Европейците можело да сбъркат Sky със Skype

Интернет компанията може да бъде принудена да смени името си
Обновена: 5 май 2015 21:09 | 5 май 2015 21:03, Бойчо Попов
25
Европейците можело да сбъркат Sky със Skype
Снимка: Reuters

Между марките на британския телевизионен оператор Sky и услугата за интернет телефония Skype съществува възможност за объркване. Това гласи решение на Съда на ЕС в Люксембург от вторник (дело T-423/12, T-183/13 и T-184/13), предава DPA.

По този начин съдиите отсъдиха в полза на европейското патентно ведомство, което отказва да регистрира „Skype“ като марка след протести от страна на Sky. Sky е регистрирала името си преди Skype и с това има по-стари права. От канала твърдят, че като чуят Skype, потребителите могат да се объркат, че става дума за телевизията. Според BskyB има анкети сред аудиторията, които потвърждават това. Ето защо телевизионната компания оспори използването на търговската марка Skype на територията на ЕС, Индия, Норвегия и Бразилия.
 
Между двете имена има визуална, звукова и концептуална прилика, считат съдиите. Така например хората ще могат лесно да сбъркат думата "Sky" ("небе" на английски език) със "Skype". Освен това Y в "Skype" не се изказва по-кратко, както в "Sky". Очертаната като облак форма на думата "Skype" в логото на компанията дори усложнява въпроса от гледна точка на съдиите, защото зрителят още повече може да се заблуди и да се предизвика асоциация с термина „небе“ ("Sky").

По този начин Sky получи правни основания да се отбранява срещу името и термина „Skype“. Въпреки това американската компания може да обжалва решението на по-горна инстанция – в Съда на Европейския съюз.

Skype бе основан през 2003 г. от скандинавските софтуерни разработчици Никлас Зенстьом и Янус Фриис, а през октомври 2011 г. бе продаден за 8,5 млрд. долара на Microsoft. Британският телевизионен оператор подаде съдебни искове срещу интернет компанията още през 2005 и 2006 г. 

Oще технологични новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още по темата: Skype
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
Аз преди 8 години
България да подаде иск срещу марката Булгари (Bulgari).
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Веднага Европейския съд да се заеме със следващата неспраедливост- Да се отнеме "скай" от името на Люк Скайуокър! Чакайте, тогава от Джони Уокър ще се сърдят, оставете го само "Люк".Момент, създателите на "Щастливия Люк" ще ревнат, кръстете го "анонимен"!
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ха, че те като е така да съдят и телевизия СКАТ тия ***... :))А за тейи, които не знаят:Скай е платена телевизия от рода на НВО, има я главно в северозападна Европа. В същото време Скайп има над милиард потребители по цял свят и то много преди Скай да експандира извън мъгливата и противна Англия.
11
0
 
6
 
! Отговори
Валентин преди 8 години
Всичко което започва със скай, е нарушение на марката на някаква *** телевизия? Простотия до шия
10
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз никога не съм бъркал телевизия Sky със Skype. Явно не съм достатъчно куха безмозъчна лейка, за съм истински европеец, щом мнозинството бърка дотолкова, че чак европейския съд се е произнесъл.
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма българин, който да се обърка. Skype съдържа най-използваното определение за ***, а Sky си е пълна скука, хахах.
8
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
егати наглеците...за съжаление това е модерният бизнес, натискай за да не те натискат.
7
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тва като ДАРТ Вейдър и ДАР стрейтс :))))
6
2
 
7
 
! Отговори
wera преди 8 години
Аз откога казвам, че европейските политици са същите като българските. Ето, оказва се, че и европейските магистрати не падат по-долу. Бравос, както беше казал един нашенец преди век и нещо, хвала на таквизи магистрати.И да не беше чувал някой /като мене/ за тази телевизия, сега вече грешката е поправена.Ей хора, да вземем да си се върнем в България и да си я оправяме. По-хубаво няма да намерим. /това последното май беше тъпо, под въздействие на късния час е, да не се взема под внимание/
5
0
 
29
 
! Отговори
Петърчо преди 8 години
Благодаря на ЕС че ми помогна най-накрая да реша проблема с объркването ми всеки път като си пусна скайпа. Бе хем зная че уж скай е небе *** все се колебаех дали като цъкна на синята иконка ще си пусна скайпа или телевизора. Ужас ви казвам! Сега в чест на това че ЕС ме освободи от този ужасен кошмар ще си налея една ракийка и ще си направя салата от прави краставици за мезе. Така де смърт на правите краставици! И за тях огромно благодаря на ЕС!!!
4
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Капитализъм действие, бюрократична простотия в действие!В световен мащаб, никой не е чувал за тв sky, но за skype е точно обратното!Сега да внимават фирмите за ябълкови сокове!
3
0
 
47
 
! Отговори
:-D преди 8 години
Да му мисли Люк СКАЙуокър!
2
2
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Владея английски почти колкото Бареков но знам какво е Скай и Скайп. Скай е небе а също така и име на дезинформационна медия. Скайп го знае и баба на село но за Скай не е чувала..
1
1
 
36
 
! Отговори
xaxa преди 8 години
тия хора нямат ли си работа? :D