Учени изчислиха времето на първичния хаос на Вселената

След Големия взрив за много кратко тя се е намирала в състояние на хаос
Обновена: 7 окт 2010 11:51 | 7 окт 2010 07:26,
58
Учени изчислиха времето на първичния хаос на Вселената
Изображение: northcentralcollege.edu

След Големия взрив Вселената в течение на много кратък промеждутък от време се е намирала в състояние на хаос. До този извод стига група физици, разработващи модел, който описва най-ранните етапи на еволюцията на Вселената, пише Lenta.ru.

Работата на учените е публикувана в сп. Communications in Mathematical Physics, а кратка нейна версия може да се прочете в портала Space.com.

Под термина Голям взрив учените разбират събитието, което е дало началото на Вселената. Неговите точни характеристики са неизвестни, но изследователите са разработили няколко хипотези, описващи станалите в момента на Големия взрив и веднага след него събития.

Според една от версиите след Големия взрив е последвал непродължителен период, когато Вселената се е намирала в състояние на хаос. Хаотичните системи обикновено са чувствителни към най-малките изменения на началните условия – дори най-малкото потрепване води до много силни и непредсказуеми реакции.

И по-рано са изказвани предположения, че след Големия взрив Вселената за кратко време е преминала в състояние на хаос, но авторите на новото изследване представят нови и изчерпателни доказателства в полза на тази версия.

Според изследователите Вселената е преминала в състояние на хаос за 10-43 секунди след Големия взрив и се е намирала в него около 10-36 секунди. През цялото това време Вселената се е разширявала и този процес според специалистите също е бил хаотичен.

Наскоро други учени предложиха още една хипотеза, обясняваща как се е държала Вселената в първите мигове след Големия взрив. Според анализите на микровълновото фоново излъчване изследователите стигнали до извода, че младата Вселена се е разширявала неравномерно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
3
 
0
 
! Отговори
No_name преди 13 години
И след като се справиха с опустошителното влияние на човека върху Земята.След като решиха проблемите с глада и липсата на питейна вода.След като откриха начини за лечение и превенция на рака и други смъртоносни болести. Когато думата "война" отсъстваше дори и в речниците, учените насочиха поглед към вселената и отсякоха: -"Вселената е преминала в състояние на хаос за 10-43 секунди след Големия взрив". Чета и се чудя на кого е нужно всичко това? На нас с вас ? Едва ли.
57
4
 
4
 
! Отговори
Дамян преди 13 години
За Господина който пита от къде се е взело това нещо ?? Това нещо е материята.Тя периодично се свива и разпуска. Тук става въпрос за колосални количества.Времето се игнорира като фактор, защото човешкият живот е много кратък ,за да може правилно да се разбере този цикъл.Така че след Х време пак ще пак ще има свиване и отново взрив.Взривът се получава след като концентрацията на материята достигне до критичната си точка.Всичко това не доказва че няма Бог.Повечето учени са вярващи хора.
56
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А нещото в което се намира вселената от къде се е взело ????
55
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Изчислили те. Фукльовци!
54
0
 
0
 
! Отговори
на боб по-добре преди 13 години
Как 'учените' ги установиха тези неща, като даже не знаят какво има на нещо много по-близко и по-младо - като Венера например?ТО ако няколко милиона 'учени' пуснат по някоя 'научна теория' то все някой ще учели 'научния' джакпот за сътворението!*** така някоя гадателка може да се окаже че има по-логични и задълбочени познания по устройство на материята. :)
53
1
 
1
 
! Отговори
Casper преди 13 години
Ти що не се самозапалиш. Нали сега това е модерно при сектантите. Забелязах и няколко други твои коментари, които ме навяват на тази мисъл. Моля Ви се хора тука се коментират научни теми, а не *** ли се е или не "всевишния".
52
2
 
2
 
! Отговори
Casper преди 13 години
до #15: Какъв сътворител бе. То не бяха сътворители, творци, богове, библии. Моля ти се човече, помоли се на сътворителя ти да ти налее малко сиво вещество в кухината между ушите ти. Не се заяждам просто ми омръзна в научните статии да чета безумните глупости на промити мозъци със засилено стадно чувство. Ходете пасете тревица или каквото там попа ви каже да пасете, не четете научни статии след като не вярвате в науката.
51
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Това учените са много прости съществаГолам взрив ...хахахахаА откъде се е взело нещото което се е взривило ..***
50
0
 
3
 
! Отговори
Julian преди 13 години
Иначе не се притеснявай че си пропуснал някоя и друга нула, това ще го преживеем.По важното е онези в ЦЕРН с големия ускорител да не пропуснат някоя, че тогава отиде коня у ряката ;)
49
2
 
6
 
! Отговори
p преди 13 години
Религиозен фанатик си не защото си я прочел, а защото вярваш на написаното. Ти си промития мозък. Аз съм отворен за наука и мозъкът ми изпитва жажда за нея ежедневно. Наука и философия били едно. И какво искаш да ми кажеш с това?! Тук говорим, че наука и религия НЕ са едно. Все едно аз да кажа, "тази сграда е висока" и ти да ми опонираш с "не, тази сграда е синя". Или се опитваш да ми слагаш някакви думи, които не съм написал за да можеш да си продължиш разговора, защото се чувстваш засегнат.
48
0
 
0
 
! Отговори
Julian преди 13 години
до 43Ок извинявам се, ако е пропусната нула :)Иначе приятелю за свръхнова или супернова, те съветвам да напишеш в уикипедия "супернова" и да видиш какво ще ти излезне :)
47
4
 
2
 
! Отговори
Аз преди 13 години
Жалко за теб е да мислиш, че някой трябва да е религиозен фанатик, за да прочете някоя книга. А тези книги далеч не са само религиозни четива. Недей да намесваш във всичко промития ти мозък. Защото едно време наука и философия са били едно. Знанието не е било достъпно за всеки затова, за да го получи е трябвало да помисли а не да приема нещата буквално.
46
0
 
0
 
! Отговори
... преди 13 години
В мармот. Моя грешка
45
0
 
0
 
! Отговори
Dan преди 13 години
...няма смисъл явно...
44
0
 
0
 
! Отговори
... преди 13 години
И един станиол завива шоколада във мармот. Явни ни падаща звезда, ни метеорит си вижда.
43
0
 
0
 
! Отговори
... преди 13 години
Дадох пример, щото се смята лесно. Естествено, че не можеш я видя. А за 200-те съм изпуснал една нуличка, сори. А казах гръмнала, за да може Гошето да разбере. Ако ще ядем букви- казва се супернова, а не свръхнова, ама карай.
42
4
 
17
 
! Отговори
p преди 13 години
За жалост си прав. В природата всичко се повтаря. И раждането на такива религиозни ***, като теб, които продължават в 21 век да вярват в някаква си книга, сбирщина от разкази. Писна ми да намесвате гнусната ви религия в статии за наука!
41
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
*** въпроса неориентиран! Айде понапъни се, помисли и си задай въпроса отново.
40
0
 
0
 
! Отговори
Dan преди 13 години
Добре. А ти междувременно го попитай за да се реши една математическа задача колко неизвестни максимум може да има...(мигач)....
39
11
 
3
 
! Отговори
АЗ преди 13 години
Мисля, че само преоткриват неща писани преди хиляди години. В Библията е описан големият взрив. В Рамаяна е описан изначалния хаос. Струва ми се, че древните са били много по-наясно от нас в това - кои сме и откъде сме дошли, как е започнало всичко и как ще се повтори - защото в природата всичко се повтаря - като ударите на сърцето.