Германия отложи въвеждането на нов тип скенери по летищата

Устройствата се посрещат с недоверие по света
31 авг 2011 23:31,
4
Германия отложи въвеждането на нов тип скенери по летищата

Властите в Германия отложиха въвеждането на нов тип скенери за пътниците по летищата, след като е било установено, че произведените в САЩ устройства с радиовълни предизвикват прекалено много неоснователни сигнали за тревога, съобщи ДПА.

Организации, защищаващи личността от посегателства, оглавиха възраженията срещу новите устройства, които изискват от пътниците да престояват по няколко секунди в кабина, докато скенерът ги проверява за укрити в дрехите им оръжия и експлозиви. По-ранна модификация на тези устройства генерираше изображение на човека чисто гол.

Германският министър на вътрешните работи Ханс-Петер Фридрих разпореди да бъде прекратено тестването "на живо" на скенерите, тъй като анализите показали, че те хвърлят подозрение върху прекалено много пътници, у които впоследствие не бива открито нищо подозрително.

В тестовата фаза в Германия два "антитерористични" скенера са функционирали в продължение на 10 месеца на летище в Хамбург, като 800 хиляди пътници са предпочели да минат през тях, вместо да им бъде извършена лична проверка от охранител с ръчно устройство.

Тестовите устройства в Германия са модифицирани, така че върху дисплея не се появява голо изображение, а само схема на човешкото тяло, върху която с цветни петна са маркирани местата, където може да се укрие нещо.

ДПА, цитира неназовани източници, според които при изпитанията на хамбургското летище 49 на сто от пътниците са били регистрирани като подозрителни, въпреки че не са носели нищо опасно у себе си. Други 15 на сто наистина са носели нещо забранено в джобовете си, а 5% от случаите са останали без обяснение. Едва 31 на сто от преминалите през кабината са получили "зелена светлина" да се качат на самолета си.

Въпросните скенери се посрещат с недоверие по света, а германците се отнасят с голямо подозрение към тях, посочва ДПА. Тези устройства обаче вече функционират в Холандия при далеч по-малко медиен шум, допълва агенцията.

 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: Германиялетищескенери
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Стан - "Някой хора"???? Наблегни по-скоро на образованието си.
3
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Поредното станинско изобретение сега току виж си спретнали и те някой атентат и как бързо ще се наложат тия кабини и не през, 1 а през 3 ще се минава няма мърдане от Ротшилд и корпорациите.
2
2
 
9
 
! Отговори
Стан преди 12 години
Някой хора се опитват да се правят на интересни, но явно не се получава! Относно новината, мисля,че всеки има право на избор, Аз бих наблегнал на човешкия фактор и няма да мина през такъв скенер..
1
12
 
2
 
! Отговори
бива преди 12 години
Абе верно ли,че сичките милиционере са воаьори?Мен ми е кеф да ми опипват керестето служителки в униформи и по пет пъти се връщам .Ако знаят и чалъми с фелацио може да забравя да излетя!