Стреляш ли по дрон в САЩ – зад решетките!?

Федералното престъпление предвижда 20 години затвор
19 апр 2016 09:44,
19
Стреляш ли по дрон в САЩ – зад решетките!?
Снимка: Reuters, архив

С все по-масовата употреба на дроновете като устройства за забавление някои хора се радват все повече, а други се дразнят още повече. Някои ги ползват, за да дразнят съседа и да снимат двора му, други искат да видят могат ли да снимат басейн на покрива на небостъргач, трети пък кротко си летят с птичките. Тъй като в Щатите няма уредено законодателство за тях, хората се чудят какво да правят.

Противоречие има дори сред съдилищата в различните щати. Някои от тях смятат, че отстрелването на безпилотни самолети, които навлизат в частна собственост, е позволено, но очевидно Федералната авиационна администрация в САЩ не смята така.

Forbes решава да отправи въпрос към нея, за да получи адекватен отговор. Агенцията отговаря, че свалянето на дронове се определя като федерално престъпление. Нейното становище е че стрелбата по дронове си е "умишлено увреждане на летателно средство", което просто няма пилот. Присъдата може да стигне до 20 години затвор, така че хората определено ще трябва да се замислят малко повече, ако бръмченето ги дразни.

Но ако такова становище издържи в съда, то повдига много въпроси. Ако безпилотно устройство застрашава сигурността на гражданин, счита ли се стрелянето по него като самозащита? И защо в такъв случай щатът Юта прокарва закон, който позволява на властите да свалят дронове, ако ги считат за "проблемни"?

А какво да кажем за ентусиастите, които тренират орли да свалят дронове? Орелът ли отива в затвора или неговият собственик? Все интересни въпроси, с които очевидно властите в Щатите не намират за нужно да се занимават преди да се създаде законен прецедент, който да изисква създаването на специално законодателство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още по темата: стрелбаСАЩдрон
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
:-) преди 8 години
Г-н Абу Бакр ал Багдади следи с жив интерес тази полемика
14
1
 
1
 
! Отговори
Маке-ариец преди 8 години
Гледам *** пак се е правил на разбирач. Причината да не се позволява свалянето на дрон е, че при падането може да се убие човек ако падне върху него, или например пожар ако падне върху жиците и т.н. Според мен няма проблем ако се свали с орел, стига да го приземи безопасно.А на този дето притежвал въздуха на панелката му - бон шанс. Наскоро осъдиха един такъв в щатите...
13
2
 
5
 
! Отговори
Конспирация преди 8 години
Как ще разрешат да ги отстрелват като самите власти ползват дронове за следене, а вече и за химическите аерозолни пръскания /кемтрейлс/ ?! Да чуя сега как самолетите оставят пара и това било съвсем естествено... Дроновете каква пара оставят?!
12
0
 
6
 
! Отговори
Земеделец монополист преди 8 години
Моят имот е частна собственост въздушното пространство същоВсичко що прелита над личните посеви без заплащане на необходимите въздушни международни такси ще бъде наложен принудителен Атеризаж чрез подръчни прихващачи ,Колове,Мрежи та дори и Буци
11
8
 
8
 
! Отговори
нормално е преди 8 години
всички американци са наследници на престъпниците които са изгонени от европа и за това всеки пети американец е лежал в затвора
10
1
 
6
 
! Отговори
Паметлив преди 8 години
Дроновете летят от години и вече има безброй примери за вредни ефекти,вкл. и инциденти със самолети.Защо законодателят не се е понапънал малко да направи закон,регулиращ положението????Нужда очевидно има!Дроновете ще станат по-бързи,по-големи и многобройни,а с това и проблемите ще се увеличат!
9
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
При говедарите всяко провинение е 20+ Трябва им безплатна работна ръка... Нали имат традиции в тази област.
8
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Факта,че дронът със своето снимане и местоположение нарушава изконното право на личен живот и уединение,явно не е престъпление.Ако обаче мине над Белия дом,Обама и дружината му веднага ще го свалят,без това да се счита за престъпление.
7
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като гледам на какъв хал отива земята , на следващия полет заминава за марс. Дано и там да няма малки черни човечета. . Сбогом Земя, пришълците ни превзеха .
6
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тия от тая агенция нещо са поизкукали.Свалянето на дрон -20 години затвор.Защо 20 години?Защото били безпилотно летателно средство.Ми то и самолетче от хартия е безпилотно летателно средство и за него ли 20 години? В някои щати вече действа закон.Навлезе ли в частна собственост без твое разрешение може да го унищожиш.Как ще го унищожиш си е твоя работа.Освен това може да съдиш собственикът,че ти замърсява земята с отпадъци и че ти пречи на спокойствието.
5
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 3;просто е но не за янките ,те нямат с какво да разсъждават
4
2
 
22
 
! Отговори
Терорист преди 8 години
Алах ми каза да си купя дрон ,да го наблъскам с експлозив и да летя над някой оживен площад!!!!!!
3
5
 
6
 
! Отговори
Ангел преди 8 години
Леле толкова е просто .Ако счупиш на някой дрона той може да те съди .Докаже ли ти вината, плащаш дрона и толкова!!!!
2
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
тия изкукаха окончателно.за в бъдеще масовите убийства в сащ ще се извършват с дронове
1
0
 
24
 
! Отговори
Да де, преди 8 години
но това не е прието със закон,а само мнение на агенцията!

Спонсорирани публикации