Ясно: Краят на света няма да е причинен от вулкани

Прогнози за 2012 вещаеха едновременното им изригване
Обновена: 9 дек 2010 12:42 | 9 дек 2010 12:15,
34
Ясно: Краят на света няма да е причинен от вулкани
Снимка: БГНЕС

Науката отхвърля слуховете за края на света през 2012 г. заради изригване на вулкани в различни точки на света, включително на Камчатка, съобщава завеждащият Института по вулканология и сеизмология към Руската академия на науките Алексей Озеров пред РИА Новости.

Озеров направи изявлението, след като редица медии публикували прогнози, според които Земята ще бъде унищожена от изригване на вулкани през 2012 г. Изследователи, работещи на Хаваите и в Сидни, заявили, че след по-малко от две години едновременно ще изригнат всички вулкани на планетата. Групово изригване на вулкани е имало преди 10, 22, 30, 40, 49 и 60 млн. години и всеки път синхронното изригване е довеждало до планетни катастрофи.

Изследователите смятали, че в полза на тази версия говори засилената сеизмична активност в последните години: земетресенията в Китай, Хаити, пробуждането на исландския вулкан, парализирал полетите над Европа.

Озеров обаче подчертава, че характерът на последните вулканични изригвания в Камчатка и в света в никакъв случай не свидетелстват за приближаване на края на света.

„Вулканите в Камчатка изригват нееднократно в последните години, но няма никакъв повод да се говори, че характерът на тези изригвания се е променил или ще се промени“, казва ученият.

И добавя, че предположенията за големи обеми магма, намиращи се под вулканите и способни да унищожат човечеството, са силно преувеличени.

„Затова слуховете за края на света безусловно не отговарят на истината“, потвърди Озеров.

„Характерната и изучена дейност на най-активните вулкани в Камчатка – Шивелуч, Ключевски и Безименни и други, днес не превишава регистрираните в годините исторически наблюдения на пика на активност на исполините“, казва Озеров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
0
 
! Отговори
vitalius преди 13 години
"а неможаха една криза да предвидят и например изчезването на любовта от планетата"Това че ти си неспособен на любов, защото прекарваш времето си в омраза и завист към тези които знаят, разбират и могат повече от теб, не значи че и останалите хора са като теб.А кризата я предвидиха доста ИКОНОМИСТИ. Не знам защо искаш геолозите да предвиждат какво става в икономиката.
28
1
 
4
 
! Отговори
офф преди 13 години
тези учени сериозно оглупяха почнаха да познават кои вулкан кога ще изригне и откакво е създаден човекът и планетите при положение че човека е умишлено създаден от бог или каквато е там сила те се опитват да докажат че само се е образувало всичко, а неможаха една криза да предвидят и например изчезването на любовта от планетата и това че ядем само *** защо не го предвидиха като са толко учени това са неща които вълнуват хората а не като тия за края на света края ще доиде когато е писано
27
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Хамстероид е утепал динозафрите. Бил е с размерите на тир и бавно е поглъщал динозавър след динозавър, като политик - рушвет.
26
1
 
3
 
! Отговори
vitalius преди 13 години
До 23"Интересно,кои са тези изследователи,които твърдят,че"Групово изригване на вулкани е имало преди 10, 22, 30, 40, 49 и 60 млн. години"Вероятно са същите "изследователи" които са доказали че "Земя е млада и е само на няколко хиляди год", само че в случая с вулканите, са били на по-слаби наркотици, та не са избълвали чак такива глупости.
25
3
 
3
 
! Отговори
vitalius преди 13 години
"Ама никой ли от вас не е чел за НИБИРУ бе хора?Или както там някои и казват планетата Х?Ами поразровете се в нета де."Всички сме чели за Нибиру. Чели сме също и за трите прасенца, и за златната ябълка, и за исус, и за Ахил и Хектор, и още много приказки.
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А бре хора, човечеството ще се самоунищожи особенно ако не си вземе бележка за действията си до сега. Природата може по всяко време да ни затрие, но май ние ще я изпреварим.
23
0
 
2
 
! Отговори
СТАРЧЕ преди 13 години
Я СЕГА МИ КАЖИ НА КОЛКО ХИЛЯДИ ГОДИНИ Е ПЛАНЕТАТА ЗЕМЯ, ДА СЕ ПОСМЕЯ!
22
8
 
0
 
! Отговори
бг преди 13 години
Интересно,кои са тези изследователи,които твърдят,че"Групово изригване на вулкани е имало преди 10, 22, 30, 40, 49 и 60 млн. години"Как го установиха,защото всеки може да си казва каквото иска.При положение,че планетата Земя е млада и е само на няколко хиляди год.-това през последните год. учените го доказаха и в липсата на каквото и да е доказателство на еволюционната теория-една безпочвена теория.
21
1
 
4
 
! Отговори
:)) преди 13 години
Колко трябва да си *** за да вярваш на тия глупости за 2012!? А и да стане и когато стане нещо такова,така или иначе нищо няма да може да се направи,така че.......живей си живота,носи си новите дрехи и не мисли за глупости :)
20
3
 
6
 
! Отговори
Caleb преди 13 години
#17 - На 21.12.2012 няма да се случи НИЩО. Абсолютно нищо! Всички теории за катастрофи са суеверни небивалици.Не съществува никаква "Нибиру". Ако имаше такава планета, тя щеше отдавна да е открита и наблюдавана. Планети не могат да се появявят изведнъж от нищото - щом я няма днес, значи никога няма да се появи.
19
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ама никой ли от вас не е чел за НИБИРУ бе хора?Или както там някои и казват планетата Х?Ами поразровете се в нета де.
18
3
 
1
 
! Отговори
2012 преди 13 години
2012 е само началото на краят. Просто свършва една епоха и започва следваща, като между двете ще има един период на мрак и тегоба, но няма да трае дълго.
17
1
 
4
 
! Отговори
До 17 преди 13 години
Да абсолютно си прав! След 2012 ще последва ............. 2013 и т.н.
16
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И още по ***,ако мисли,че абсолютно нищо няма да се случи
15
2
 
5
 
! Отговори
Caleb преди 13 години
Всичко свързано с 2012 е куп небивалици. Човек трябва да е много ***, за да си мисли, че нещо ще се случи...
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Shte e suuuuuuuuper qko bratooZa tezi koito iskat pove4e info za yellowstone da potarsqt v google. Ima mn dobro info kakvo shte stane ako izrigni i na kolko vreme izrigva.
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Изригването на вулкани е не просто нещо естествено, то е необходимо за да бъде продължен кръговрата в природата и най-вече този на въглеродните съединения. За мен ще бъде много притеснително, ако вулканите и земетресенията изведнъж затихнат - тогава вече можем да говорим за апокалипсис и изчезване на живота от Земята по подобие на Марс.
12
0
 
2
 
! Отговори
Вед преди 13 години
You never know...
11
0
 
5
 
! Отговори
345 преди 13 години
Достатъчно е да гръмне само един супервулкан, като в Йелоустоун...
10
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Страхотна снимка!