Авторски спорове около колажа в памет на Стив Джобс

Студент от Хонконг се брани срещу обвинения в плагиатство
Обновена: 11 окт 2011 16:19 | 11 окт 2011 16:19,
35
Авторски спорове около колажа в памет на Стив Джобс
Джонатан Мак с произведението си. Снимка: Reuters
Джонатан Мак – 19-годишният студент от Хонконг, който се прочу в целия свят с меланхоличния си колаж в памет на починалия създател на Apple, се бори с обвиненията, че е изплагиатствал идеята. 
 
Студентът по дизайн е категоричен, че не е видял подобна идея, преди да направи колажа със силует на Джобс върху логото на компанията на черен фон.
 
Много потребители в интернет обаче заявяват, че първият пуснал подобна снимка е базираният във Великобритания дизайнер, известен във виртуалното пространство като Raid71. 
 
„Преди да се заема с колажа, направих всичко възможно, за да се уверя, че няма нещо подобно. Не съм видял работата на Raid71, но в същото време не отричам, че той е стигнал първи до идеята. Просто двамата сме стигнали до един и същ проект независимо един от друг”, коментира Мак. 
 
Двете лога в памет на Стив Джобс все пак се отличават. Това на британския дизайнер е с черна ябълка на Apple, а Мак залага на традиционното бяло. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още по темата: Стив Джобс
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
2
 
! Отговори
Ех, смешници ... преди 12 години
Изглежда всички хейтъри тук сте едни смешни ***, бездарници и пишман-разбирковци. Липсва ви каквато и да е култура, дори обща! Запознайте се с някои от фактите, като гледате "Triumph of the nerds", например. Друго освен да фантазирате глупости и да плюете - не можете. Ясно ни е защо - жалък живот, липса на ценности, липса на култура и т.н. , но хайде моля ви - да не ви четем постоянно безмозъчните коментари. Лекувайте си церебралната недостатъчност на друго място!
32
3
 
12
 
! Отговори
Малък преди 12 години
Всъщност всички се чудят какво е направил и го свързват само с iPod и iPhone, а основното, което дължим на него е създаването на първия персонален компютър. Този човек има основна заслуга компютърът да влезе във всеки дом. Той има заслуга вие всички дето не знаете какво ползвате благодарение на него да можете да седите сега и да пишете глупостите си.Всеки човек си има добри и лоши страни - никой не е идеален. А ние всички сме толкова малки и дребни в сравнение с него, че по-добре да си траем.
31
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Общо взето почти нищо не се знае за личния му живот. Защо ли ? Ами защото е бил кофти човек - раздразнителен, неприятен, студен. Недейте да си правите изводи само от няколко нагласени речи и представяния. Чак пък идол....... има и други хора, които са допринесли за развитието на човечеството - здравеопазване, лекарства и така нататък.... Но те не се рекламират и не се продават на масовия потребител и не са известни...... а ползите от техния труд са милиони пъти по-големи......
30
14
 
6
 
! Отговори
иво преди 12 години
Стив Джобс се е отрекъл от собствената си дъщеря и няколко години не е искал да я признае като е била малка. Казвал, че бил стерилен. Смяяятайте за какъв човек си говорим. Пълен *** !
29
4
 
2
 
! Отговори
до Anonymous преди 12 години
Затова първо се интересуваш и четеш, а после пишеш. А не обратното - първо плюеш и който не е съгласен с теб да ти 'обяснява' и да опровергава подозрителни 'факти', които споменаваш.Самият факт, че сравняш Mac с хирург, говори достатъчно.
28
2
 
4
 
! Отговори
Цонка преди 12 години
Абе 'ора, какво се занимавате да коментирате някаква статия.Всеки с мнението си, всеки с проблемите си...що не отидете да си вършите работата....? :D Хрантутници...Браво на Джобито, ама умря, какво да направим сега....станалото - станало!
27
3
 
5
 
! Отговори
Anonymous преди 12 години
Като говорим за ревюлюционери, не мислиш ли, че хората измислили първия микрочим, компютъра Ениак, екипите в IBM през 60-те са изиграли значително по-голяма роля от Стив Джобс? И не, не е измислил компютъра Стив Джобс, също и мишката не е измислил той (Xerox) и все пак, някой ще ми каже ли какво е направил и колко деца има и как се казва жена му, нали го познавате толкова добре.. или май само речта му сте гледали в YouTube?
26
3
 
