Нашенецът недоверчив онлайн, патил от измамници

Българинът рядко и пазарува в нета, няма излишни пари
12 май 2015 14:32,
28
Нашенецът недоверчив онлайн, патил от измамници
Снимка: Reuters, архив

Българите рядко пазаруват онлайн поради два фактора – ниската покупателна способност, както и недостатъчната интернет грамотност на населението. А и хората са скептични, тъй като са се сблъсквали с измамни сайтове, коментира за "Фокус" Георги Апостолов, координатор на Националния център за безопасен интернет.

"Хората са попадали на онлайн измамници, което ги кара да се отнасят с недоверие и скептицизъм вместо да се образоват малко по-добре как да избегнат рисковете в интернет", смята той.

Апостолов коментира още, че има много начини, по които хората могат да се подсигурят при плащане на стока или услуга по интернет, най-простият от които е името на фирмата да бъда проверено в мрежата, където хората оставят своите впечатления за всяка една, използвана от тях.

Друг начин да проверят потребителите дали един сайт е реален е да обърнат внимание дали интернет адресът започва с "https", където "s" означава, че връзката е сигурна. Също така трябва да се появи символ катинар, който удостоверява още веднъж, че сайтът е защитен.

Апостолов коментира още, че по данни на центъра - над 70% от хората у нас ползват интернет. Европейската комисия обаче ни нарежда на едно от последните места. Той коментира, че има разлика в методологията за измерване на достъпност на мрежата между западната статистика и тази у нас, откъдето идва и разминаването в процентите.

"Българите най-често използват мрежата, за да се информират за последните новини, особено младото поколение", каза още Апостолов. На второ място той постави използването на интернет за комуникация. Според Апостолов все още изоставаме в употребата на тази услуга в т.нар. "електронно правителство".

"Все още много малко услуги са достъпни през интернет. Все още се очаква резултатът от НАП за първата година, през която стана възможно онлайн да се подават декларации, чрез ПИН. Първите данни показаха, че това рязко е повишило събираемостта, ускори подаването на декларациите и много българи се възползваха от тази възможност", поясни Апостолов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
....... преди 8 години
Аз нямам излишни пари да давам на циг*ни и търговци по молове и битаци за надценени стоки.В интернет можеш да си купиш дрешки внос от Англия, Германия и други ЕС държави за по 10-12 лева тениска, 15 лева дънки. За техника да не говорим цените са в пъти по евтини. Купих си телефон дето по магазините струва от 520 до 680 лв (Мтел....) за 285лв със доставката. Стол от полша с тапицерия от естествена кожа дето по магазините е 600-750лв за 320лв със доставка. Да не съм луд да вляза в магазин !
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До dpПреди седмица получих пратка от Китай, но я бях поръчал началото на януари...
15
0
 
1
 
! Отговори
Kriko преди 8 години
Пазарувам много през ебай и чрез пейпал и няма проблеми по принцип , но се случва чат пат за дребни поръчки да не дойдат или пък проблеми с качеството, но със клеим се оправят нещата. Аз по принцип електроника повече от 100 долара не купувам , защото при дефект със сигурност гориш ти. Връщането на дефектни стоки са за твоя сметка и е рисково.Общо взето е на късмет.За дрехи и други стоки го няма този проблем.Успех !
14
4
 
6
 
! Отговори
dp преди 8 години
Най-големият проблем при пазаруването онлайн в момента е Бойковата администрация.Блокираха пощата от Китай, практически никой не си получава поръчките последните 3-4 месеца. Само аз имам 4 неполучени. Парите обратно си ги получава човек, а стоките - за без пари - явно отиват в поредния "китайски магазин" на приближена "фирма".Не беше имало такова безобразие от.... предишния мандат на сегашната милиционерска администрация.
13
6
 
0
 
! Отговори
Берлин преди 8 години
Аз пазарувам само онлайн, а и имам излишни пари.
12
0
 
2
 
! Отговори
??? преди 8 години
Какво пазаруване бе ? Парите за нищо не стигат !
11
3
 
0
 
! Отговори
citizen преди 8 години
"ИЗГОРЯЛ", що пишеш глупости?
10
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По интернет е по-лесно да се пазарува
9
4
 
5
 
! Отговори
атанас преди 8 години
Кога ще разберете, че това, че вие пазарувате по интернет, не означава, че това е практиката в България. По последни данни на Евро стат едва около 19% от българите пазаруват онлайн, в една Германия или Великобритания процентът е 80-90%. По принцип само Румъния има по-лоши показатели.
8
6
 
5
 
! Отговори
vall преди 8 години
Живея в чужбина.Тука всеки пазаува онлайн. И наистина колегата от първия пост е прав. В бг някой стоки са прекалено завишени, и е почти 50 процента по ефтино ако пазаруваш през интернет. За качеството също може да поспорим. В бг има мн турски икитайски стоки който продават по марковите магазини. Докато ако купиш от офицялна страница на даден продукт ти гарантират наистина и качество. Маратонките е един от малкото примери който могат да се дадът като такъв.
7
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като цяло българинът е с нулева култура за пазаруване онлайн. Кредитна карта, кешбек- не знае що е то. Paypal- забрави. От години пазарувам онлайн, от години не използвам пари в брой в 95% от случаите, когато харча нещо. Последната ми покупка- очила Carrera Champion. Отивам в оптиката, харесвам си, купувам от Ebay.co.uk същите за 220лв. при цена в магазините тук 550лв.. Същото с авточасти, масла, дрехи и каквото се сетите.
6
4
 
8
 
! Отговори
1 преди 8 години
"цените са много по-приемливи, качеството по-високо. Едни и същи маратонки.."Хем качеството е по-високо, хем "едни и същи" :) Сам си противоречиш. Да не говорим, че като дойдат маратонките и не ти стават точно, можеш само да се снимаш с тях. Или и ти си от тарикатите, дето мерят офлайн в БГ магазин и купуват онлайн, за да им е 20 лева по-евтино :) :) :)
5
1
 
27
 
! Отговори
WTF??????????????? преди 8 години
Какви измамници, какви пет лева? Пазарувам много често по Интернет и досега не е имало случай да бъда подведен. Е, ако се надяваш да си купиш оригинални маратонки за 30 лева, марков парфюм за 20 или швейцарски часовник за 100... сам си си виновен. 80% от българите просто нямат пари и не пазаруват нито онлайн, нито офлайн. Това е истината, колкото и да е гадна за всички нас !
4
0
 
7
 
! Отговори
авантата преди 8 години
На *** сметкаджията винаги му излиза през носа!
3
0
 
10
 
! Отговори
онлайн търговец преди 8 години
Попадали на измамници, защото при пазаруване търсят най-ниската цена. Никога не се интерсуват от това дали онлайн магазина е истински или бутафорен. Важното е бунаците да фанат ниска цена... ама нестава...
2
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Този въобще не е на ясно с търговията.Пълни ама пълни глупости.Дали е на ясно,че онлайн търговята бележи ръст от около 30-40 % на годишна база и тенденциите са от около 8 години.Аман от някакви анализатори които никога не са се занимавали с търговия.
1
1
 
17
 
! Отговори
optimist преди 8 години
Абсолютна лъжа и манипулация! От години пазарувам предимно онлайн от чужбина - цените са много по-приемливи, качеството по-високо. Едни и същи маратонки тук в магазина да са 240 лв, а в интернет са 130 лв...