Обратно броене за последната мисия на "Дискавъри"

След две отлагания на старта совалката излита на 3 ноември
Обновена: 4 ное 2010 13:27 | 2 ное 2010 13:12,
7
Обратно броене за последната мисия на "Дискавъри"
Снимка: NASA/Tony Gray

В Космическия център „Кенеди“ в щата Флорида започна обратното броене на времето до старта на последната мисия на совалката „Дискавъри“, пише ВВС.

Пускането на совалката, която ще достави на МКС модул за американската лаборатория и робота андроид Робонавт Втори (Robonaut 2), е насрочено за сряда.

Още по темата
Последният старт на „Дискавъри“ се отлага вече два пъти заради теч на гориво и технически неуредици. Според прогнозата в района на космодрума в сряда се очаква добро време.

Точка в програмата на совалките ще постави „Индевър“, който трябва да се отправи в Космоса на 26 февруари 2011 г.

За първи път „Дискавъри“ стартира на 30 август 1984 г. Совалката е кръстена на един от двата кораба, с които Джеймс Кук е открил Хавайските острови. „Дискавъри“ извежда в Космоса телескопа Hubble. Общо за 26 години служба совалката е изпълнила 38 мисии и е прелетяла над 200 млн. километра.

След като корабът, който има най-много летателни часове сред другите совалки, се върне на Земята, той ще бъде изложен в Националния авиокосмически музей във Вашингтон.

„Атлантис“ също ще се окаже в музея, но засега тя ще се използва като авариен кораб в случай на евакуация на астронавтите по време на двете оставащи експедиции.

Съкращаването на програмата на совалките увеличава разходите на НАСА за наеми на руски товарни кораби „Союз“. Така през април 2010 г., скоро преди приключване на програмата на совалката „Атлантис“, НАСА и Роскосмос подписаха договор за използването на четири руски кораба „Союз“ през 2013 и 2014 г.

Стойността на полета на всеки от тях е $55,8 млн. По-рано САЩ плащаха на Русия около $26,3 млн. за доставката на един астронавт в орбита.

Тогава официален представител на НАСА заяви, че цената расте във връзка с това, че Русия трябва да построи нови кораби за допълнителни полети.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: АтлантисМКСНАСА
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ами защото ще трябва да оставят там и екипажа който ще я закара :))))
6
0
 
1
 
! Отговори
Питащия преди 13 години
А защо не оставят едната совалка в космоса до МКС като резервен вариант за завръщане. Всичко се случва. Човек може да пострада или разболее и да трябва спешно да се завърне на земята.
5
0
 
1
 
! Отговори
MiG-25 преди 13 години
$ 55,8 млн е нищо за един космичеси кораб .През последните години старта на ,,Совалките ,, е по 500 млн $ .Е , вярно -полезният и товар е 29.5 тона -срущу 7 тона на ,,Союз ,, - но при тази сметка с руските ракети е много по евтино .
4
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тя таз совалка е като продънена "Жигула" - тече отвсякъде!И след това защо совалките не се харесват дори от самите инженери които са я правили преди време.
3
0
 
0
 
! Отговори
бай Петко преди 13 години
Ако искат да я слагат в музея, преди да я пуснат да и видят спирачките
2
3
 
3
 
! Отговори
Гагарин преди 13 години
После щели да я дават на "Металекс-а" за старо желязо. Па колкото им дадат, че инак трябва да стои на трупчета в гаража дъртата барака.
1
0
 
11
 
! Отговори
Союз преди 13 години
След малко СТРАНДЖАТА ще излезе на линия, да обясни за допотопна техника путкиновци, джуджета и така нататък...........