Дирижаблите се завръщат

Ново поколение въздушни кораби ще превозва товари по света
7 сеп 2011 12:21,
19
Дирижаблите се завръщат
Изображение: NASA Ames Research Center

Дирижаблите ще се завърнат в небесата благодарение на проект на НАСА, целящ да революционизира транспорта на стоки по света, съобщи "Дейли телеграф".

Американската космическа агенция разработва ново поколение въздушни кораби, които ще заменят камионите, влаковете и корабите като товарни средства.

Първият прототип на дирижабъл от ново поколение се очаква да полети догодина. Ръководителите на проекта вярват, че до края на десетилетието новите въздушни кораби, способни да носят стотици тонове товар, ще се превърнат в обичайна гледка.

Въздушните кораби се завръщат в небесата 75 години след инцидента с дирижабъла "Хинденбург", сложил край на ранната ера на този вид транспорт. Завръщането им е възможно благодарение на развитието на материалите и напредъка в областта на аеродинамиката.

Прототипът на новия въздушен кораб се разработва от калифорнийската компания "Aeros". Фирмата е създала нова система, която позволява дирижаблите да се задържат във въздуха, без да се налага да се поставят или свалят баластни вещества, както се е практикувало в миналото.

Новите въздушни кораби, начело с прототипа "Aeros Pelican", ще бъдат оборудвани с резервоари за компресиран въздух. Чрез тях ще се поддържа количеството на хелия, необходим за регулирането на височината на летателния съд.

Инженерите освен това са променили наподобяващия пура дизайн на старите цепелини и са придали на новия дирижабъл по-плоска и аеродинамична форма.

Въздушните кораби се използват масово в началото на 20-и век. След редица инциденти, като катастрофата на "Хинденбург" в Ню Джърси през 1937 г., в която загиват 36 души, те губят своята популярност.

 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
2
 
! Отговори
Онанимен преди 12 години
С нетърпение очаквам новото HD порно на Nessa Devil и Alexis Love в дирижабъла...
18
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В БГ има само комплексирани комплексари! мн сте зле
17
1
 
1
 
! Отговори
Maraba преди 12 години
За товарни цели....трудно у нас.Я си представете минава това чудо на Столипиново...дали ще оцелее?
16
1
 
3
 
! Отговори
алхимика преди 12 години
Немски дирижабли са минавали над България между Балканската и Втората световна война.После тая технология неоснователно беше захвърлена и забравена заради високите скорости на реактивните самолети.Без да се държи сметка за икономичност,ефективност и екология.
15
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На този който търсел жаби му казвали дирижабъл
14
1
 
3
 
! Отговори
p преди 12 години
Май всичко е забравено старо и откриването на огъня и всичко останало , щото кой се сеща кога е открит огъня или колелото , а може би компютъра и интернет също. Не е лошо да прочетете за виманите .
13
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Винаги ми се е искало да видя дирижабъл в небето. :(
12
1
 
14
 
! Отговори
Дядо 130 преди 12 години
И на тях ще пише made in China
11
9
 
6
 
! Отговори
До 10 преди 12 години
"Всяко ново нещо е...заВ(a)(ра)веното старо !"Глупости. Откриването на огъня, не е никакво забравено старо. Откриването на колелото не е забравено старо. Откриването на електричеството не е забравено старо. Изобретяването на двигателя с вътрешно горене не е забравено старо. Изобретяването на самолета не е забравено старо. Изобретяването на компютъра не е забравено старо. Изобретяването на интернета не е забравено старо. Нужно ли е да продължавам?
10
7
 
5
 
! Отговори
Някой преди 12 години
Всяко ново нещо е...заВ(a)(ра)веното старо !И както казват руснаците...Ще поживеем и ще видим...А между другото, ще има какво да се види.....Ама това е за тези на които им е писано....
9
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Tuka mnenie na vse razbirashti hora :D abe ia si syrbaite rakiata i rupaite salatata ne davaite mnenia za neshta koito sa vi strashno dalechni :) nazdrave :D
8
6
 
6
 
! Отговори
do 2 преди 12 години
Haide sega procheti kakvi *** si napisal i kaji dori kato anonimen struva li si da se izlagash kato kifladjia?
7
8
 
7
 
! Отговори
do 2 преди 12 години
kato si takyw specialist otidi ti da konstruira6 sowalki, mngoznajko.
6
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Скоро ще се придвижваме и с балони супер стига с тези самолети
5
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Скоро ще се придвижваме и с балони супер стига с тези самолети
4
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
samo tova lipsva6e na nebeto.
3
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До #2NASA си бяха направили много хубаво совалките - за толкова много години и толкова много полети, имаше само няколко инцидента.Все пак открития космос е доста негостоприемно място.
2
27
 
10
 
! Отговори
текник от НАСА преди 12 години
***-са една совалка не могат да направят като хората, сега дерижабли ще строят. Те без това за друго не ставам, а само да надуват балони. В ***-са за да завият една круша им трябват 100 000 специлиста и един техинк по поддръжката.
1
11
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ае пак дрън-дрън *** шоу да става. Непременно изведнъжка щот НАСА е и сичкото е тип-топ....Я не заблуждавайте хората така първично и невежо че германците ше ви се разсърдят завинаги понеже имат много и много проекти за дирижабли по които работят от много години....НАСА казала и хоп вече фърчт дирижабли разбираш ли....