По-внимателно с извънземните

Учени наричат изпращането на твърде много послания в Космоса "вселенски спам"
9 мар 2010 19:45,
117
По-внимателно с извънземните
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

През 2008 година НАСА изпрати във Вселената песента на Бийтълс Across the Universe като послание към евентуален извънземен разум. „Много добре, НАСА. Поздрави на извънземните от мен“, зарадва се тогава Пол Макартни.

Въпреки добрите намерения на подобна идея някои учени критикуват многобройните послания, реещи се из Космоса, като вселенски спам, пише Die Welt.

Има и несъгласни с това тесен кръг да определя посланията, които трябва да говорят за всички земляни.

Трети пък предупреждават, че с объркващи съобщения може да привлечем върху себе си вниманието на евентуално враждебно настроени цивилизации.

Още по темата

„Голяма част от нещата са подбрани с чувство за отговорност, но за някои, които се изпращат, се питам: какво е това“, обяснява Алберт Харисън, професор по социална психология в Калифорнийския университет.

Има снимки на звезди, рекламни клипове на чипс, любовни писма до рокпевци. Който привлича по този начин вниманието върху себе си, трябва много да внимава какъв образ си изгражда.

„Може да ни приемат като заплаха. Ние не знаем как се интерпретират тези послания и докато научим, може да минат много години“, предупреждава Харисън.

Желанието на хората да осъществят контакт с извънземни цивилизации е старо. На изпратените през 1972 и 1973 година американски изследователски сателити Pioneer 10 и 11 са качени таблици със схеми на голи хора и символи, които трябва да покажат мястото на Земята и Слънцето.  

Voyager 1 и 2, изстреляни през 1977 година, носят записи със звуци и картини от Земята.

Все пак ще изминат 40 хиляди години, докато Voyager 1, първи от четирите носители на посланията, изобщо се доближи до някоя звезда. Никой не знае дали там ще има интелигентни същества, които да  вземат капсулата на времето и дали човечеството изобщо ще доживее да получи отговор.

По-бързо може да протече комуникацията с извънземните чрез електромагнитния спектър. От 50 години изследователи дебнат сред звуковете на Вселената за сигнали, които може да са свързани с друга цивилизация.  

Въпреки това досега не е направено много. Затова програмата „Търсене на извънземен разум“ (SETI) работи все по-активно. Телевизионни и радиопредаватели излъчват разсеяни сигнали в йоносферата. Радиоастрономически предаватели излъчват сигнали към небесни тела извън Слънчевата система.

През 1974 година беше изпратено съобщение към отдалечената на 25 хиляди светлинни години звезда M13. През 1999-а и 2003-та във Вселената бяха излъчени два Cosmic Calls.

През 2006-а германско-френският културен канал ARTE изпрати послание до звездата Errai, която е отдалечена на 45 светлинни години.

Някои послания са сериозни, философски, интелигентни или просто закачки. „Моля, пратете пари“, моли някоя си „Маура, планета Земя“.

За астрофизика Малкълм Фридлунг от Европейската агенция за космически изследвания активното търсене на извънземни е губене на време. В крайна сметка до момента няма и намек за извънземен живот. Но не е сигурно.

„Когато изобщо не знаем какво има там, в Космоса, би трябвало да сме внимателни“.

Британският изследовател Стивън Хокинг също предупреждава за възможна враждебна, технически превъзхождаща ни цивилизация.

Британското научно списание Nature пише през 2006 година: „Не може да се изхожда от това, че извънземните цивилизации са непременно добронамерени, а дори и контактът с добронамерена цивилизация би имал много сериозно отражение върху хората на Земята“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
4
 
2
 
! Отговори
Емо преди 14 години
Аз си мисля, че при евентуален контакт с друга форма на живот, не ние трябва да внимаваме а те. Самите учени произхождат от самите нас хората на какво сме способни. Ние си унищожаваме сами планетата, че пред друга ли ще се спрем, ако имаме възможност? Все пак и китайците взеха да искат пари за труда, който полагат. Трябва евтина работна ръка и една по-нисша цивилизация би добре дошла, за еврейската клика. Ако има извънземни трябва да внимават ако искат да влязат в контакт с нас!!
48
3
 
0
 
! Отговори
an преди 14 години
NIE SAMITE SME IZVAN ZEMNI. ZA6TO TARSIME DRUGI IZVAN ZEMNI? PROSTO SME EKSPERIMENT NA IZVAN ZEMNA CIVILIZACIQ. HILQDI PATI PO RAZVITA OT NAS. KOITO NI SLEDQT, ZA DA VIDQT DO KAKAV STADII NA RZVITIE 6TE STIGNEME. I KOGATO VIDQT 4E STAVAME OPASNI I ZA TQH, I ZA SAMITE NAS 6TE NI UNI6TOJAT.TOVA E ISTINATA. KOLKOTO I DA E NEPRIQTNA.
47
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Споко, ГМО-тата са начин да се отърват от последиците на експеримента плавно и успешно... Така ще поправят грешката си да вкарат интелект в агресивен животински вид. :)
46
2
 
5
 
! Отговори
До 50 преди 14 години
Твърдението ти че "сме генно модифицирана работна ръка" е само хипотенуза, и не желая да плюскам ГМО щото, видиш ли, съм бил от модифицираните бачкатори!
45
2
 
