Кой се страхува повече – мечките или хората?

Възможно ли е съжителството с мечки в 21 век?
13 авг 2010 20:56,
51

Как да избягваме инциденти с мечки?

Както мечките избягват срещи с хора, така и ние трябва да избягваме срещи с тях. Ето няколко основни правила:

► Не се приближавайте, ако забележите мечка, особено ако е малка! Майката е наблизо и може да стане опасна, за да отбранява мечето.
► Не ги оставяйте без изход! Мечките не обичат да се чувстват като „хванати в капан“. Ако сте препречили единственият й път за бягство, рискувате да ви нападне. Прикрийте се зад дърво или скала и й дайте път.
► Не оставяйте отпадъци! Особено хранителни, за да не привличате мечки. Те търсят лесна храна.

Редките инциденти с нападнати хора се дължат на следните случаи:

♦ при изненадваща поява на човек на по-малко от 10 метра
♦ при защита на малките – майката възприема всяка поява на човек като заплаха за тях
♦ при защита на „трапезата си“ - когато човек я изненада по време на хранене.

Най-чести са случаите на нападение на мечки върху хора при неволно или нарочно доближаване до бърлоги, гонене с кучета или стрелба. Тези действия дават на мечката сигнал за атака. Най-много злополуки у нас са регистрирани с мечки, ранени по време на лов за други животни, каза Костадин Вълчев от Сдружение за дивата природа „Балкани“.

Зачестилите напоследък инциденти с мечки

Според Костадин Вълчев поради голямата безработица в района на Родопите хората намират препитание, като секат дърва, събират гъби, билки, горски плодове и така навлизат в местообитанието на мечките. „Нормално е вероятността от среща с мечки да се увеличи“, посочи той.

Рискът от инциденти се увеличава и защото домашните животни се оставят без надзор, поляните не се косят, гората навлиза в селата и дистанцията между хората и мечките се скъсява.

От сдружението препоръчават да не се складират отпадъци и трупове на умрели животни извън определените места, както и да не се правят сметища в мечи обитания.

Мечките имат добре развито обоняние и лесно откриват и разкопават отпадъците. Сметището трябва да се направи така, че да не позволява достъп до мечки, допълниха природозащитниците.

„Рискът за туристите в планини с обитания на мечки е изключително малък“, каза Александър Дуцов.

Според него инцидентите с мечки от последните месеци са преекспонирани в медиите, негативни и това е довело до отлив на туристи.

По думите му има три случая на убити хора от дива свиня, а стотици са ранени, но на тези случаи не им се дава такава гласност, както на инцидентите с мечки.

„В сравнение с мечката, дивата свиня нанася много по-големи поражения на земеделските стопани“, допълни той.

Причина за зачестилите срещи е и либерализирането на режима за притежание на оръжие. „Над 140 000 пушки има в България“, посочи Дуцов.

Какво да правим при среща с мечка, или кой се страхува повече – мечките или хората

Като усети нежелани гости, мечката бързо изчезва, затова е важно да вдигате шум - говорете, пейте, свиркайте, потропвайте, за да чи чуе поне от 30 метра. Ако се движите тихо, може да се озовете в личното й пространство и да я изненадате.

Ако попаднете на малки мечета, трябва да се отдалечите бързо. Недейте да ги снимате и в никакъв случай не се опитвайте да ги пипате, галите или „спасявате“. Майката е наблизо и възприема поведението ви като заплаха за рожбите си. Ако тръгне към вас, го прави, защото се страхува, а ако се нахвърли, ще е имитация на нападение, за да ви прогони.

Когато се чувства застрашена, мечката гледа да сплаши противника. Първо бие с лапи по земята или кърши клони и храсти. После се изправя на задните си крака, за да изглежда по-голяма, и замахва с предните, като сумти и издава дрезгави крясъци.

Още по темата

Ако и това не помогне, следва оглушителен рев, показва всичките си зъби и щрака с челюсти. Мечката никога не напада, когато е изправена, обикновено след това тя се отдалечава.

При атака на мечка не отстъпвайте от мястото си, а „го отстоявайте“, като й говорите тихо и монотонно. Това ще я накара да спре и дори може да се отдалечи.

Хвърлете настрани от себе си връхна дреха или раница, за да й отклоните вниманието. Ако се изправи и души във въздуха, спрете и не мърдайте изобщо, докато й говорите.

Ако се приближи, говорете й, отстъпвайки бавно заднешком, без резки движения. Може да се обърнете с гръб едва след като вече не ви вижда.

Ако ви събори, легнете по корем или на кълбо, покрийте врата си с ръце и не мърдайте, докато животното не се оттегли! Липсата на реакция и движение кара мечката да си мисли, че заплахата се е оттеглила.

Ако е наблизо и долови движение или звук, тя може да се върне и да поднови атаката.

В случай че ви подгони, покатерете се на дърво и не мърдайте, докато не загуби интерес и си отиде. Възрастните мечки рядко си правят труда да се катерят по дърветата.

Каква полза имаме от мечките?

Кафявата мечка е важна за природата, защото изпълнява роля на разпространител на семена. Тя обикаля големи площи и така чрез изпражненията си разнася несмлените семена.

Освен това тя е своеобразен „чистач“ на гората и като мършояд, защото предотвратява разпространение на зарази, и като ловец, защото премахва слабите и болни животни.

Освен това като защитено животно мечката играе роля на „чадър“ за опазването от ловците на всички животни в защитения район.

