Пътища със соларни панели срещу сняг и лед

Инженер предлага суперустойчиво стъкло вместо асфалт
Обновена: 26 яну 2011 07:30 | 26 яну 2011 07:30,
77
Пътища със соларни панели срещу сняг и лед
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Снежните кризи в Ню Йорк и Атланта дадоха сериозен повод за размисъл на местните власти. И вдъхновение за 53-годишния Скот Брусоу от градчето Сейгъл, пише CNN.

Специалистът твърди, че може би е намерил ефикасно решение на проблема с навременното почистване на пътищата при обилни снеговалежи.

Брусоу предлага замяна на традиционните асфалтови настилки с такива от специално стъкло, което да е достатъчно здраво, за да удържа натиска на превозните средства.

В тази повърхност ще бъдат инсталирани соларни панели, които, черпейки енергия от слънцето, ще захранват нагреватели. Така разтопяването на снега и леда ще става съвсем лесно и без нуждата от множество машини и човешки персонал.

Освен това генерираното от пътищата електричество може да се използва за зареждането на електроавтомобили и за захранването на електросигнализацията по магистралите.

Според Брусоу при правилно развиване и масово въвеждане на неговата технология, пътищата-генератори могат да „доставят” електричество за цели градове.
 
Цената на 1,5 км от „новия” път ще струва около 4,4 млн. долара, а дори и при натоварен трафик соларните колектори ще работят на поне 50% от капацитета си, твърди инженерът.

Иновацията вече привлече вниманието на властите, които хвърлят милиарди долари всеки зимен сезон за почистване на снега и ремонти. Брусоу получи договор за 100 хил. долара, за да продължи разработката си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
2
 
7
 
! Отговори
Гацко преди 13 години
Я някой всезнаещ *** от България да каже как се натрупва сняг върху нагрята повърхност !
66
11
 
10
 
! Отговори
Гацко преди 13 години
Хора, това е САЩ ! Хората са светлинни години пред нас. И на Луната стъпиха. Ние още с магарета се придвижваме, иначе им казваме, че са глупави и не разбират.Не се ли чувствате жалки и смешни !? Спомням си преди 20 години, пак българи им се смееха, че мобилни телефони няма как да има и че било невъзможно. Хайде осъзнайте най-накрая, че сте само едни прости селяци с интернет !
65
2
 
14
 
! Отговори
Бай Кол преди 13 години
Хаха, хората говорят за милиони долари, тука в нашата родина, си пълнем дупките самички, с кофата с чакъла, тръгнали сме да размишляваме какво ще стане като падне сняг..Темата наистина не е за България..
64
4
 
4
 
! Отговори
do 55 преди 13 години
Basi Inovatora deto si pod asfalta podovo ? V nqkoi strani vodata minava prez asfalta za da ne se sybira na pytia znaish li kakvo shte stane s tvoite tynki jichki ? Ti da ne si nqkoi ruski inovator ili rabotish v BAN?
63
1
 
7
 
! Отговори
do 63 преди 13 години
Tazi statia ne e za BG :)))
62
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да си Скот може цял живот, но *** на 53 си е диагноза.
61
3
 
5
 
! Отговори
Ra преди 13 години
Добре,но не разбрах панелите вградени в стъклото ли ще бъдат или извън него? Защото така написано сякаш вътре в стаклото ще вграждат панелите което е супер тъпо защото ако завали един адски сняг на парцали през ноща и.... чао. :)
60
3
 
5
 
! Отговори
Mitko преди 13 години
Hm, zabravih da popitam, kak shte razkopavat stykloto, poneje gotinite stroitelni firmi postoqnno polagat traseta, ViK si podnovqva instalaciqta, a Gazovite drujestva se po4upvat da si kopaqt kanali !?
59
4
 
4
 
! Отговори
Mitko преди 13 години
Losho nqma! Nai-dovolni shte sa bmw entusiastite!
58
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Може ли да конкретизираш "нещо" понеже трудовете на Тесла не са от 2 странички?
57
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Пада снега и затрупва слънчевите панели. Как ще се размрази пътя? :) -------------------- Минава един снегорин сабаалем и го изчиства. Колко ли трябва да си ограничен, за да се радваш, че си задал *** въпрос. Никой не е казал, че това ще работи 24/7. Въпроса е, че по време на основния трафик нещата ще се подобрят драстично.
56
1
 
8
 
! Отговори
веско преди 13 години
Колега,и тук се продават нагряващи кабели-10вата на метър,полагат се и в асвалт и в бетон,пътеките в двора и пред гаража никога не ми замръзват през зимата,нито водопроводите и чешмите на двора,дори и при минус 25 градуса.
55
1
 
7
 
! Отговори
ицо преди 13 години
като стане дума за безплатнни енергийни източници прочетете нещо за Никола Тесла..ще се изумите за какво става въпрос!!:))
54
1
 
9
 
! Отговори
преди всичко екологи преди 13 години
Който иска може да се топли и да си кара колата на бензин,дизел плюс водороддобит от вода и сега има си технологии ,продават се и тук ,но не се иска само акъл ,трябват и пари.Аз от 2 години се топля така,а колата върви с 30% икономия и пее по пътя ,а аз се кефя и икономисаните пари на влог и винаги имам за нови неща.Миналата седмица си купих 20 светодиодни крушки,ето пак нова технология.От 6 години съм със слънчев бойлер,въобще който иска и мисли да купува нови технологични джаджи.
53
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
55Абе по-лесно ама ако имаш бензиностанция или земя до пътя и ти я вземат за да слагат панели няма да ти е приятно нали?А това са километри дела и обжалвания,плащания на пазарни цени и т.н.И докато се приключи може вече да има и нещо ново измислено.
52
7
 
10
 
! Отговори
иноватор преди 13 години
Не виждам защо е нужно да бъде заменян асфалта със стъкло? Може спокойно да си остане старият асфалт, просто е нужно на 5-6 сантиметра да се сложат реотани подобно на подовото отопление - тънки жички, преминаващи от единият край до другият, като при повреда или скъсване спира да работи само съответната единична жичка, а Соларните панели се нареждат отстрани на пътя, изнесени малко след канавките. Слага им се ударо-устойчиво стъкло, за да не го троши градушката и др. и всичко е ОК. По-лесно ми се струва така.
51
2
 
14
 
! Отговори
Азъ преди 13 години
Ми това не е нова разработка,защо го пускате като новина?А *** фактор отчетен ли е?
50
1
 
23
 
! Отговори
mind twist преди 13 години
Ако беше в БГ, Брусоу щеше да получи само потупване по рамото, и похвали.
49
1
 
13
 
! Отговори
Слънчо преди 13 години
Не знам до колко тази идея граничи с научната фантастика, но в Япония и Китай използват соларни панели срещу заледяването на мостове....
48
1
 
5
 
! Отговори
Интересно преди 13 години
А помните ли това, че в асфалта се вграждаха датчици, които произвеждаха ток от натиска на автомобилите? Нали на запад има и такива датчици за управление на светофарите.