Буй в морето генерира ток от вълни. Made in BG

Изобретението е дело на пловдивчанина от Царево Румен Урумов
26 мар 2012 11:10,
215
Буй в морето генерира ток от вълни. Made in BG
Схема на изобретението на Румен Урумов. Снимка: Личен архив

Дали по ирония на съдбата или пък точно навреме ден след като премиерът Бойко Борисов заяви, че проектът АЕЦ "Белене" навярно няма да го бъде, един българин представи своето изобретение за произвеждане на енергия от морските вълни.

Това не е шантав сценарий за фантастичен филм, а реалният проект на Румен Урумов от Царево. 

Цялото наименование на изобретението му, което вече има патент, е вълнови енергогенериращ буй.

Според неговия създател то ще е в пъти по-евтино от една вятърна перка и стотици пъти по-ефективно.

"Една шамандура, ако влезе в производство, ще струва не повече от 35 хил. лв. За сравнение един ветрогенератор втора употреба от най-малките струва 120 хил. евро. Друго предимство е, че буят произвежда много повече енергия", обясни Румен Урумов.

Освен това няма да е необходимо да се търси подходяща площ за шамандурата, тъй като тя ще е разположена на около 400 м навътре морето.

По изчисления на изобретателя при височина на вълната в Черно море средно между 25 и 35 см мощността на съоръжението е 1,1 мегавата.

"Поради ред съображения моделът, който е патентован, е с размер 3 метра в диаметър и е разчетено да произвежда 100 квтч електроенергия. Тези шамандури могат да бъдат на разстояние 5-6 метра една от друга", заяви Урумов.

Той допълни, че тестването на такъв прототип енергогенериращ буй е добре да се направи през всичките 4 сезона. А за самата направа на съоръжението са нужни 6 месеца.

След като е минал през 3-годишна борба, докато получи патент и всички разрешителни, сега предстои не по-леката задача да се намери финансиране за реализирането на проекта.

Изобретателят се е обърнал към всички възможни министерства, имащи отношение към проблема. Те обаче не проявили интерес.

От министерството на енергетиката му отговорили, че приливите в Черно море не са достатъчно големи.

"Това не е приливно съоръжение, а такова, което се влияе от височината на вълните. Дори не са разбрали за какво става въпрос. Насочват ме да търся европейски фондове. Ако ще е така, по-добре ще ми е да намеря направо европейски инвеститор", коментира изобретателят.

Към изобретението му вече има интерес от австрийска и турска страна. С него са се свързали и японци. Той обаче не иска, завладян е от патриотизъм, Румен е решен да реализира проекта си тук.

"Всички виждаме, че в България нищо не става и затова искам да направя нещо в страната си. Ако се реализира другаде, парите ще отидат в чужбина", казва изобретателят.

По думите му, ако буят се произвежда масово, той може да работи във всяка точка на света.

"В океана например големината му няма да е три метра, а ще е с размерите на сграда и ще произвежда няколкостотин мегавата. То може да направи световна революция в производството на електроенергия", допълва той.

Румен Урумов е родом от Пловдив, но от години живее в Царево. Винаги е обичал да майстори разни неща. Идеята за този проект се родила преди 14 години в града под тепетата.

Докато наблюдавал как дете си играе с пумпал, в главата му се зародила интересна мисъл.

"Хрумна ми, че цикличното движение на играчката го има и при вълните. В общи линии това е самото изобретение – пумпал, въртящ се в кожух, към който са прикрепени генератори", обяснява с прости думи сложното си изобретение Румен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


215
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
167
0
 
1
 
! Отговори
С. Урумова преди 10 години
За съжаление -- не дочака да реализира идеята си... В Новогодишната нощ ни напусна...
166
0
 
0
 
! Отговори
gkmihov преди 11 години
Изобретение с фундаментално значение за науката и енергетиката.Това, учени и лаици все още не могат да разберат, поради господството на заблудата, че гравитационното поле е консервативно. Както в прподължение на повече от 50 години, на базата на тази заблуда не могат да разбелат моето откритие "НАЛИЧИЕ НА УСРОВИЯ, ПРИ КОИТО ГРАВИТАЦИОННОТО ПОЛЕ НЕ Е КОНСЕРВАТИВНО" и ДИРЕКТНИТЕ ГРАВИТАЦИОННИ ДВИГАТЕЛИ ДО КОИТО В 1960Г. ДОСТИГНАХ.
165
0
 
1
 
! Отговори
АЗ преди 11 години
Колкото повече алтернативи за безопасно, екологично чисто производство на електроенергия се въведат толкова по добре за цялото човечество. Да не забравяме ,че всяка АЕЦ е потенциално рисков обект. Мерки по безопасност винаги се прилагат, но те не предотвратиха аварии като в чернобил и фукушима. Аварията по своя характер е непредсказуемо явление в техниката.
164
0
 
