Отломки от сондата Фобос-Грунт паднаха в Тихия океан

Първата руска междупланетна сонда бе изстреляна на 9 ноември 2011 г
Обновена: 16 яну 2012 07:03 | 15 яну 2012 21:22,
79
Отломки от сондата Фобос-Грунт  паднаха в Тихия океан
Снимка: Роскосмос

Отломките от руската космическа сонда Фобос-Грунт паднаха в 17.45 ч. по Гринуич тази вечер в Тихия океан, на 1250 км западно от остров Уелингтън край брега на Чили, предадоха световните агенции.

Фобос-Грунт е първата руска междупланетна сонда за последните 15 години. Тя бе изстреляна на 9 ноември 2011 г. от космодрума Байконур и трябваше да достигне луната на Марс Фобос.

Сондата застана на ниска околоземна орбита, но не можа да задейства двигателите си и да се отправи по траекторията към Марс.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
0
 
! Отговори
moonwalker преди 12 години
То тая работа да не е като да кацнеш на луната, да се разходиш и да се върнеш по живо-по здраво(ако някой вярва на холивудските кадри де)
56
0
 
4
 
! Отговори
Володя преди 12 години
До "До защо"Колега пиши си едно име за по-лесно обръщение. И аз не познавам Дончо Костов. Ел.инженер съм и много харесвам сайта на Светльо. Колко са хората които отделят време, труд и средства за да поддържат сайт. Ако и Вие пишете на космическа тема, моля посочете адрес. Поздрави и успехи.
55
2
 
0
 
! Отговори
До "защо?" преди 12 години
Драги "Зощо?". Защото е агресивен, *** и това, че си има хоби не го прави по-симпатичен. След като български биолог не знае кой е Дончо Костов, значи или, че е ***, та вдлъбнат или говори много зле за тези, които са го учили. Все едно - лош резултат. Но във форума е дразнител.
54
1
 
5
 
! Отговори
Защо ? преди 12 години
До анонимните , дето пишат срещу Светльо.От къде толкова омраза срещу колегата бре хора?Аз пък го харесвам, чета му сайта.|Поздрави на всички.
53
2
 
1
 
! Отговори
За "биолог" преди 12 години
Биолог, напълно ти вярвам. Не съм съгласен само с косвената ти оценка за БАН. Там има много свестни момчета. Не би ли ми казал, в кой институт се е скатал мърльото? Ще проверя всичко за него и ще го публикувам - статии, импакт фактор на статиите, личен импакт фактор и т.н. Предварително благодаря, ще чакам с кола на дупката тук. Хората трябва да знаят кой им говори.
52
8
 
4
 
! Отговори
биолог преди 12 години
Само да ви кажа за Светльо, та да спрете да му се чудите на изцепките - завършил е магистртура "Физиология на растенията" - в Биологическия факултет това е най-нежеланата специалност, имало е последните години 0-1 излизащи от тази специалност при поне 5 отпуснати бройки, това го записват неудачниците, невредили се в хубавите магистратури. При толкова стипендии по 1000 евро в Германия за биолози и търсене тук от фармацевтични компании той отишъл в БАН - правете си изводите!!!
51
11
 
9
 
! Отговори
смях преди 12 години
Крайно време е руснаците да престанат с опитите си да се правят на велика сила, щото цял свят им се подиграва, малко достойнство трябва все пак!
50
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
70Гледай позитивно на нещата. Фобос Грунт откри вода в огромни количества.
49
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Уж тръгна към Марс,пък уцели Тихия океан.Москвич с ремарке.
48
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
достоен и логичен завършек на невероятните и велики руски космически постиженияно водка винаги ще има независимо от поводаназдраве!
47
15
 
16
 
! Отговори
Дежурен снегорин преди 12 години
На москвича си му трябва бутане!
46
8
 
16
 
! Отговори
Задълбокумислен преди 12 години
Няма механик на борда, затова не стартираха двигателите.......не се научиха ,че Москвича за да върви си му трябва механик 6-ти разряд.......
45
8
 
9
 
! Отговори
Светльо преди 12 години
Вече за съжаление ми се спи и чета нещо сайта по диагоналната... не се казва "космолог" в конкретния случай, космологията е наука за същността на Вселената, за произхода, за еволюцията, за съдбата на вселената... По-скоро любител на космонавтика би било по-подходящо
44
9
 
10
 
! Отговори
Светльо преди 12 години
Един апарат на Европа пък ще трябва да използва спирачни ракетни двигатели и е по-комплексен. Освен това органичните езера на Титан са на повърхността, докато за Европа океанът от вода е под леда и трябва да дълбаеш на километри... ето такива фактори.
43
8
 
13
 
! Отговори
Светльо преди 12 години
Брех, брех, брех... значи си се ядосал. Ами аз как не се ядосах, като ТИ самият ми каза, че за 20 копейки нямам акъл? Изведнъж те наричам "***" и орева света... Аххх, това са тестовете на живота, които показват, че животът е суров. А той е суров наистина. А отговорът на въпроса ти е комплексен: защото атмосферата на Титан напомня на земната в ранните етапи от нейното развитие. Понеже има атмосфера, и то плътна, могат да се използват парашутни системи за кацане...
42
18
 
12
 
! Отговори
Светльо преди 12 години
По-полека с нервите, защото ти преброих всичките грешки: то бива ***, то бива атмосВера, то бива сигОрно... И не съм казал, че европейците са изпратили хора - а са изпратили на луната на Сатурн - Титан роботизиран спускаем апарат... Уж ми се подиграваше. Ха-ха-ха... Да видим сега кой на кого се подиграва, защото като влезе в област, която не познаваш, се изложи. Никога не е късно да станеш за резил...Айде, да не забравиш да ми нацвъкаш минусите преди да си легнеш :)
41
19
 
8
 
! Отговори
Светльо преди 12 години
Откритието на вода на Луната от индийската лунна мисия не е ли напредък за човечеството бе, ***?И какви са тия глупости за рутинни мисии... До този момент само Япония е провеждала междупланетна мисия по технологията "Слънчево плаване", което до този момент никой не беше провел успешно... И не ми казвай, че първото кацане на луна от Външната слънчева система - визирам Титан от Хюйгенс е направено от Русия или САЩ, защото е от ЕКА... Айде сега нацъкай минусите дежурно...
40
0
 
0
 
! Отговори
L'anonimo преди 12 години
А, сега забелязах финала на пост 38. Правилно е да се чете "датиготурщ...."
39
16
 
6
 
! Отговори
Светльо преди 12 години
Чака се само на Русия и САЩ ли?1. Забравяш успеха на японската лунна мисия "Кагуя" и на японската платноходка "Икарос" до Венера2. Забравяш успеха на индийската лунна мисия "Чандраян-1" (с български уред РАДОМ-7)3. Забравяш успеха на китайските лунни мисии - две на брой..4. Забравяш успеха на европейската космическа агенция с Хюйгенс, Марс Експрес...Колкото и да ти е неприятно, за космически изследвания отдавна не се чака само на САЩ и Русия...
38
1
 
14
 
! Отговори
Да чете Светльо! преди 12 години
Аз никога няма да стигна нивото на великия Дончо Костов, за когото въобще не си чувал. Просто - аз съм обикновен, средностатистически. А ти, лигльо не си никакън биолог, далече си от всяка "логия". Ако действително си взел някаква диплома, няма съмнение - с дамаджани, прасенца, Teacher's или направо сухо!

Спонсорирани публикации