Фалшиви таблети наводняват пазарите

Ментетата са средно с близо 70% по-евтини от оригинала
1 ное 2011 19:01,
36
Фалшиви таблети наводняват пазарите
Снимка: Reuters

Успехът, който таблетът iPad пожъна, се оказа успех не само за производителя Apple Inc. Той привлече и хиляди фалшиви и имитаторски продукти, отбелязва Bloomberg.

Само в един-единствен ден през юли за продажба в 23 сайта за електронна търговия са били обявени почти 18 000 фалшиви или имитиращи iPad и таблети с Android продукти, показва анализ на базираната в Сан Франциско компания MarkMonitor Inc., която помага на фирмите да защитават брандовете си.

Таблетите може да са нелегални, ако например имат някъде логото на Apple, и често не работят добре и са без гаранция, казва Фред Фелман, главен маркетинг директор в MarkMonitor. Имитаторските продукти и тези, които са заподозрени, че са фалшификати, събрани в проучването на MarkMonitor, са били предлагани от повече от 5 000 търговци, повечето от които базирани в Китай.

Копираните iPad устройства могже да се разпространяват по време на предпразничния сезон в края на годината, тъй като заради икономическия спад купувачите тръгват на лов за изгодни цени. Това създава повече конкуренция за Apple, дори ако много потребители купуват само таблетите защото те вярват, че получават истинските устройства на ниска цена.

„Предимството на Apple в неговия софтуер обаче е трудно да се възпроизведе“, казва Франсис Сидеко, анализатор в изследователската фирма IHS Inc.

„Той може да бъде копиран само до определено ниво“, казва Сидеко. Но фалшивите таблети например не може да се свързват с iTunes и App Store на Apple, като по този начин губят функционалност. Говорителят на  Apple Тръди Милър отказва коментар.

Apple пусна своя iPad през април 2010 г. и устройството бързо стана вторият най-печеливш продукт на компанията след iPhone. Таблетът генерира приходи от 6,9 млрд. долара за компанията от Купертино през третото тримесечие от общите приходи в размер на 28,3 млрд. долара.

Устройството привлече и доста легитимни конкуренти, повечето от които използват софтуера Android на Google Inc. Amazon.com Inc. също навлезе в конкурентния, но печеливш пазар навреме за предколедното пазаруване. Компанията ще пусне в продажба струващия 199 долара таблет Kindle Fire по-късно през този месец в намерението си да подкопае продажбите на iPad, чиято цена започва от 499 долара.

Все по-често фалшификаторите се концентрират върху мобилните технологии, след като в продължение на години копираха лекарства, ръчни чанти, софтуер и други продукти. Таблетите са логична цел, защото според анализ на неправителствената организация Consumer Electronics Association те са сред един от най-желаните подаръци за Коледа, по-предпочитани от лаптопи, телевизори, електронни четци и конзоли за видео игри.

За да избегнат ментетата, купувачите трябва да се придържат към сайтове, които познават, съветва Фелман. Друг червен сигнал са драматично намалените цени. Фалшификатите на таблети от изследването на MarkMonitor са средно със 69% по-евтини от оригинала.

Вижте още икономически новини в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още по темата: iPadФалшиви таблети
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
там е работата, че въпросните китайски клонинги не си струват изобщо. Пример - телефон с 2 СИМ карти, 1:1 с HTC на външен вид, андроид, телевизор и не знам си кво още. Батерията му е супер жалка, явно и характеристиките са му колкото да тръгне андроида, трябва да черпиш ,когато тръгне GPS-а. Когато си купувате такива играчки, гледайте поне да се истински, тези имитацийки са мизерна работа.
33
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако китайския върши същата работа и струва 70% надолу, то значи 70% струват лиценза и марката. Е не е чудно тогава, че хората не искат да ги дадат тези пари, особено ако заплатат ти не е 3000, а 500 евро примерно.
32
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Май скоро ще станем излишният вид на планетата! Първо някой ще пусне човешки високотехнологичен двойник, а после пазарът ще се наводни с ментета... :)
31
1
 
1
 
! Отговори
Tракийски преди 12 години
31 , 100 % не е защото някой е достатъчно безмозъчен да си мисли ,че таблет означава ipad . Не е това бъди сигурен .
30
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нещо не му разбирам заглавието и текста.1во "Фалшиви"... едва ли, то си е таблет с Андроид2ро IPad на Apple не е с Аднроид3то За всеки влак си има пътници... И аз искам IPad, ама едвам събрах 300лв за Китайски. 4то Криза е и неможе аз да си свивам разходите, а бизнеса - не. Като искат повече хора да им купуват продуктите - да намалят цените
29
5
 
5
 
! Отговори
гост преди 12 години
Китайците с тяхните ментета на абсолютно всичко доведоха до кризата.Наводниха целия свят с всякакви стоки,включително и българските мартенички.И хората купуват ли купуват,а после берат ядове.Ама какво да се прави като едни ботуши струват 10 лева и си викаш 2 месеца да ги нося догодина ще си купя нови пак за 10 лева.Това е положението и така ще продължава.
28
3
 
13
 
! Отговори
ддд преди 12 години
Всичко което не е произведено в Китай е менте !!!
27
2
 
15
 
! Отговори
Mickey преди 12 години
26 , не дрънкай тъпотии бе! Пробутваш тъпните на бг-журналята правейки се на отворко:)199$ е САМО С ДВУГОДИШЕН КОНТРАКТ, най евтината версия! А че нашите търговци ввигат цените е вярно!Тази статия е типичен пример за скрита реклама на Епъл!Всички таблети идващи от Китай са имитации на Андроид с Андроид ОС , а не на Епъл! И имат достъп до андоид маркета! И м/у другото си заслужават цената с пъти повече от АйПада!
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Репликата на iPhone 4 - може да се купи от сайт за около 160 лева...
25
4
 
5
 
! Отговори
b преди 12 години
Оригиналните Iphone 4s дето се пробутва в България на цена от 2000 лева za nego w sa] se broqt 199 $
24
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тука или пишат вносители на ментарски стоки или хора нямащи си идея от технологиите. Това да не ви е мр3 плейър или телевизор или диск? Да няма значение дали е оригинал или не. Като няма да можете да ползвате една десета от функциите на оригиналните за какво са ви? Направо не си купувайте ни менте ни оригинал - най-много пари ще си спестите. Спомням си манията с ментетата на Iphone. На вид ОК, функционалност нулева, след седмица батериите им падаха за 40 мин. Същите *** ще са и тези
23
4
 
9
 
! Отговори
стг преди 12 години
какво значи фалшиви бе , да няма "оригинален" таблет с главно Т, кеф ти скъп кеф ти евтин какъвто ти върши работа това е положението
22
4
 
9
 
! Отговори
АДФ преди 12 години
БОЛИ *** ФАРА ......ДАЙ МИ ФАЛШИВО КАЧЕСТВОТО СЪЩОТО ЗА ПО НИСКИ ПАРИ ЛАПАЙТЕ БАХУРА.......МАРКАДЖИИ........
21
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Фалшиви таблети наводняват пазарите"STRAHOTNI SA!
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
AZ SI UVAJAVAM MOQT AI PUUD!
19
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бе то фалшива "Виагра " има, вие се притеснявате за някакви *** телефони с гъделичкатори на тях.
18
2
 
2
 
! Отговори
NIE OT BSP преди 12 години
ABE U NA6TE FIRMI NALI SA CHITAVI ---CHE GI PRODAVAME 3 PATI PO SKAPO
17
1
 
3
 
! Отговори
dcfv преди 12 години
днес гледах в американското костко /нещо като метро/ таблети самсунг галакси + 16гб памет само за 475$ без договори и т.н.
16
1
 
2
 
! Отговори
dcfv преди 12 години
днес гледах в американското костко /нещо като метро/ таблети самсунг галакси + 16гб памет само за 475$ без договори и т.н.
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Android 2.2 10 " за 70 паунда и ще умрете от кеф. Те всички джаджи се произвеждат в Китай. ЗаКиндъл не знам.