Пътища със соларни панели срещу сняг и лед

Инженер предлага суперустойчиво стъкло вместо асфалт
Обновена: 26 яну 2011 07:30 | 26 яну 2011 07:30,
77
Пътища със соларни панели срещу сняг и лед
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Снежните кризи в Ню Йорк и Атланта дадоха сериозен повод за размисъл на местните власти. И вдъхновение за 53-годишния Скот Брусоу от градчето Сейгъл, пише CNN.

Специалистът твърди, че може би е намерил ефикасно решение на проблема с навременното почистване на пътищата при обилни снеговалежи.

Брусоу предлага замяна на традиционните асфалтови настилки с такива от специално стъкло, което да е достатъчно здраво, за да удържа натиска на превозните средства.

В тази повърхност ще бъдат инсталирани соларни панели, които, черпейки енергия от слънцето, ще захранват нагреватели. Така разтопяването на снега и леда ще става съвсем лесно и без нуждата от множество машини и човешки персонал.

Освен това генерираното от пътищата електричество може да се използва за зареждането на електроавтомобили и за захранването на електросигнализацията по магистралите.

Според Брусоу при правилно развиване и масово въвеждане на неговата технология, пътищата-генератори могат да „доставят” електричество за цели градове.
 
Цената на 1,5 км от „новия” път ще струва около 4,4 млн. долара, а дори и при натоварен трафик соларните колектори ще работят на поне 50% от капацитета си, твърди инженерът.

Иновацията вече привлече вниманието на властите, които хвърлят милиарди долари всеки зимен сезон за почистване на снега и ремонти. Брусоу получи договор за 100 хил. долара, за да продължи разработката си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
1
 
6
 
! Отговори
Мозъка ти ;] преди 13 години
А да ти хрумва, че стъклото може да се урелефи по същия начин, както и асфалта е неравен... Помисли за енергиините ползи от едно подобно нововъведение... Не само къде ще си караш колата!.. Ти и сега я караш по селските пътища на България!
46
2
 
6
 
! Отговори
Zeitgeist преди 13 години
Ето го и видеото с този брилянтен ум г-н Скот Брусоу - youtube/watch?v=Ep4L18zOEYI
45
13
 
7
 
! Отговори
гуньо преди 13 години
Нека тоя дето се вдъхновил да предложи това малоумие се опита да кара кола върху мокро стъкло.
44
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До 43А бе Гацко на запад пръскат пари за какви ли не *** проучвания - например за половия живот на мравките.Ако се поразровиш ще видиш какви проучвания правят - от *** по ***.Изкарват едни резултати които противоречат напълно на резултатите от друго малоумно изследване за което също са пръснати грешни пари.Така,че не ги хвали тия специалисти дето знаят къде да дават пари.
43
1
 
11
 
! Отговори
и до 45 преди 13 години
Абе вие случайно за акумолатори чували ли сте? Изобщо соларен панел виждали ли сте? изобщо от БГ излизали ли сте да видите че хората в чужбина отдавна ползват соларни лапмпи за нощно осветление и за сигнализация? Колкото до хлъзгането не го мислете точно вие, има си начини да не се хлъзга, да е грапаво и покрито със специална химия. Химията и физиката не са ви били от силните предмети. А за незнаещите -7-8 см стъкло преспокоино издържа на товар от над тон. Както и на 20 см лед се кара кола.
42
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ама как ша са самапочиства като има 10 см. сняг и слънце не прониква да затопли.Пък и ква пъррзалка шай туй стъкло сухо камо ли като се намокри.Кеееееееееееф.Караш си,набиваш спирачките и се пързаляш - караш без гориво,икономия правиш.Лошото е,че има други коли по пътя и ще си като на лунапарка с блъскащите колички.Я да ми дадат на мене 100х.дол. аз ще им разработя снаг и лед дето не се плъзгат,пък и сладък и вкусен като сладолед.Дечурлигата ще го изядат и готово-пътя чист.
41
3
 
18
 
! Отговори
Zeitgeist преди 13 години
Значи тук коментират хора със нулеви технически познания!Стъклото може да бъде много по здраво отколкото си мислите,дори по здраво от стомана може да се направи-пример бронираното стъкло пробвайте с чук да го счупите....ще има да блъскате.....докато ви дойде акъла.А за хлъзгането има начини но АЗ НЕ ЗНАМ,НЕ СЪМ ИНЖЕНЕР както и ВИЕ!!! Най добре е като човек не е наясно да спре да пише глупости!!!!!!
40
4
 
