Ако искате да сте щастливи, напуснете Facebook

Знаехме си: Социалните мрежи ни десоциализират
13 ное 2015 16:24,
15
Ако искате да сте щастливи, напуснете Facebook
Снимка: архив Reuters

Може ли отказът от Facebook да ни направи по-щастливи? Очевидно да. Екип от Института за изследване на щастието в Копенхаген е наел 1095 потребители на Facebook, за да проучи въздействието на социалната мрежа върху усещането за щастие, пише Quarz, цитиран от "Фокус".

Най-напред, изследователите са анализирали обичайното поведение на доброволците във Facebook и са установили, че за 94% посещението на мрежата е част от всекидневните им дейности. След това участниците са били разделени на две групи – едната е имала достъп до Facebook и е използвала социалната мрежа по обичайния начин, а другата е била накарана да се откаже от Facebook.

След само една седмица участниците от групата, принудена да се откаже от Facebook са съобщили, че се чувстват по-удовлетворени от живота си. Изследователите са установили, че 88 на сто от "напусналите" Facebook са се чувствали "щастливи" в сравнение с 81 процента от използващите интернет платформата.

Отказалите се от Facebook са се наслаждавали повече на живота, ядосвали са се по-малко и са се чувствали по-ентусиазирани. Тази група е отбелязала и увеличение в социалната си активност и удовлетворение от социалния си живот. При доброволците, които все още активно са използвали социалната мрежа е установена 55 процента по-голяма вероятност да се чувстват стресирани.

Учените предполагат, че тъй като Facebook показва най-доброто в живота на потребителите, хората се фокусират върху това, което другите имат и така се чувстват по-малко щастливи при редовно използване на уебстраницата.

Резултатите са базирани на отговорите на участниците в проучването. Изследователите са открили връзка между щастието и отказа от Facebook, но се надяват да проучат допълнително, дали положителните чувства, изпитани от участниците след отказа от социалната мрежа биха продължили повече от една седмица.

По-рано този месец австралийска тийнейджърка с повече от половин милион последователи в Instagram напусна социалната мрежа, описвайки я като "фалшиво съвършенство, направено да привлича внимание". Тя отрече "нездравите" идеали, които тя и другите знаменитости популяризират в социалните медии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още по темата: щастиеFacebookЕскперимент
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
7
 
! Отговори
Аз преди 8 години
Платформа за "безопасна" емоционална "изневяра" на реалността!
11
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ало, пичове, живеем в дигитален век... ако си спрете основен канал за комуникация се обричате на изолация
10
2
 
5
 
! Отговори
Фейсбоклук преди 8 години
Стари претоплени манджи...
9
1
 
10
 
! Отговори
75 преди 8 години
Мдааа,когато чета подбни теми излиза,че никой няма фацебук.Явно той не съществува.Сетих се за една весела случка. През 2001г Симеон Борисов Сакскобургготски спечели близо 2 милиона гласа/малко по-малко от половината от всички гласували/.2 години по-късно един социолог разправяше по телевизията "Който и да питам,все ми казва че не е гласувал за НДСВ. :)
8
8
 
2
 
! Отговори
75 преди 8 години
В крайна сметка,фацебуци,компютри,интернети,жи си еми и подбни са гадни фашистки изобретения на евреи,масони,рептили/ако съм изпуснал някой извинявам се/, създадени с цел да ни унижожат/най-вече нас българите/. Един портет на Путин замества всичко това/дори и жена не ти трябва/ и те прави напълно щастлив.
7
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
)))открихте топлата вода ))!!
6
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Mi to sastoto se otnasia i za Dnes.bg, chovek kato spre da im chete glupostite se chuvstva po stasliv.
5
3
 
27
 
! Отговори
zumbajo преди 8 години
Как да печелите пари от фейсбук в три лесни стъпки:1. Отидете на Account settings"2. Кликнете върху "Deactivate your account"3. Намерете си работа.
4
4
 
19
 
! Отговори
тц преди 8 години
Никога не съм имам профил там, не смятам и да имам. Някои мрежи са окей, но предимно професионалните като linkedin и xing. Другото е пълен фалш и безмислица
3
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз си изтрих фейсбук профила преди години и не ми липсва инси живея супер :) хората като ме питат и кажа, че нямам се пулят с недоумение е как така всеки има.... Хахаха
2
3
 
25
 
! Отговори
лол преди 8 години
Става за убиване на време, но не и да се зомбираш.
1
4
 
40
 
! Отговори
Язека преди 8 години
Скоро на Facebook ще му слагат надписи като тези на цигарите.