Краят на совалките застрашава космическото превъзходство на САЩ

Според астронавти в американската космическа програма цари пълно объркване
6 юли 2011 14:23,
42
Краят на совалките застрашава космическото превъзходство на САЩ
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

В броените дни, оставащи до изстрелването на последната  космическа совалка, расте чувството за несигурност относно  космическото превъзходство на САЩ и за бъдещето на космическата  програма на НАСА, пише Ройтерс.

Ако всичко върви по план, петък сутринта ще бъде  изстреляна последната космическа совалка "Атлантис" на 12-дневна мисия до Международната космическа станция и с това ще бъде сложен краят на една ера в космическите полети с хора на борда.

Астронавти ветерани не крият опасенията си, че в  американската космическа програма цари пълно объркване, а с изпращането на совалките в музея ще започне и залезът на американското лидерство в космоса.

Един от високопоставените служители на НАСА не скри  критичното си отношение към "липсата на далновидна политика" и адекватно ръководство от страна на Вашингтон. Но на официално ниво ръководителите както в Белия дом, така и в НАСА, застъпват становището, че за Америка все още има светло бъдеще в космоса.

НАСА просто се преоборудва, твърдят отговорните лица, като припомнят, че космическото ведомство планира да използва бюджета от спрените совалки за разработката на космически апарати, които да пътуват отвъд 354-километровата зона на Международната космическа станция, недостъпна за совалките.

"Когато чуя някой да казва, че с края на совалките ще настъпи и краят на нашите полети с човек на борда в космоса, просто се питам тези хора дали не живеят ...на някоя друга планета", заяви миналата седмица ръководителят на НАСА Чарлз Болдън.

Според официални източници изпращането на совалките в музея ще удължи експлоатацията на Международната космическа станция до 2020 г., пет години отвъд бюджетните прогнози. Но това, което най-много притеснява космическите привърженици, е дупката във времето, която ще се очертае след  спирането на совалките и пускането на новата генерация  космически кораби.

"Всички станахме жертва на недалновидната политика на  Вашингтон спрямо НАСА и това се отразява на всички нас!", заяви  пред своя екип ръководителят по изстрелването на совалките НАСА Майк Лайнбах по време на една от последните тренировки миналата  седмица.

"Притеснен съм, че нямаме по-добро ръководство. През цялата история на нашата космическа програма винаги сме имали друг проект, на който да стъпим, след като предишният е приключил", добави Лайнбах.

НАСА отчита като голям успех построяването в орбита, главно благодарение на совалките, на Международната космическа станция - един проект, струващ 100 милиарда долара и обединил усилията през последните 11 години на 16 държави. Но след като изграждането й беше завършено, НАСА възнамерява полетите до нея за смяна на екипажите да бъдат поверени на частни компании, но никоя от тях няма да е готова за това преди 2015 година,
отбелязва Ройтерс.

Междувременно САЩ ще бъдат принудени да плащат на Русия, за да доставя астронавтите им на борда на станцията, като за всеки от тях цената е над 50 милиона долара.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
1
 
1
 
! Отговори
do 41 преди 12 години
Кой ти говори кой е първи, за да имаш превъзходство в определена област далеч не е задължително да си първи. Космоса е просто доказателство на думите ми.
40
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Краят на совалките застрашава космическото превъзходство на САЩ", те пък кога са имало превъзходство.1-ва орбита - съветско, 1-во животно горе - съветско, 1-ви сателит - съветски, 1-ви човек - Гагарин, 1-ва космическа станция - съвeтска.. най-дълъг престой в орбита - съветски.. Истината е, че америка не е била 1-ва в ищо - тя само краде мозъци, следователно всичко произтекло от това не е американско. Те само слагат етикети.
39
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
da 37 и сондите работещи по 40 години са мит, и марсоходите работещи години са мит, и заснемането на луната триизмерно е мит и хъбъл е мит и т.н. и т.н. В чугунените ви тикви реална е само водката.
38
2
 
3
 
! Отговори
Striker преди 12 години
rasate ти колко си ***, не е истина...
37
10
 
4
 
! Отговори
rasate преди 12 години
Американското превъзходство в космоса е мит-всичко е пропаганда.Хамериканците са кацнали на Луната-пълен блъф-всичко е световна манипулация.Ако бяха кацнали-да бяха продължили да кацат-а не да спрат програмата Аполо.Що не кацнат сега,а !?След 15 години-като кацнат жълтурите на Луната(ако кацнат разбира се) ще се види.Поздрави.
36
5
 
