През 2016 г. в Дубна ще заработи нов ускорител

Руски учени обявиха, че са получили 117-ия елемент от Менделеевата таблица
10 апр 2010 08:55,
44
През 2016 г. в Дубна ще заработи нов ускорител
Ускорителят за тежки йони У-400. Снимка: ОИЯИ

През 2016 г. в Дубна (Русия) ще бъде пуснат нов ускорител ТЦ-200, с помощта на който учените ще могат да получат свръхтежки елементи с атомен номер над 118. Това съобщи на пресконференция директорът на Лабораторията за ядрени реакции (ЛЯР) „Флеров“ на Обединения институт за ядрени изследвания (ОИЯИ) проф. Сергей Дмитриев .

Сега учените от ОИЯИ работят с ускорителя У-400. В сряда, 7 април, те обявиха, че са получили 117-ия елемент от Менделеевата таблица. Фиксирани са шест случая на раждане и разпад на новия елемент.

Докато новият ускорител бъде създаден, учените от ОИЯИ възнамеряват да модернизират ускорителя У-400. Модернизацията ще започне още тази година, а първите опити са предвидени за 2012 г. Изследователите планират да изучат физичните свойства на новия елемент. По-рано сътрудниците на ЛЯР изследваха химичните свойства на 113-ия елемент, чийто живот се измерва в секунди.

Освен 117-ия елемент в ЛЯР са синтезирани свръхтежки елементи с атомни номера 113, 114-116 и 118. Към момента в други лаборатории вече е повторен опитът по синтеза на 114-ия елемент. Според правилата на IUPAC  (Международния съюз за теоретична и приложна химия), за да бъде признат новият елемент за съществуващ, той трябва да бъде получен в повече от една лаборатория.

Такива експерименти обаче са доста трудоемки и скъпи. Сергей Дмитриев отбелязва, че според него в близко време IUPAC може да промени правилата. Той добавя, че през 2010 г. разчита на признаването от IUPAC на 114-ия и 116-ия елемент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
2
 
3
 
! Отговори
до 43 преди 13 години
ами...вторият ускорител-в италия. третият ускорител-в русия....маите ни предупреждаваха,ама ние дупчим,дупчим бедната земя...
41
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
"първите опити са предвидени за 2012 г. Изследователите планират да изучат физичните свойства на новия елемент."Дали Маите не са предвидли точно тзи опити....
40
0
 
5
 
! Отговори
Венелин преди 14 години
Голямо благодаря, че ме накара да потърся инфо за този голям българин!! Бъди здрав!
39
1
 
5
 
! Отговори
Dark Lord преди 14 години
За разлика от LHC където се опитват да открият нов вид материя и синтеза й за ново оръжие, този в Дубна ускорител може и да проработи малко за благото на хората. Макар че е спорно. Не си мислете че достиженията им ще станат достояние за всички простосмъртни, те се правят с определена цел.
38
1
 
2
 
! Отговори
BRAVO!!! преди 14 години
BRAVO... 4eti samo pove4e!60 durjavi rabotiat pri LHC... elementite se izrabotvat v cial sviat.
37
1
 
2
 
! Отговори
Бай преди 14 години
А ти па колко разбираш не е истина... викаш няма досега реактори с бързи... и въобще ... само с бавни едни такива работят реакторите до ся.. даже и на подводниците реакторите работят с едни такива бавни бавни трее ги подбетваш сда се движат....
36
1
 
5
 
! Отговори
бай Петко преди 14 години
Ами те тия ускорители , били също като хората - колкото по бързо *** - по бързо ти излитат частиците...
35
2
 
19
 
! Отговори
Стига идиотия! преди 14 години
Пак се развихри русофобската истерия! Нещастници жалки, ЗНАЕТЕ ЛИ КОЙ БЕШЕ ВИЦЕПРЕЗИДЕНТ НА ОБЕДИНЕНИЯ ЯДРЕН ИНСТИТУТ В ДУБНА, до *** си през декември 2009 г.? БЪЛГАРИН! ГОЛЯМ БЪЛГАРИН, учен от световна величина! Той имаше непосредствена роля в създаването на тези тежки елементи. Ние трябва да се гордеем с това и то много, но разни русофоби=българофоби пак намериха повод да лаят! Името му потърсете, има Интернет! Не ви го казвам, защото не ми се иска да го цапам в тази локва!
34
0
 
5
 
! Отговори
amimi2 преди 14 години
яжте се вие ,но кучетата си лаят а керванът сивърви. Простотията на Българина се състои в това,че си отнема вниманието с несъщественни неща.
33
1
 
7
 
! Отговори
До 33 преди 14 години
Разбирам че си църкаща мишка, т.е. като всички останали русофоби!Така е изяще се от яд - противно на очакванията ви, в Русия все още има наука, въпреки 90-те години на 20 век!Разбирам че при таква новина и започнахте да скърцате със зъбки, но такъв е живота!Има много добра линия от една песен която е подходяща за такива като тебе - "Мишки срещу мене църкат, като ме видят, познай къде си БЪРКАТ!!!Айде успех в живота, ха ха!!!
32
0
 
11
 
! Отговори
Ломоносов преди 14 години
Братушките все още са водеща сила в научния свят.
31
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Sled Iran e red na Rusia, Amerika shte demikratizira tazi komunisticheska sgan
30
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Stranjaaaa , molqte iskaji se .........Hamerika tezi neutroni gi ima pot 20 godini
29
1
 
18
 
! Отговори
Само инфо преди 14 години
По-голямата част от съоръженията в големия адронен колайдер, за който толкова много се изписа напоследък, са изработени в Русия.Русия е и главна силя в разработката на бъдещите термоядрени реактори (ТОКАМАК) а в момента строят първата атомна централа с реактор на бързи неутрони. Така че, тези, които нищо не разбират, но мразят Русия, да вземат да млъкнат и да се упражняват в красноречие по други въпроси!
28
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Amerika trjabva da napdne Rusia i da q napravi demokratichna darjava.Otkade nakade shte imat qdreno orajie ...???
27
12
 
10
 
! Отговори
ще заработи друг път преди 14 години
Само като ви чета коментарите ми става ясно,че никога няма да се оправим.Били открили "това и онова" руснаците-ми те и комунизма го "построиха така и онака" и вижте какво стана.Америка ни била наредила да си закрием науката?Точно така,америка го е наредила,а нашите червени крадливи ***,такива радетели за наука стоят с вързани ръце?И не е работа на финансов министър да говори по отношение на науката.Ето какво става обаче ,като червените ни медии(айде някой да ме обори,че не са) промиват мозъ
26
0
 
12
 
! Отговори
социален инженеринг преди 14 години
Ето ви евтин начин за манипулация - пиши *** мнения в интернет под името на омразната ти политическа формация и воала - поне 20% от прочелите го ще останат в главите си с негативно отношение към съответната формация , само заради естествената си негативна реакция към малоумния ти пост.
25
14
 
7
 
! Отговори
СОЦИАЛИСТ преди 14 години
Всичко руско е с 20 години назад изостанало и с 30 години напред засекретено. Кой ви каза , че сме зле - 20 години крадем и още има.
24
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Не от кога?
23
2
 
8
 
! Отговори
iKoko преди 14 години
крайно време е да заработи нов ускорител!!! знаете ли от кога го чакам ?