселената за сигнали, които може да са свързани с друга цивилизация.  

Въпреки това досега не е направено много. Затова програмата „Търсене на извънземен разум“ (SETI) работи все по-активно. Телевизионни и радиопредаватели излъчват разсеяни сигнали в йоносферата. Радиоастрономически предаватели излъчват сигнали към небесни тела извън Слънчевата система.

През 1974 година беше изпратено съобщение към отдалечената на 25 хиляди светлинни години звезда M13. През 1999-а и 2003-та във Вселената бяха излъчени два Cosmic Calls.

През 2006-а германско-френският културен канал ARTE изпрати послание до звездата Errai, която е отдалечена на 45 светлинни години.

Някои послания са сериозни, философски, интелигентни или просто закачки. „Моля, пратете пари“, моли някоя си „Маура, планета Земя“.

За астрофизика Малкълм Фридлунг от Европейската агенция за космически изследвания активното търсене на извънземни е губене на време. В крайна сметка до момента няма и намек за извънземен живот. Но не е сигурно.

„Когато изобщо не знаем какво има там, в Космоса, би трябвало да сме внимателни“.

Британският изследовател Стивън Хокинг също предупреждава за възможна враждебна, технически превъзхождаща ни цивилизация.

Британското научно списание Nature пише през 2006 година: „Не може да се изхожда от това, че извънземните цивилизации са непременно добронамерени, а дори и контактът с добронамерена цивилизация би имал много сериозно отражение върху хората на Земята“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
1
 
0
 
! Отговори
ZV. преди 14 години
PO VNIMATELNO MOLQ.
68
4
 
2
 
! Отговори
люляк до 67 преди 14 години
може с един хипер ядрен двигател ..... огромен кораб .... с атомно ядро колкото 20 ядрени централи ..със система на преработка на отпадъ4ните радиоактивни изотопи но това ще е по скоро колонизаторско-иследователски кораб а не военно-дипломати4ески ... щото е тапо да снабдиш една ядрена централа летяща в космоса с орадия и лазери нали а и едва ли на4ина им на контактуване ще бъде като нашия ... може да говорят с пипала на главата си .. то тогава контакт и дипломацията са напално невъзможни също
67
0
 
4
 
! Отговори
люляк до 67 преди 14 години
това твоето ми зву4и като теорията 4е баба ти не е вярвала 4е един ден ще хвър4и или пък 4е когато пуснали първия влак в пресата се появила новина 4е от скороста въздуха ще излезе от вътре .... защо астероидите тогава не увели4ават масата си до безкраиност като летят с галакти4ески скорости ? .... я излезте от 4ерупките си на земни 4ервеи и погледнете към ресурсите и елементите на космоса
66
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Абе незнам дали вярвате в подобни неща ама като напишеш ALIENS в "Bible Code 2.1" излиза цитирам : The wille with their Fire pens, flash.
65
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Lexx - 04x23 - Lyekka vs Japan
64
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
N 50 : "Твърдението ти че "сме генно модифицирана работна ръка" е само хипотенуза..." :D :D :D :D :D
63
0
 
7
 
! Отговори
... преди 14 години
Нали разбирате, че неудобните истини се крият? Къде отиват религиозните лидери и претенциите им, че говорят от името на бога и трябва ди ги слушаш? Изплъзва им се контрола върху масите, а и не могат да ги насъскват едни срещу други на религиозен принцип?...Разделяй и владей и си пълни гушката..Дай си живота и се бори за 77 девственици , дето те чакали на оня свят с разтворени крака.... хахаха...
62
0
 
1
 
! Отговори
sexi преди 14 години
straxotni ste
61
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Всъщност е само 300 000 м/с. , ане 330 000!И за съжаление, теорията за относителноста на Айнщайн(E=mc^2) точно казва, че постигането на такава скорост е невъзможна, защото масата ти ще се приближи до безкрайност, и съответно енергията която ще се изисква, ще бъде безкрайна!
60
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ха ха ха всеки пър като отворя днес.бг имам чувството, че съм в друго измерение!!
59
1
 
10
 
! Отговори
123 преди 14 години
Веднага БАН за НАСА! Аман от спамери!!!!
58
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Направо ми иде да гаврътна още 1-2 мастики като ви чета коментарите.Излезте от филма.
57
0
 
2
 
! Отговори
люляк преди 14 години
ще се разбере ... ако зака4ат мирното население то тогаз зна4и са по зли и от лидерите ни :) може пък само да свалят *** лами които ни контролират 90 % от аспектите в живота
56
1
 
2
 
! Отговори
люляк до емо преди 14 години
не бъди сигурен може някои ден да имаме технологиите но ако доиде такава цивилизациа основана на положителни принципи и види нашите лидери как държат саществата от собствения си вид в робвство и кат видят на кви принципи се ръководи тая гноясала система и колко грехове пък са извъшени за да се запази то тогава ще изринат лидерите ни ... а те за да се защитят ще ни саберат за воина .... за кво мислиш са филмите за злите извънземни .... но пък в библията се казва 4е имено небесните ще ни спасят
55
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
От такива калъфи като тебе пък да ти умре коня. Човек с празна кратуна и няма какво да каже освен: "УУУУ кфи сте тъпии". Обоснови се поне защо са *** коментарите и статията според теб. Или си още в първи клас?
54
0
 
0
 
! Отговори
Емо преди 14 години
Предполагам, че няма да се развие такава технология, но какво ще кажеш ако например има цивилизация която разполага с такива технологии и добронамерена и благоволо да обмени опита си.... Това е вариант за една примерна експанзия. Вариант с много неизвестни - дали има извънземни, дали са по-развити от нас и дали биха влезнали в контакт с нас....
53
8
 
4
 
! Отговори
caboose преди 14 години
Голем смех пада като чета *** коментари под една *** статия
52
2
 
4
 
! Отговори
люляк до емо преди 14 години
в близките 100 години не виждам да се открие технология с 330 000 км/х скорста на светлината а толкова ни трябва за да стигнем до наи близката планета хабитат която е на около 20 светлино години глиезе 581.... 20 години без спиране с 330 000 километра .. по принцип не е невъзможно но в близките 100 години не виждам да намерят двигател и енергия за него .. а и с хаоса които се о4ертава с размножаването на маимунските безперспективни етноси вобще не ми говори за достигане на междузвездна ера ...
51
3
 
2
 
! Отговори
Емо преди 14 години
Продължение: Зад песничките на Макартни и репортажите на Арте, се крие една уж добронамерена ***, която е способна да зароби, разбие и унищожи всичко за пари и някакви изгоди. Само трябва да бъдат обявени за комунисти или терористи и рибите ще опъват национални флагове и ще дават живота си докато големците дърпат пари и изгоди. Примери от сега и близкото минало колкото искаш (Войната в Корея, Виетнам, Ирак, Афганистан....)
50
2
 
4
 
! Отговори
люляк преди 14 години
краино време е да доидат и да свалят тази робовладелска система основана на принципа АЛ4НОСТА ПРЕДИ ВСИ4КО нека да доидат нямам търпение да се изпълни проро4еството на Иоана ..... когато дявола ще събере земните царе и воиски за воина против божиите легиони които незнаино защо ще доидат от небесата ( космоса ) :) може би имено те са поставили и на4алото на нашия вид ... и сега ще доидат и ще ни излекуват от собствените ни 4орбаджии и грехове