4
 
! Отговори
Anonymous преди 12 години
За какво "хейтване" говориш? Така и никой не ми обясни какво е направил с 3 прости думи; с изключение на, признавам, блестящия маркетинг и да накара хората да си купуват неща от които нямат нужда. Хората кацнали на луната, изпратили сонда отвъд слънчевата система и обратно и по-важното - конструирали я, са мисля на светлинни години по-значими. Един хирург, който отваря хората и ги зашива е по-значим, а не облия мак с процесор Интел И3 и 4ГБ рам!
25
15
 
3
 
! Отговори
:) преди 12 години
И нека сега всички поклонници на Стив да отидат да целунат студения му вече ***.
24
6
 
5
 
! Отговори
До 10 преди 12 години
Според мен да, по велик е. Все пак и Хитлер и Сталин са номминирани за нобелови награди, а кацането на Луната е поставено под въпрос.Освен това от коментара ти си личи, че не си пипал Mac и опредено не си запознат особено с работата на Стив Джобс.В крайна сметка злобата и т.н 'хейтване' са признак на слабост и неувереност.Жив и здрав да си!
23
2
 
4
 
! Отговори
:) преди 12 години
Точно това си говорихме преди 1 седмица с колеги от ИТ бранша, че когато Бил Гейт умре, само близките му ща тъжат за него... за ралика от Стив Джобс.Не, че е смешно, никак даже, но 18 ми направи впечатление.Иначе относно логото, и аз първо го видях постнато от Raid71. Но явно винаги има хора, които търсят облага от чуждата трагедия.iSad
22
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
*** на всички, които само хейтвате, Стийв е бил достатъчно интелигентен, за да "мисли различно", както той самият казва, само можете да си мечтаете някога да разберете и частица от това...
21
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
*** на всички, които нареждате, няма хора *** на всички, които само хейтвате, Стийв е бил достатъчно интелигентен, за да "мисли различно", както той самият казва, само можете да си мечтаете някога да разберете и частица от това...
20
4
 
11
 
! Отговори
стратег до 17 преди 12 години
Те обстоятелствата постоянно се стичат навсякъде и за всеки, но само някои могат да ги хванат.Очевидно милионите програмисти в Индия не могат да заменят такива като Джобс. Иначе щеше да има 100 такива като Епъл, още преди 100 години."възскъпи играчки" - ама конкурентният натиск на Епъл прави и твоя телефон по-добър и по-евтин, отколкото ако го нямаше Джобс, нали?
19
6
 
15
 
! Отговори
макинтош преди 12 години
Когато постигнеш една милиардна от това, което е постигнал Стийв Джобс, тогава го коментирай тези, които му се възхищаваме и почитаме. Дълбок поклон г-н Джобс, ще липсвате на всички!
18
16
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всички Джобсо-поклонници приличате на онези амазонски племена, които строят статуи на "белия човек" и им се кланят...
17
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Представям си какъв ще е медииния отзвук като умре Бил Гейтс и колко човека ще се самоубият за да са с него в рая хахаНали всички ще умрем.
16
6
 
11
 
! Отговори
Програмист преди 12 години
Щом мислиш, че програмистите се ринат с лопата, ясно ми е ти какъв си експерт и стратег. Всичко/Успехът е въпрос на стечение на обстоятелствата и много усилия, не си мисли, че Стив Джобс има нещо по-различно от теб в мозъчната кутия. Пича даже не е завършил колеж. Не ми допада това, че не е дал нищо за благотворителност или обща кауза (облите възскъпи играчки не са нищо революционно)
15
13
 
10
 
! Отговори
стратег до 15 преди 12 години
пограмисти има с лопата да ги ринеш - важни са гении като Стив Джобс да движат нещата напред - като хем виждат бъдещето, хем сами го определят!
14
5
 
20
 
! Отговори
  преди 12 години
Освен това Стив Джобс, може и да е измислил нещо, но са го направили безбройни екипи от програмисти и инженери и после са ги сглобили китайците от Фокскон... вижте в youtube foxconn factory за новия айфон