BlackBerry размаха секирата

Канадският производител може да съкрати до около 40% от служителите си
Обновена: 19 сеп 2013 12:33 | 19 сеп 2013 12:33, Бойчо Попов
2
BlackBerry размаха секирата
източник: Reuters

Изпадалият в силна ликвидна криза канадски производител на смартфони BlackBerry очевидно подготвя сериозни съкращения на работната си сила. До края на тази година до 40 на сто от работниците и служителите ще загубят работата си, заявяват запознати с плановете източници, цитирани от The Wall Street Journal.

Съкращенията ще засегнат всички отдели, а съкращенията на работни места ще се проведат на няколко вълни. Няколко хиляди служители вероятно ще бъдат засегнати, става ясно от информацията. Бившият лидер на пазара търси начини да вземе под контрол разходите си и намалява своя бизнес, за да се конкурира по-добре с конкуренти като Apple и Samsung.

„Ще има допълнителни организационни мерки, за да гарантираме, че имаме правилните хора на правилните позиции, за да насърчим новите възможности в мобилните устройства", заяви говорител на BlackBerry, който не пожела да коментира по-точно слуховете за 40%-ни съкращения. За последно през март групата публикува данни за заетостта – тогава имаше 12 700 служители.  

Обхватът на планираните съкращения на работни места показва красноречиво колко далеч е паднала базираната във Ватерло, Онтарио, група. Преди две години BlackBerry по данни на IDC имаше около 17 000 служители и 14%-ен дял от пазара на смартфони в САЩ. В момента пазарният дял се е свил до по-малко от три процента .

За миналата година BlackBerry отчете загуба от 646 милиона долара. Продажбите са намалели с 40 на сто до 11 млрд. долара. Настоящата година започна не много по-добре: групата загуби четири милиона клиенти. За първото си фискално тримесечие компанията е на загуба от 84 млн. долара. Когато през идната седмица BlackBerry отново представи финансовите си данни, се очаква в оперативния бизнес отново да има спад. И за първи път BlackBerry няма да обяви данни за броя на клиентите си.

През лятото групата започна съкращения в по-малък мащаб, най-вече в продажбите и научноизследователската и развойна дейност. През последните години бяха елиминирани 5000 работни места. Част от персонала вече е бил информиран от своите ръководители за това по какъв начин новата вълна от спестявания и съкращения ще ги засегне, казва един от източниците пред WSJ.

В средата на август BlackBerry обяви, че специална комисия ще проучи стратегическите алтернативи, включително и продажбата на компанията. Бордът би искал да осъществи бърз процес по продажба, която би могла да бъде обявена дори през ноември, заявиха запознати с въпроса източници. Според финансови кръгове инвеститори са проявили интерес към части от дружеството, но не и към целия концерн.

Междувременно компанията иска да си възвърне пазарни дялове с новия си смартфон Z30 в битката си срещу Apple и Samsung. Z30, който постепенно ще влезе в магазините от следващата седмица, ще трябва да се конкурира с новия iPhone 5S на Apple и Samsung Galaxy S4.

Още технологични новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари