Бил Гейтс готви революция за тоалетните

В бъдещето те ще се захранват със слънчева енергия
Обновена: 15 авг 2012 14:52 | 15 авг 2012 14:52,
73
Бил Гейтс готви революция за тоалетните
Бил Гейтс Снимка: Reuters

След като направи революция в компютрите, Бил Гейтс готви същото за тоалетните. Неговата фондация ще отпусне нови средства за високотехнологични разработки в тази област, съобщават Асошиейтед прес и Ройтерс. Най-вероятно тоалетните на бъдещето ще бъдат захранвани със слънчева енергия.

Гейтс връчи приз от 100 хиляди долара на Калифорнийския технологичен институт за неговата разработка, при която се използват соларни панели, водата се рециклира, а твърдите отпадъци служат за енергиен източник. Основателят на "Майкрософт" и неговата фондация са обсебени от идеята за направата на нов вид тоалетни, които значително да подобрят хигиенните показатели в развиващия се свят.

Лошите санитарни условия при клозетите на открито причиняват смъртта на 1,5 милиона деца по света на възраст под 5 години. А западният тип тоалетни не са пригодени за бедните страни, тъй като те изискват комплексна канализационна инфраструктура и харчат много вода.

Поради тази причина Гейтс мобилизира учените по цял свят, за да измислят нови технологии в бранша, които не са се  променяли от пускането на първата тоалетна с течаща вода през 1775 година.

Фондацията "Бил и Мелинда Гейтс" ще инвестира допълнително 3,4 милиона долара за нови разработки. Според данни на ООН около 2,6 милиарда души не разполагат с тоалетни с  елементарни хигиенни изисквания, което прави около 40 на сто от населението на планетата.

В рамките на отпуснатите от филантропа средства бяха разработени доста иновативни тоалетни. Някои от тях използват микровълнови технологии, за да превърнат човешките отпадъци в електроенергия.

Други преработват урината и я рециклират отново в казанчетата. Трети превръщат твърдите отпадъци в дървени въглища. Целта на Бил Гейтс е тоалетната на бъдещето да функционира без течаща вода, електричество и септични ями, да не замърсява  околната среда и по възможност да използва енергията от отпадъците.

Тя не трябва да надхвърля разходи от пет цента на ден. Едни амбициозни условия, които не са много лесни за изпълнение, взети заедно.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още по темата: Бил Гейтстоалетни
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
2
 
6
 
! Отговори
Аларма преди 11 години
Човек като стане на възраст само тоалетни са му в главата.
39
5
 
6
 
! Отговори
Lavender преди 11 години
До Анонимен 3Едва ли е по-алчен тип от Гуруто на Епъл троловете. Този "алчен тип" поне създаде благотворителна организация да помага на хората а не да продава лъскави *** от серията i...
38
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До АнонименТоя "***" ти отвори очите да разбереш какво е компютър, ако този "***" го нямаше още щеше да да бъдеш с овцете на село и нямаше да знаеш какво е Фейсбук, Замунда, Скайп и т.н. Въпросният "***" дарява милиони на мислещи хора и хора който имат нужда от елементарни неща за който гъшият ти мозък няма толкова ресурси дори и да си помисли.
37
2
 
5
 
! Отговори
Lavender преди 11 години
До АнонименТова че ти не можеш са си подкараш принтера/скенера/драйвъра на графичната карта не значи че не става Линукса за нищо. Когато поработиш на малко повече системи а не само на Уиндоус и Убунту - тогава говори. Некъдърник!
36
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Този *** остави епъл и гугъл да му откраднат 80% от бизнеса, сега с *** ще се занимава. Нека му!
35
1
 
5
 
! Отговори
Мистър Пръц до 32 преди 11 години
А сега ще ти следи дирника колко торти снася на ден и ще продава информацията на големите корпорации! ..... "в Русия съм, в Русия съм...."
34
2
 
5
 
! Отговори
qwerty преди 11 години
И кой точно робува на Windows?~Linux User
33
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
продуктите наречени Линукс дистрибуции, да не би да стават за работа? Отговорът е НЕ! Първи огромен проблем е печатането, в частност с много от масовите HP принтери. Все още нямат добри драйвери. За синхронизация с телефон - забравяме! Мейл клиентите са като недовършени. Скенерите също не са обезпечени с необходимите драйвери. Повечето стандартни видео карти прегряват при платформите завършващи на ....унту! Заради тези и още много други неща - не плюйте по вездесъщия линдовс.
32
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Може да се настави електроен учебник за 100-лева. С два екрана единият да е с цифрова хартия а другият ТФТлсд. Като и двата са седем инча. И този с цифровата хартия да тъч. В постоянна памет да има вкарани достатъчно книги и ученици. БАН да прави учебниците, учениците само да ги качват. Но няма да го бъде. Ако бизнеса не печели от това. Така и с тоалетна без вода.
31
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Той е от цру. Уиндоус следи вашият компютър. И след като натрупаха пари от тази фирма, цру възлагат на този агент още задачи за които вече има доста не правителствени пари.
30
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Do 28 виждаш ли че нямаш креативно мислене , важен е принципа а не кокретиката , но ти не виждаш по далече от носа си.
29
3
 
16
 
! Отговори
. преди 11 години
сигурно не е цвеке за мирисане .... но евала все пак , че дава някакви пари за нещо различно от позлатени ферарита, скъпи яхти и т.н. каквото сме свикнали да виждаме от милиардерите....похвално е да имаш пари и да мислиш и за нещо друго освен за себе си...дай Боже повече такива милионери и милиардери...
28
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Така и трябва! Света да го запомни, като кенефения Бил!
27
5
 
3
 
! Отговори
WC-№1 преди 11 години
А па моя нужник има кантар и като се изонодеш ти показва колко кила си изакал.За сега е безплатно меренето на матриало.
26
0
 
3
 
! Отговори
benevolent преди 11 години
картелът на телекомите в БГ може да подпомогне проекта с материала, който създават. След регулацията на цените, започнаха да таксуват всяка започната минута, а не само първата - явно липсва всякаква конкуренция. Сега всички компании са свързани - Австрииците подкупвачи, БТК и другите спонсори на Уефски, и евентуално Дойче телеком, които заедо с австрииците подкупваха регулатора в Македония и платиха 150 млн. глоба.
25
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ъъъъм не позна.. Kubuntu 12.04 w/ Firefox 14 с kernel 3.5.1. Последния път когато проверих това не е Windows :)
24
3
 
3
 
! Отговори
wldia преди 11 години
Не плюем, плъшокът сам си се експонира:Ето как е замислил да "оправи" света:youtube/watch?v=U_Gi6cf-jiI&feature=relatedyoutube/watch?v=J4qJTQIHi6M&feature=related
23
12
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
да, плюете, плюете но всички сте с операционна система на Microsoft, и всички сте я теглили от торент тракери *** такива!
22
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 23 нали благодарение и на Уиндоус имаш възможността да зяпаш по цял ден в ютуб, това май го забравяш.
21
3
 
7
 
! Отговори
Granatomet преди 11 години
Скоро ще призвежда ваксини и нови вируси в т.нар.Технологичен парк в София.Познайте върху кого ще ги изпробва първо