IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start.bg Chernomore Posoka Boec Megavselena.bg
BGONAIR Live

Биск от омар, лучена супа, оризов пудинг с кокос: Гурме меню на борда на МКС

Готвач с 10 звезди Мишлен е проектирал ястия за пътуването на Софи Адено

EPA/БГНЕС

EPA/БГНЕС

Когато френската астронавтка Софи Адено пътува до Международната космическа станция (МКС) следващата година, тя ще се насочи към звездите – не само в небесен, но със сигурност в гастрономически план.

Адено ще вечеря не само с лиофилизирани основни космически храни, но и с френски класики като биск от омар, гъши дроб и лучена супа, приготвени специално за нея от готвач с 10 звезди Мишлен, обяви в сряда Европейската космическа агенция (ЕКА).

В менюто ще има и велуте от пащърнак и пикша, пилешко месо с боб и кремообразна полента, както и настъргано задушено говеждо месо с черен чесън, както и десерти от шоколадов крем с цвят от лешник, пудинг от ориз с кокос и пушен ванилия, както и кафе.

Храната, доставяна до МКС, трябва да отговаря на строги изисквания, пише The Guardian. 

“Всяка храна, доставяна до Международната космическа станция, трябва да е без трохи, лека и да се съхранява поне 24 месеца“, заяви агенцията. Повечето ястия са консервирани, вакуумно опаковани или лиофилизирани от набор от опции, предоставени от космическите агенции.

Съветският космонавт Юрий Гагарин държи рекорда за първия човек, ял в космоса. По време на историческата си мисия през април 1961 г. той се е хранил с основно ястие от говеждо месо и черен дроб, както и с шоколад, а ястията са били изстисквани от тубичка.

Но космическата храна е изминала дълга еволюция от пътуването на Гагарин с “Восток 1“ до наши дни. Пресни плодове и зеленчуци са достъпни за съвременните космонавти, макар и само когато нов космически кораб пристигне на МКС с провизии.

За разнообразие, едно от всеки 10 ястия се приготвя за конкретни членове на екипажа според личните им вкусове. Менюто на Софи Адено е разработено от френския шеф готвач Ан-Софи Пик, която е носител на 10 звезди Мишлен и е обявена за най-добра жена готвач от 50-те най-добри ресторанта в света през 2011 г.

Във Франция Пик е известна с това, че поема семейния ресторант Maison Pic във Валанс от покойния си баща, въпреки липсата на официално обучение, но впоследствие си възвръща третата звезда Мишлен, която дядо ѝ е постигнал за първи път през 1934 г. Шеф готвачът споделя, че е било “вълнуващо предизвикателство“ да разработи менюто, което включва четири предястия, две основни ястия и два десерта.

“Готвенето за космоса означава разширяване на границите на гастрономията“, каза Пик и добави: “С моя екип в моята лаборатория за изследвания и разработки приехме вълнуващо предизвикателство: запазване на емоцията на вкуса, въпреки екстремните технически ограничения.“

“По време на мисия, споделянето на съответните ни ястия е начин да поканим членовете на екипажа да научат повече за нашата култура. Това е много силно сближаващо преживяване”, споделя френският астронавт Софи Адено.

42-годишната Адено, бивш пилот на хеликоптер, е планирана да започне първата си обиколка на МКС през пролетта на 2026 г. По време на шестмесечна мисия, наречена “εpsilon”, тя ще изпълнява редица задачи, включително ръководени от Европа научни експерименти, медицински изследвания и поддръжка на станцията.

Движейки се със скорост от 28 800 км/ч на приблизително 400 км над Земята, МКС обикаля около планетата приблизително 16 пъти на ден, което може да направи трудно да се съчетаят часовете за закуска, обяд и вечеря.

Астронавтите обикновено се хранят три пъти на ден, като дневният им прием е ориентировъчен до 2500 калории. Поради специалните изисквания за поддържане на трайност и хигиена на храната, храненето на астронавт може да струва до 20 000 паунда на ден. Тъй като телесните течности се държат различно при нулева гравитация, космонавтите често се оплакват, че храната в космоса е безвкусна и искат пикантни вкусове, за да погъделичкат вкусовите си рецептори, като хрян и уасаби.

Редовното изискано хранене в космоса може би не е само научна фантастика завинаги. През април тази година ЕКА обяви проект за оценка на жизнеспособността на производството на лабораторно отгледана храна при ниска гравитация и по-висока радиация в орбита и на други планети.

Екипът, участващ в експеримента, заяви, че експериментът е първа стъпка към разработването на малък пилотен завод за производство на храни на МКС след две години, което прави 3D-принтираните и лабораторно отглежданите пържени картофи възможност за френските астронавти в бъдеще.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.
Новини
Свят
Водещи
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата