Умуват къде да кацне марсоходът Curiosity

Засега за най-подходящо място е избран кратерът Гейл
27 юни 2011 13:50,
56
Умуват къде да кацне марсоходът Curiosity
Изображение: NASA/JPL-Caltech

Според екипа американски учени, които работят по мисията на марсохода Curiosity, най-подходящото място за кацането му на Червената планета е кратерът Гейл, съобщи Nature News.

Окончателното решение ще бъде огласено от НАСА до няколко дни. Диаметърът на кратера Гейл е около 150 километра. Във фунията му има насип от древни наносни породи с височина около 5 км. Учените предполагат, че те са били пренесени там от една от реките, които са текли на Марс в миналото.

Тъй като водата е сред необходимите условия за наличие на живот, кратерът Гейл е перспективно място за търсене на признаци за съществуване на живи организми.

Специалистите са изследвали няколко десетки района на Марс, за да изберат мястото за кацане на Curiosity. В крайна сметка са се спрели на 4 участъка.

Още по темата
На второ място е кратерът Еберсвалде, следван от долината Морт и кратерът Холдън.

Новият марсоход на НАСА Curiosity е на стойност 2,5 милиарда долара. Той ще бъде изстрелян за Марс през ноември тази година.

Мисията на Curiosity ще продължи най-малко една марсианска година - еквивалент на две земни.

 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още по темата: МарсмарсоходCuriosity
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
34 лъжеш като пиян руски *** характерно за пропадняци като вас. Фактите са, че Първите опити да бъде облетяна Венера датират още от 1961 година. Тогава при старта си Венера 1 се отправя към планетата с цел облитане, но по пътя сигналът е изгубен. След 1961 следват множество опити на СССР да изпрати венериански безпилотен кораб, но поради проблеми с ракетите нито един не успява да достигне Венера. Изстрелването на американската сонда Маринър 2 през 1962 година е успешно, тя успява да изпрати данни от планетата и на този етап СССР губят в надпреварата.През 1965 година Венера 2 и Венера 3 най-сетне са успешно изстреляни. Сигналът с Венера 2 е загубен малко преди пристигането, а сигналът с Венера 3 е загубен преди навлизането в атмосферата. Макар и неуспешен, Венера 3 е първият апарат от човешка ръка, който достига до повърхността на друга планета извън системата Земя-Луна.
34
1
 
0
 
! Отговори
1 преди 12 години
Само харчат пари напразно. И този марсианците ще го приберат.
33
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
През 1959 СССР изпраща апарат на Венера - първият земен робот на чужда планета ! И това през 1959...
32
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако, кацне в Столипиново ще бъде изядена барабар с антенките
31
0
 
5
 
! Отговори
darcas преди 12 години
Еххх, Червена плането, земьо Македонска - и за тебе песни ке пеем и за тебе кръв ке леем. Но все пак ние макетата ще изберем наденицата пред революцията:))
30
0
 
0
 
! Отговори
Гаранционен срок преди 12 години
Е къй кво прай серГЕЙчо ве майна?-ами носи вар и киреч за ремонта на летище пловдив ве майна !
29
0
 
1
 
! Отговори
$ преди 12 години
2.5 милиарда долара! Ами толкова струва една ядрена подводница на САЩ.
28
1
 
0
 
! Отговори
до 22 преди 12 години
Хубавата Мери, много странно съвпадение. Тази сутрин видях яхта с името Pretty Marry. И няколко часа по-късно виждам никнейм Хубавата Мери. Доста необичайно, все пак.
27
0
 
6
 
! Отговори
БАЙ ГРУЙЮ преди 12 години
Ама марсохода като закъса пак да не викате УАЗ-ката ми да го изтегли че ми омръзна вече да дърпам хамъри от плажа на дюните
26
1
 
1
 
! Отговори
До Iwan преди 12 години
Ти защото си писал много умни неща по темата. За колко време Фобос обикаля Марс? Станишката какво прави? Притеснявам се за него да знаеш.
25
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"В Банкя и да си приберат недоразумението !" И не забравяй да им пишеш кога ще ходиш в Банкя, та да те приберат навреме.
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
да кацне на луната,то същата работаняма смисъл да хабят горивото до марс
23
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В Банкя и да си приберат недоразумението !
22
5
 
4
 
! Отговори
re преди 12 години
Да ми кацне на Пишкервил.
21
0
 
7
 
! Отговори
Хубавата Мери преди 12 години
Еберсвалде или Гейл? Предпочим Еберсвалде - по мъжкарско е, а това Гейл си е нараво *** някаква.
20
4
 
10
 
! Отговори
re преди 12 години
Където и да кацне е в безопасност. Там крадливи комунисти и *** няма.
19
0
 
8
 
! Отговори
Ivan преди 12 години
Чета ви простотиите и се питам - защо като няма какво умно да кажете или споделите по темата, се чувствате длъжни да я *** с псевдохумура си!? Как пък не излезете от клишето за Боко, за Перник , за Б-я... Чак се чудя, че никой не е споменал Станишката още. Умните хора са казали, че мълчанието е злато, вие сте и *** и бедни, явно...
18
3
 
5
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 12 години
Операторите от НАСА да не се...губят,ами да...приземят марсохода до мояавтосервиз,който е единствен на червената планета.Имаме части за всичкимодели...марсоходи,местни и вносни,влючително и ЛАДА-НИВА(стар модел).Аз иедин непалски...шерп,дежурим непрекъснато.Него го взех,защото и той като мениздържа без вода и диша само през...кожата.НАСА да ни уведоми за деня накацането,за да се скрием в близката...пещера,ако нещо се...обърка.При такиваслучаи,резервните...части,са ни без пари.
17
1
 
5
 
! Отговори
Варноход преди 12 години
Могат да дойдат да го тестват в пресечките между Брегалница и Битоля във Варна ако искат. Мноооооооого е добър терена .. за марсоходи най-вече.
16
3
 
1
 
! Отговори
БАН преди 12 години
*** кай къде? В момента на околовръстното в долината МОРТ има огромно задръстване,а в кратера ХОУЛДЪН в момента се строи мол! А в местноста Еберсвалде се намира стадиона на мира където довечера ще се играе дербито МАРС-ЮПИТЕР и ИМПЕРИЯТА е отцепила района защото ива опастност от прелитащи извънорбитни камъни! Единственото удобно място за кацане е кратера ГЕЙЛ защото всички "кореняци" там се изнесоха на ПЛУТОНИЕВ БРЯГ и СВ..МЕРКУРИЙ на метеоритни дъждовни бани!