9
 
! Отговори
Гацко преди 13 години
Не виждам, какво може да се коментира, дали е възможно, или не при положение, че учени инженери в САЩ са го премислили сигурно хиляди пъти, след което са сключили договор и са платили на човека да го работи. Тук господата никои от България веднага да си кажат "тежката" дума, че нямало да стане. Вие пък верно се помислихте за най-умните в света ! И на какво ви се базира самочувствието ?
39
6
 
4
 
! Отговори
хахаха преди 13 години
ДААААА РЕВОЛЮЦИОНА!!!!!През ноща като спрат нагревателите ще стане ледена пързалка на стъклоХАХАХАХАХ БРАВО
38
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Никой ли не разбира,че технологията за вечна и безплатна енергия я има ,но нарочно не се прави защото ще рухнат всички икономики и пазари градени върху монопола на енергията?Как се ръководят хора, които не получават сметки нито за вода нито за ток нито за газ нито за парно?Да речем ,че всеки може да си добие водород от вода и да го запалва и гаси когато иска.Ми той става независим!А това никак не се харесва от властимащите.Остава само храната.
37
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До всички хейтъри! Не си представяйте идеята, като традиционни фотоволтаични панели. Оригиналната идея е наистина революционна, но просто в статията не са описани подробностите.
36
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Знаеш ли колко лесно може да се разпределя топлината и така да се охлажда?5. А кой е казал че автомобилите ще карат по идеална гладка повърхност? Ти изобщо грапаво стъкло не си ли виждал? Стъклен не плъзгащ се под? Май освен България не си излизал и от вас?!?
35
2
 
5
 
! Отговори
зло джудже преди 13 години
краят на икономиката ще настъпи,когато в Китай започнат да взимат заплати :))) Такъв източник отдавна има,но никога няма да е достъпен масово
34
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Разбирам защо си се кръстил точно ***...1. Това да не е България че пътищата да се прашат, замърсяват, трактори да излизат с кал, да изсипват бетон и т.н. Става въпрос за САЩ а не за БГ. Ако не си бил там няма как да разбереш каква е разликата, но по казаното разбирам, че не си бил и извин БГ.2.Стъклото се запоява - виж най-големиет аквариуми по света.3.Идеята е те да се топят с падането и така на повърхноста винаги ще има само вода и ще ползотворно.4.Ти за радиатори чувал ли си?
33
2
 
7
 
! Отговори
darcas преди 13 години
Краят на икономиката ще настъпи, когато бъде открит и въведен в експлоатация вечен и достатъчно мощен енергиен източник.
32
6
 
7
 
! Отговори
Ганьо преди 13 години
И да добавя още нещо:В един типичен летен ден, фотоволтаичните панели се загряват до около 60 градуса. Как си го мислите това да карате автомобил по път, чиято настилка е загрята до 60 градуса? П.С. Освен това стъклото има много по-ниско сцепление с гумата от асфалта - голяма пързалка би било дори и на суха настилка, за мокра въобше не ми се мисли.
31
5
 
6
 
! Отговори
Ганьо преди 13 години
Няма как да стане. 1) Фотоволтаичните клетки бързо ще се замърсят с прах и кал, съответно слънчевата светлина няма да достига до елементите и няма да се генерира електричество.2) Ако се наложи ремонт на 5 кв.м от пътя какво правим ?:)3)Когато са покрити със сняг, до елементите не достига слънчева светлина, съответно виж точка 1. Как ще генерираме електричество за да загреем пътното платно когато е покрито със сн, при положение, че за да се генерира ток панелите не трябва да са покрити с нищо
30
1
 
6
 
! Отговори
Баце до БГ инженера преди 13 години
Що не си кажеш и колко пъти преди около и след откриването ще си го прекопваме тоя път?!!От нови и все различни фирми и винаги на следващия ден след поредното асфалтиране!
29
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Vyi vyi dobre che ot vas komentirashtite nishto ne zavisi che si e...mamata...shte si sedim pred tv-to i shte julim rakia...a chaki to tova i sega go praim e nishto znachi nishto nqma da se promeni za prostia bylgarin
28
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Идеята е отдавна но не е точно тази.Идеята е да се наредят по екватора слънчеви панели и тогава няма да е нужна нито една АЕЦ никъде по света.Така докато се върти земята и грее слънцето винаги ще има огряти панели,които ще дават ток без пари.Но тогава икономиката ще рухне както банките и монетарната политика.Затова не го правят и се оправдават ,че уж било скъпо.Така ще може всеки път да е осветен и с подово отопление.Но как биха държали в подчинение хората без да имат монопол над енергията?