С последния полет на "Дискавъри" наближава залезът на совалките

Космическият кораб ще потегли към МКС на 1 ноември
14 сеп 2010 13:44,
13
С последния полет на "Дискавъри" наближава залезът на совалките
Снимка: NASA/Brian Soukup

Космическият кораб на НАСА за многократна употреба „Дискавъри“ се готви за своя последен полет, съобщава ВВС.

В петък техниците, готвещи совалката за старт, смениха болт на разделителния фланец, който в последния момент изпадна от гнездото си и се изгуби в кърмовия отсек на совалката. Този възел отделя кораба от подвижния резервоар за гориво в горните слоеве на атмосферата.

Сега „Дискавъри“ е готов да се отправи към своята 39-а и последна мисия към МКС на 1 ноември. Този рейс ще бъде предпоследният в програмата на полетите на совалките. А финалната точка ще бъде поставена от „Индевър“, който трябва да стартира на 26 февруари 2011 г.

В събота техниците откриха изпадналия болт и го поставиха на мястото му. Но извеждането на кораба от хангара беше задържано с още едно денонощие – открита бе повреда във водопровода на совалката.

Рейс STS-133, който ще бъде оглавен от командир Стив Линдси, ще достави на МКС резервни части, хранителни запаси и новия модул „Робонавт“.

Ако всичко мине по план, на 21 септември „Дискавъри“ ще бъде поставен на стартова позиция и ще бъде подготвен за старта, планиран за 1 ноември. Членовете на екипажа ще пристигнат в Космическия център „Кенеди“ на 12 октомври и няколко дни по-късно ще вземат участие в репетицията за старта.

Коръбът трябва да се скачи с МКС на 3 ноември и да тръгне по обратния път към Земята на 10 ноември. Последното му приземяване се очаква на 12 ноември във Флорида.

След това корабът, който има най-много летателни часове сред совалките, ще бъде изложен в Националния авиокосмически музей във Вашингтон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: МКСНАСА
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
До №11 преди 13 години
Браво пич, къртиш пьочки ;)
9
0
 
0
 
! Отговори
До №8 преди 13 години
Даааа, като му спряха на Доган кранчето от Цанков камък, сега ще върти бизнес с отдаването под наем на летящата си чиния на НАСА! ;)
8
3
 
4
 
! Отговори
Etien преди 13 години
Този дето е писал статията си е измислял глупости на търкалета. "открита бе повреда във водопровода на совалката." Лъжа! Водопрод има развален ама не в кораба а отвън близо до залата за изтрелване. Стара ръждясъла тръба! Спрях до тук да чета, че само глупости пише.
7
4
 
4
 
! Отговори
Стан преди 13 години
Имаше статия, че САЩ вече тестват новите кораби за многократно ползване, които ще заменят совалките. Първият беше изстрелян, когато започнаха пожарите в Русия... странно но факт.
6
1
 
10
 
! Отговори
Maraba преди 13 години
Дааа.Идва време на чиниите.
5
2
 
14
 
! Отговори
тригУнометър преди 13 години
Има начини. Ще си пуснат едно стоманено въже до стратосферата и... оттам надолу с парашут и кислородна маска. Гладът прави чудеса! :)))
4
2
 
19
 
! Отговори
тригУнометър преди 13 години
Както има синус и ко-синус, така има ръб и ко-ръб ;)
3
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
корЪб ли се пише, бе рЪбове инвесторски?
2
2
 
8
 
! Отговори
12-45 преди 13 години
Нищо особено не е станало!Време е за ново поколение орбитални летателни апарати в т.ч. и от класа орбитални самолети, каквито всъщност са совалките!
1
1
 
26
 
! Отговори
до 1 преди 13 години
С руските ракети.