7
 
! Отговори
Lamb of God преди 14 години
Е, докато не се опитаме да им продадем виагра, диплома, менте часовник или руска булка, не виждам какъв е проблемът ;)
44
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
може да си навлечем проблеми: Те са си тук откакто свят светува...От преди десетки хиляди години има следи на динозавър в мека тогава почва, и до тях следа от ботуш, подобен на ботушите, с които Американците кацнаха на луната.Според една теория, ние сме просто генетичен експеримент, нещо като работна ръка, която неочаквано се е развила прекомерно бързо в интелектуално отношение-за няколко хиляди години, които за тях са може би няколко месеца.: мили боже: ами колкото и гадно да звучи, последното - че семе генно модифицирана работна ръка май ще излезе вярно: що?????: защото така пише в праобраза на библейските текстове от шумер: там ги наричат анунаки: част от тях били в космоса на кораб, а част - на земята: разработвали са вероятно радиоактивни залежи и злато: създали са "черноглавите" от подходяш земен вид с генна модификация от извънземна жена като работници: първите не са могли да се размножават: но впоследствие нещо е станало и са започнали да се развножават:библията е сбор от текстове, праобраза на който е далече в миналото: после са добавяни нови: но с християнството част от текстовете се изхвърлят от библията като неразбираеми и неудобни: библейския институт на Ватикана според мен е най на ясно по въпроса : никога обаче няма да го кажат на всеуслушание, по разбираеми причини[: в еврейските писания пише за извънземни раси и планети, описани са с вида на расата, нрава, климата и храната[: толкова по въпроса дали има или няма.
43
5
 
1
 
! Отговори
Обичам си земята преди 14 години
Абе ,като искате да видите извънземни ,знаете ли какво представлява измерението ВРЕМЕ ? Времето в което човечеството съществува сезнателно е около200 г. и съпоставено с времето на съществуване на земята е несъизмеримо. Може ли да се срещнеш с друг човек ,когато вече несъществуваш или не си се родил. Аман от лаици с желание да са пъпа на света.
42
11
 
5
 
! Отговори
абв преди 14 години
Извънземни?? и един мармот завива шоколад със станиол!!много мъка има по тая земя,много!
41
4
 
10
 
! Отговори
aleksandar преди 14 години
че те са ни създали, а ние сме тръгнали да ги търсим :D
40
5
 
3
 
! Отговори
Лена преди 14 години
абе... и да има, нека да не идват, ако ще да са по добродушни, дори и от най-добрия човек на света...Не мога да си представям... Bлизам аз, в една дискотека и някой извънземец идва при мен и ми вика, искаш ли да си потанцуваме и отгоре на това, предлага една разходка до Mарс и назад.
39
2
 
0
 
! Отговори
555 преди 14 години
До 36!Абсолютно си прав, досещам се какво ще стане ако направят така че да разберем за тяхното присъствие. Точно от Белия дом ще направят демонстрация на своите свръхинтелигентни качества.
38
0
 
30
 
! Отговори
ОБИЧАМ СИ ЗЕМЯТА преди 14 години
Като чуем песен на някое племе от Амазонията разбираме ли го? Ами колко ни разбират мравките като им пеем"Градил Илия килия" Това е само да се поддържа телешкия възторг на глупаците. То на земята е пълно с живот дето го тровим, убиваме, сечем и нищожаваме ,пък сме тръгнали да търсим по другите планети..
37
0
 
2
 
! Отговори
555 преди 14 години
"а дори и контактът с добронамерена цивилизация би имал много сериозно отражение върху хората на Земята"Може би отново американците (евреите) са с предимство???Съвсем теоретично в случай че някой ден някои от нас установят такъв контакт - всеки има пълното право да избира с кого да общува и как!!!!!
36
1
 
12
 
! Отговори
alien bullsh!t преди 14 години
Не всички на които Чък Норис е ядосан са били убити, някои са успели да избягат - наричаме ги извънземни
35
0
 
1
 
! Отговори
т1г3р преди 14 години
братле смени си дилъра
34
0
 
1
 
! Отговори
Звездоброец преди 14 години
Знам един политик дето му говорят и още един дето само ги чува, но не разбира какво му казват. И двамата са в нашия Парламент. Единият е вече независим, защото никога нищо не е зависило от него. Само като им видите погледа и веднага разбирате, че звесдите са там.
33
4
 
3
 
! Отговори
az преди 14 години
Гледаите Четвъртият вид - The Fourth Kind
32
11
 
4
 
! Отговори
0 преди 14 години
И цялата статия идва от разсъжденията на 1 психолог??? Нищо против професията му нямам, но какво разбира той от извънземни?То по тая логика всеки може да направи някакво изказване от типа- Извънземните пият водка-ако дойдат ще ни я изпият. ТЪПООООООО
31
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Да дойдат да си приберат Симеон Дянков ;)
30
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Вие ако си мислите че не ни посещават извънземни редовно значи сте много зле, да не мислите че ей така ще кацнат пред белия дом и ще кажат ние сме извънземни идваме с мир.АКо някои реши да доиде от друга планета той 100 % ще е от някои силно развита цивилизация и ще доиде така че да не разберем за присъствието му.Ако извънземните са искали да ни се покажат до сега да са го направили но изглежда още не сме готови зада се срещем с тях.