Хакери са изнудвали Symantec за $50 хил.

След провала на преговорите кодът на Norton Antivirus бе публикуван в мрежата
Обновена: 7 фев 2012 13:08 | 7 фев 2012 13:03, Бойчо Попов

 Хакерската група Yamatough, която разполага с кода на част от антивирусния софтуер на Symantec, е поискала от компанията 50 000 долара, за да не публикува програмите в интернет. Става въпрос за програмата Norton Antivirus и софтуера за отдалечено управление PCAnywhere, уточнява Symantec.

Компанията се е съгласила на сделка, но при определени условия, които да гарантират, че след плащането кодът няма да попадне в интернет.

Symantec предлага да плати три месечни вноски по 2 500 долара, след което хакерите да докажат по неоспорим начин, че кодът е унищожен, след което ще получат останалата сума, съобщава CNET. „Вярваме, че ще приключите сделката честно”, пише служител на компанията в писмо до хакерите.

Непознатият, който се представял за привърженик на хактивистите от Anonymous, е поискал пари за първи път през януари, за да не публикува кодовете. Поддържането на контакта с него е било част от стратегията на прокуратурата. Говорителят на Symantec обаче отказва повече детайли, за да не навреди на текущите разследвания.

Според публикуваната кореспонденция обаче преговорите зациклили, а хакерите заплашили да публикуват изходния код на програмите в интернет. Последвала размяна на поредица от писма, включително и заплахи, а Symantec предложила като демонстрация на добра воля да преведе 1000 долара по сметка на хакерите.

След като двете страни не стигат до споразумение късно вчера хакерите публикуваха изходния код на PCAnywhere и Norton Antivirus в Pirate Bay.

Още новини от света на технологиите четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още по темата: кибер престъпност
Още от
Спонсорирано съдържание