2
 
! Отговори
до 31 преди 12 години
Китай са дали много повече от САЩ...Нещата,които си изброил са ги дали европейците,не САЩ!
35
6
 
5
 
! Отговори
до 34 преди 12 години
Това са им аргументите на пияните мужички. Нито един факт, нито едно доказателство нито един смислен аргумент, просто нареждат като каруцари от Руските степи.
34
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Жалките близачи на афро-американски ***, пак ръсят обилно слюнки по мониторите си, ха ха ха, неудачници!САЩ се провалиха, щото и там има вече много неудачници!Предимно латиноамерикански и ***!НАСА реже бюджет и оставя само няколко проекта!В Сената вече постъпил новия план за НАСА, в който една специална група е решила - James Webb, да се реже за скрап, след като от заплануваните 2 млрд. е струвал 6 и искат още 1,5, ха ха ха...А В Сената от наука не отбират, а само от пари.
33
0
 
4
 
! Отговори
Василев преди 12 години
Какво *** топли кой ще има космическо превъзходство?Всеки гледа да го сложи накрая на моята родина!!!
32
3
 
7
 
! Отговори
Продължение на 31 преди 12 години
ай ся ти ми кажи...кво са дали на света Руснаците...освен калашника и водката?опс sorry постоянно дават на западна европ..няма и минута без да си зависим по някакъв начин от Американско изобретение...тръгнал да обяснява че не са дали нищо на света!!!***...!!!.......
31
3
 
7
 
! Отговори
до 24 преди 12 години
какво са дали ли?Електричеството,Телефонът,Интернета,Телевизорът,Компютърът,Кинокамерата,Радиото,Транзистора,Микровълновата фурна,Никел-цинковата батерия(тая батерия с която ти работи телефона или цифровия апарат.)Самолетът,Банкоматът,Найлонът,Видео игрите,радиовъглеродно датиране,Изкуствен неврон,Изкуствен пейсмейкър,Автоматична скоростна кутия,Дъвка,Кредитна карта,Факс машина,Интегрална схема,Лазер,Принтер...тва е само малка част...всичко е Madi in USA...
30
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Космическото превъзходство на САЩ е очавадно дори за най върлите руски колхозници по ***, но далеч не го елиминират. И да липсата на совалките застрашава превъзходството на САЩ, но не го елиминира. Машините и сондите на НАСА са достигнали и изследвали там където не са достигнали и руските пияни фантазии.
29
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
колос на глинени крака - имаш ли си гадже? ***
28
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
24добавенмозъка ти е доста мекСАЩ е най-великата държава в човешката история. Знаеш ли от колко декади разни *** и предвиждат колапс? От поне 6
27
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
те ако им застрашаваше нещо нямаше да си спират совалките истината е, че още не сме пораснали за космоса и е добре да си седим на земята
26
2
 
1
 
! Отговори
Цонев преди 12 години
грешка..на 23 имам предвид...
25
1
 
4
 
! Отговори
Цонев преди 12 години
24, стига писа простотии за телескопа...поне това не са го спряли за 2018 остава...
24
6
 
8
 
! Отговори
Ц.Ц. преди 12 години
Америка/САЩ/ е колос на глинени крака. Това се видя на 11 септември. Освен СПИН-а, атомната бомба и тоталния шпионаж, какво друго са дали на света?
23
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Съвсем прясна новина от последните минути - дърпат шалтера на обсерваторията James Webb, ха ха ха ха ха....Като казвам че НАСА стягат коланите, да не говорим че последните статии във Space., точно за това говореха - режат проекти и съкращават финансиране, оставят само няколко, броят се на пръстите на едната ръка!Кофти тръпка, а близачи...?
22
5
 
7
 
! Отговори
Светльо преди 12 години
Годината е 2025. На Луната се спуска космически кораб. От него излизат едни хора с жълта кожа в скафандър... Виждат нещо на повърхността, когато го погледнат - било американско знаме.. Оставят го на мястото и продължават напред.