0
 
! Отговори
ЕдинДруг преди 11 години
Един Друг българин е създал технология за вятърни генератори и май работи има 17 филма и реални екерименти. Повечето не могат да разберът как работи ама ветрогенератора се върти. И е доста голям.youtube/watch?v=MkVjnwxISNAи той писал до премиера до президента и до министрството на енергетиката ама кой му вярва.
163
0
 
0
 
! Отговори
Аз преди 12 години
Има само един проблем, който не виждам да е решен - из морето няма жици. Как тока ще стига до брега (освен с магия)? Един ветрогенератор да пуснеш на земята си е ходене по мъките със всичките му разрешителни, че и сам трябва да си направиш свързването. Само попитайте колко излиза на сушата 1 км. електропровод с всичките му изисквания. А сега си представете колко ще струва да се направи високо напрежение в морето. Освен буя, е необходимо и електропренасяне. Иначе е все едно да направиш буй на Лун
162
0
 
11
 
! Отговори
Алекс преди 12 години
Като мислиш,че е толкова просто защо ти не патентоваш нещо.Или типично по български всичко което някой друг е направил е много просто та и ти можеш.Да,да ама не.
161
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
моделът, който е патентован, е с размер 3 метра в диаметър и е разчетено да произвежда 100 квтч електроенергия.---------------- Въпросът "за колко време" е съвсем резонен.
160
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Този "патриот" е толкова ***, че си мисли, че някой ще му повярва... "Изобретението" е елементарно, със сигурност има купища такива разработки. Не виждам какво има да му се патентова.
159
0
 
8
 
! Отговори
алекс преди 12 години
Много ми харесват коментарите на някой разбирачи.Въпросът е дали някой от тях някога дори на сън ще изобрети нещо.Ако незнаете за да се патентова нещо първо се пуска проучване,което не се прави само на територията на страната,а после се разглежда от учени от БАН.След като се види ,че ще работи се издава въпросният патент.
158
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Пък аз забелязах, че ако загрея вода в тенджера и не слагам в тенджерата разни неща за супа, се получава ТОПЛА ВОДА!Това е старо, нещо на руски четох на времето...
157
0
 
7
 
! Отговори
Предлагам ти .... преди 12 години
Тук не се зачитат и обичат такива като теб,за това направи всичко възможно да се изнесеш ,не чакай! !
156
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На нас ни е в кръвта да сме изобретатели, иноватори, математици, инженери и др. Жалко е как системата смазва всеки порив и всяка идея. Хора, на които Щатите биха дали виза, биха наляли пари за разработка на проекта, биха наляли пари за внедряване в производство и т.н. ... Тук всичко започва на хартия и така си остава...
155
0
 
21
 
! Отговори
eee преди 12 години
няколко булгари измислиха как да произвеждат евтино електричесто,как вода,вятър,изгаряне на *** става светлина и топлина,но министрите не ги интересуват такива проекти защото те защитават интересите на монополистите,вземат бонуси и всичко това е на гърба на народа....а колко е просто да патентоват няколко неща да отпуснат 5-10 млн. лв. за изграждане на съораженията и да решат много проблеми с *** и вдигане на цени...но те не мислят за народа!!!
154
14
 
4
 
! Отговори
Eli преди 12 години
Тая дума "буй" на помня на една друга трибуквена дума.
153
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Xvala i dalbok poklon pred takiva balgari
152
0
 
25
 
! Отговори
Кабули преди 12 години
Бягай, брат! Бързо бягай! Като всички онези кадърни българи, дето дадоха и дават живот на света, прогонени от анти българите, дето ни управляват от десетилетия наред.
151
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тц, тц, тц, държавата да не може да отпусне 35 000 лева за развитието на изобретение, което има потенциала да направи България известна. Хора като Урумов тук се броят на пръсти и вместо да се стимулира развитието и оригиналните идеи, се проявява пълен безинтерес. Да върви по чужбина човека и след като се реализира да се изсмее в очите на българското правителство, за това, че ще купуват ток от българско изобретение.
150
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен 2 преди 12 години
Колко ограничени хора има тук, просто не е истина! Човека е направил нещо хубаво и иска да го развива унас.Какво само плюете палячовци?Кой от вас е кадърен за нещо? Ставвате само за машинописи като ви гледам по цял ден драскате тука! Пловдивчанин от царево-кво делите хората на база откъде са и къде живеят! Затова България ще е ***, щото само плюете против всичко и всички, изхвърляте си *** на улицата, едно смислено нещо не сте направили в живота си. Стига с тази злоба хора!!!
149
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Мисли преди да пишеш. Ти *** ли си.
148
27
 
4
 
! Отговори
Попръцко преди 12 години
На нас пък ни спряха тока щото нямаме пари да си платим,и малкия измислил да си свети за домашните да пиши като си пали прадните,а ние с майка му го гледаме с насълзени очи ама от умиление ли или щото ни люти на очите ли незнам.Да го патентовам ли кво да правя?