Motorola разочарова с ниски продажби

Въпреки коледните продажби производителят отчете приходи под очакванията
Обновена: 7 яну 2012 15:24 | 7 яну 2012 15:24, Бойчо Попов
11
Motorola разочарова с ниски продажби
Снимка: Reuters

Нарастващата конкуренция затруднява все повече американския производител на мобилни телефони Motorola Mobility. Компанията предупреди, че за четвъртото тримесечие може да има спад в приходите. Според предварителни данни извън щатските счетоводни правила (GAAP) Motorola отчита продажби за 3,4 млрд. долара.

По този начин концернът не успява да оправдае очакванията на Wall Street. Анализаторите очакваха приходи от около 3,88 млрд. долара. Заради силния коледен и новогодишен период последното тримесечие традиционно се счита за най-печелившо през годината.

Според данните компанията е доставила 10,5 млн. мобилни устройства, 5,3 млн от които смартфони.

Рентабилността е вероятно да бъде "умерена", заявиха още от компанията. Като допълнителен стресов фактор Motorola назова увеличените разходи за съдебни спорове, свързани с правата върху интелектуалната собственост.

Motorola ще обяви окончателните данни на 26-и януари.

В средата на август 2011 г. американският интернет гигант Google обяви, че е придобил Motorola за 12,5 млрд. долара. С най-голямото придобиване в историята си концернът иска да заздрави позицията си на мобилния пазар, където досега компанията бе позната преди всичко като оператор на мобилната операционна система Android.

По данни на Motorola транзакцията трябва да бъде приключена до началото на 2012 г.

Преди два дни концернът представи два нови бюджетни модела с операционна система Android 2.3 Gingerbread – MOTOLUXE и опростената версия на водо- и прахоустойчивия DEFY - DEFY MINI. Motorola обеща да пусне двата модела на пазара в Европа през пролетта, като не споменава конкретни цени, но описва моделите като „достъпни“. Днес компанията обяви, че на изложението CES, което започва на 9-и януари, ще представи нови устройства.

Вчера пък тайванският производител на смартфони HTC отчете първи спад в печалбата си от две години насам. Между октомври и декември 2011 г. компанията отчита намаление на финансовия резултат с 26% до 364 млн. долара при понижение от 2,5% в приходите до 3,35 млрд. долара.

Също вчера Samsung обяви, че очаква оперативната му печалба през четвъртото тримесечие да скочи със 73% благодарение на рекордните продажби на смартфони.

Още новини от света на комуникациите четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: Motorolaпазар на телефони
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
с. преди 12 години
Моторола е уникална марка!Имам няколко техни телефони на по 15-17 години,които работят и до днес!Сега да извадя стар така от шкафа и ще проработи без проблем!Да не говоря за супер яките им радиостанции и други продукти!Действително в пазара на мобилни устройства се намесиха много нови играчи,които изтласкват дори и Нокиа в ъгъла,но да се твърди,че Моторола са пътници е смешно!А Самсунг имат постижения безспорно,но лично аз не ги харесвам!Не ме кефи тая фирма!
10
4
 
1
 
! Отговори
sf преди 12 години
Скучна марка разработена за УСА. Имаха един хубав ГСМ Т280. Всичко друго им е скапано. Добре, че са държавните служби в УСА та да им дават поръчки за базови станции и радиостанции. Нокиа си е Нокиа. Това е.
9
3
 
0
 
! Отговори
SAMJANG преди 12 години
ne poznavate Samsung ... te proizvejdat i avtomobili !!!!!
8
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Samsung въпреки съдебните дела с епъл , пак са едни от най-добрите и печеливши компании
7
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
телефоните моторола вече не струват, ерата на смартфоните ги изтласка мног назад
6
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
моторола са пътници
5
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
секнаха ли кинтитееее, да ви видя сега
4
3
 
3
 
! Отговори
Raich преди 12 години
Първия ми телефон беше на "Моторола", взех я през 1997 година и още работи нищо че не го ползвам. Тогава лъжците м-тел все още ги нямаше и ползвах турски оператор.
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да сложат малко по реални цени,като за България!
2
17
 
6
 
! Отговори
преди 12 години
Че кой нормален човек си купува Motorola???Това го правят само хАмериканците!!!
1
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Все още имам пейджър на Моторола. Като Nokia 3310 е, и след 10 години пак си е същият.