„България е една от малкото страни, които имат мечки и една от много малкото страни, които негодуват срещу мечките си , каза Светлана Аладжем, ръководител на проекта „Намаляване на заплахите за кафявата мечка и нейните местообитания“.

Много от европейските страни са унищожили мечките си и единственият вариант да видят този вид е да дойдат в България.

Това е възможност за страната ни да развива такъв тип туризъм, възползвайки се от мечките, обясниха природозащитниците.

В Румъния този туризъм отдавна е превърнат в печеливш бизнес, у нас той прохожда в Девин и Триград, където вече има създадени центрове за наблюдение на мечки и на следи от мечки.

Безопасното съжителство с мечката е възможно в 21 век

Като превенция на щетите от мечки ще бъдат раздадени на стопаните у нас 80 електрически огради, които са сигурен защитник срещу нападения на кошери или домашни животни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

« Предишна12


51
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
4
 
3
 
! Отговори
ал бънди преди 13 години
До 47, ти можеш да убиваш хора и без да си от "Greenpeace", излез на улицата и убивай хора.
44
3
 
7
 
! Отговори
се преди 13 години
Статията е много интересна и полезна.
43
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
От Greenpeace навремето бяха обявили, че ще убиват хора, ако продължи улова на китове.Как да съм от тази "организация"?
42
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не са срещнали мечките Боко ! Ще видим кой кого...
41
9
 
5
 
! Отговори
Човек преди 13 години
И колко мечки има във Франция? Що не вземат малко от нас?Такива сме дупедавци - каквото ни наредят, това правим. Все пак хората са по-важни от горските животни. Сред природозащитниците има такива извратени двуличници,че направо да ти се додрайфа.
40
6
 
6
 
! Отговори
весело преди 13 години
Възножно ли е съжителството с мечки в 21 век - възможно е ако хората са в зоологическата градина, а нечките отвън.
39
2
 
9
 
! Отговори
Дядо Иван преди 13 години
... и след малко се събуди и видя, че си се отвил.
38
8
 
5
 
! Отговори
Дядо Петър преди 13 години
На два пъти съм срещал мечки на Витоша. Първият път беше над Железница и мечката беше с две малки. След като помириса следата ми тя се огледа, видя ме и се върна с малките в гората. Аз се оттеглих на открито и удобно за бягане място. След 15 минути тя се появи сама от гората и се запъти направо към мен. Разбира се не я изчаках, но и тя не ме гони. Интуитивно съм избрал правилния път - по диагонал надолу.Вторият път на пътека над Бистрица мечката се оттегли, тъй като зад мен имаше друг турист.
37
1
 
10
 
! Отговори
също видял преди 13 години
Видял си 8 мечки??ЛЪЖЕШ!!!!
36
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Мечките били 500.Незнам дали е така ама в моя край за ден разходка в радиус 30км.видях 8,а колко не съм видял не се знае.А едната беше с 2 малки на 200 метра от училище.За мен би трябвало за такава площ да има само една-две мечки.Защото като стане така населено си мисля,че и те стават изнервени.Не съм много наясно с нещата ама за мен това не е приятно.
35
3
 
15
 
! Отговори
redordead преди 13 години
не виждам къв е проблема, което и да е диво животно да нападне човек - влизаш в местообитанието му, смята те враг - напада.Ако у вас дойдат крадци ве с ракия и луканка ли ще ги посрещнете?
34
4
 
9
 
! Отговори
Gab4o преди 13 години
Като помислиш кой има разум и кой не - то съответно ние имаме, а мечките нямат. Когато те те нападнат, не са виновни, защото са животни, не може да им се обясни подобно нещо! Затова ние сме виновни, защото не сме взели нужните мерки, било то да идем в опасна гора или много преди това да се погрижим изобщо за мечките и мечетата в цяла България. На запад как си имат Animal Police и всичко им е наред, има самосъзнание! И пак казвам - въпреки жестоките случаи, замислете се - мечките ли са виновни?
33
15
 
5
 
! Отговори
Анчо преди 13 години
От мечките става много вкусна осмянка.
32
4
 
31
 
! Отговори
tulski преди 13 години
Който мрази животните, той мрази и хората ! Който обича да убива животни, би правил същото и с хора ! Просто се страхува да не го съдят, че ще го пратят в панделата.
31
8
 
3
 
! Отговори
Майкъл Вълев преди 13 години
Здравейте,Аз се казвам Майкъл Вълев и обичам много мечките. Аз толокова много ги обичам че самият се правя на мечка. Този клип ще ви покаже колко много ги обичам мечките: vbox7/play8c:746ecc
30
1
 
35
 
! Отговори
Браво за статията! преди 13 години
Поздравления за статията. Интересна и информативна. :)
29
1
 
15
 
! Отговори
Боримечката преди 13 години
Сигурно и тя не ще да те среща в гората. За това си стой в града.
28
9
 
7
 
! Отговори
Рада преди 13 години
Много е готина мечката, но не искам да я срещам в гората.
27
2
 
33
 
! Отговори
Боримечката преди 13 години
Много е готина мечката от снимката. Ще ми се да има повече мечки, в гората почти няма живот вече.
26
3
 
4
 
! Отговори
Язе преди 13 години
Нееее... Тизе ми се върза на въпроса, без да е персонално отправен къмто теб.Похвали ми се, че имаш и друго освен кутиика, ама не отговори на въпроснио въпрос. Он си има причина, ама кой разбрал - разбрал.И вишня си имам, и една слива дека си спим с нея, и една праскова, *** она е на комшията.