Nokia може да продаде баровската си марка Vertu

Исканата цена за подразделението е едва 200 млн. евро
Обновена: 2 май 2012 13:43 | 2 май 2012 13:40, Бойчо Попов
7
Nokia може да продаде баровската си марка Vertu
Магазин на Vertu в Анкара. Снимка: Ройтерс

Изпадналият в затруднения финландски производител на мобилни телефони Nokia вероятно планира да продаде своята специализирана в производството на луксозни телефони марка Vertu. Според Financial Times инвеститорът Permira предлага около 200 млн. евро за подразделението, което произвежда украсени с благороден метал и скъпоценни камъни устройства.

Телефоните Vertu струват между 4000 и 200 000 долара. Някои включват и ексклузивно съдържание като тонове на звънене и обслужване от иконом, чрез който могат да бъдат наети частен шофьор с кола под наем, да бъдат резервирани ресторанти и хотели.

Nokia създаде отдела през 1998 г., за да се възползва от тогава бурно растящото търсене на луксозни мобилни телефони. По-късно той вече не бе част от основната дейност и беше разделен от стандартния мобилен бизнес.

Финландската компания не предоставя отделни резултати за Vertu. Въпреки това годишните приходи се оценяват на 200 до 300 млн. евро.
 

Говорител на Nokia е отказал да коментира статията, „както обикновено при слухове и спекулации“. Financial Times съобщи още през декември 2011 г., че Vertu е обявен за продажба. По това време вестникът писа, че Nokia е дала заданието за продажба на инвестиционната банка Goldman Sachs. Компанията очакваше от сделката приходи от половин милиард евро - много повече, отколкото сега се изисква.
 
В средата на април Nokia представи тримесечните си данни, които показаха, че продажбите са паднали с 40% спрямо предходната година. През тримесечието компанията обяви загуба от 1,34 млрд. евро. Главният изпълнителен директор Стивън Елъп заяви, че резултатът се дължи на „смесен“ прием на високия клас смартфони с Windows Phone. Пускането на пазара на марката Lumia остана далеч зад очакванията преди всичко в Западна Европа.
 
Впоследствие Fitch Ratings и Standard & Poor's през миналата седмица намалиха рейтинга на компанията. Това се случи по-малко от две седмици, след като агенцията за кредитен рейтинг Moody's понижи рейтинга на дълговите книжа на Nokia Corp с една степен до Baa3 (най-ниското инвестиционно ниво) заради силния спад в продажбите на телефони през първото тримесечие, довел до свиване с 35 на сто на приходите за същия период.

S&P и Fitch намалиха рейтинга на компанията от BBB- до BB+, а застраховките за защита срещу фалит поскъпнаха с 50 базисни пункта до 645 базисни пункта, сочат данни на института Markit. Това означава разходи от 645 000 долара годишно при закупуване на застраховки за 10 млн. долара срещу фалит на Nokia при сключване на 5-годишен договор.

Още новини за технологичните компании четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: NokiaVertu
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
2
 
! Отговори
до ха ха преди 11 години
Какви телефони с Windows си ползвал, г-н специалисте??!?! Приликата между Windows Mobile и Windows Phone 7 е само в първото име. Аман от "компетентни" списвачи...
4
2
 
0
 
! Отговори
ха ха преди 11 години
проблемът на новата линия на Нокия е ,че много хора ползвахме телефони с Windows и много трудно ще ме убедят да си купя отново такава ОС ,колкото и да ми я хвалят ....по скоро бих си взел Симбиан поне всичко си е както преди 5 години и няма да има разочарования (просто щото няма очаквания)
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Vertu е черна дупка. Кой купува телефони за 15000лв най-евтиния по време на криза?Тия 200 милиона евро за да се избият трябва да се реализират печалби за поне 300 милиона.А кой знае и колко дългове има предприятието.
2
0
 
6
 
! Отговори
Петьо-Евреи преди 11 години
Vertu и 20% от парите които искат за него не струва!!
1
1
 
5
 
! Отговори
miko преди 11 години
нокиа фалира постепенно поради некадърно управление ,да не говорим за тъпите финни без капка вкус,гъзара е много прав,то като е скъпо нека да излъчва малко вкус,малко да е по различно от другите.